Iš dviejų paprastų ingredientų pagamintos salotos – tikras „jaunystės eliksyras“
Mokslininkai šį produktų derinį pavadino tikru „jaunystės eliksyru“.
Kaip rašo Gazeta.ua, Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko maisto poveikio ilgaamžiškumui tyrimą ir padarė išvadą, kad pomidorai ir avokadai žmogaus organizme sukelia procesus, kurie pailgina gyvenimą. Kaip avokadų ir pomidorų salotos veikia ilgaamžiškumą: mokslininkų tyrimas Avokaduose esančios omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys gali keturis kartus padidinti likopeno iš pomidorų biologinį prieinamumą, todėl šios paprastos salotos tampa tikru „jaunystės eliksyru“.
Likopenas yra vienas galingiausių antioksidantų, padedančių atjauninti visas organizmo ląsteles ir neleidžiančių vystytis uždegiminiams procesams. Be to, šis junginys mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei daugelio rūšių vėžiu. Tačiau be polinesočiųjų riebalų organizmas likopeną blogai pasisavina. Avokadai dėl juose esančių polinesočiųjų rūgščių sudaro kapsules, kurios padeda antioksidantui giliai prasiskverbti į ląsteles. Žurnale „Journal of Nutrition“ publikuotas tyrimas parodė, kad žmonių, kurie valgė avokadų ir pomidorų salotas, kraujyje kelis kartus padidėjo antioksidacinio junginio kiekis. Harvardo universiteto genetikos specialistai įrodė, kad šių maisto produktų tandemas gali suaktyvinti už ilgaamžiškumą atsakingus genus – SIRT1 ir FOXO3. Būtent jie gali sustabdyti ląstelių senėjimo procesą, apsaugoti DNR nuo pažeidimų ir prisidėti prie viso organizmo atjaunėjimo ląstelių lygmeniu. Avokadų ir pomidorų salotos turi itin teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai. Šis derinys padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, mažina apnašų susidarymo riziką. Dėl didelio kalio kiekio avokaduose reguliarus salotų vartojimas padeda sumažinti kraujospūdį ir hipertenzijos riziką. Mokslininkai taip pat nustatė, kad avokaduose esanti unikali medžiaga avokatinas B kartu su likopenu mažina laisvųjų radikalų, sukeliančių vėžį, riziką. Pacientų pasveikimo istorijos patvirtina avokadų ir pomidorų salotų naudą. Širdies smūgį patyrusi moteris kasdien valgė avokadų ir pomidorų salotas. Po metų jos tyrimai parodė normalų cholesterolio kiekį kraujyje. Kitas pacientas, turintis polinkį sirgti Alzheimerio liga, dvejus metus valgė šį maisto produktų derinį ir sugebėjo išlaikyti tinkamą kognityvinių funkcijų lygį. Gydytojai rekomenduoja šiuos produktus valgyti salotų pavidalu, termiškai neapdorojant. Geriausias variantas – salotos iš avokado, pomidorų, sūrio, rukolos ir alyvuogių aliejaus. Toks produktų derinys leis jums maksimaliai išnaudoti visas maistines medžiagas.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra