Šiandien minima vietos savivaldos diena

Nuo 2007-ųjų metu Lietuvoje minima Vietos savivaldos diena. Šią dieną galima laikyti savivaldybių tarnautojų profesine švente, tačiau kartu tai ir visų žmonių šventė, nes visi gyvename tam tikroje savivaldoje.

Vietos savivalda – tai valstybės teritorijos administracinio vieneto – savivaldybės – teisė laisvai ir savarankiškai tvarkytis tam tikroje teritorijoje pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus. Šią teisę įgyvendina asmenys, kuriuos kas ketverius metus renka savivaldybės gyventojai.

Lietuvoje yra 60 savivaldybių. Palyginti su kitų šalių savivaldybių skaičiumi, tai nedidelis skaičius. Pvz., Austrijoje yra 2500 savivaldybių. Kuo mažiau savivaldybei priklauso žmonių, tuo geriau vietinė valdžia gali pažinti jos gyventojus, pasirūpinti jų problemomis, rūpesčiais.

Savivaldybės Lietuvoje kūrėsi 1918 - 1919 metais, tačiau jų atsiradimo šaknys glūdi kur kas giliau. Dar pirmykštės bendruomeninės santvarkos metu gimininė ir teritorinė bendruomenė buvo savivaldi, nes pati tvarkė visus savo gyvenimo klausimus. Tai galima laikyti savivaldaus tvarkymosi užuomazga.

Daugiau apie Lietuvos savivaldybes, jų istoriją, funkcijas – www.savivaldybes.lt

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą