Kaip pasirinkti kokybišką medų be priemaišų: bitininko patarimai
Įsibėgėjantis bitininkystės sezonas netrukus leis mėgautis ir šviežiu šio sezono medumi. Apie tai, kaip nepasiklysti medaus ir bitininkų gausoje bei pasirinkti kokybišką medų, portalas lrytas.lt kalbėjosi su broliais bitininkais Ignu ir Viliumi Jackevičiais.
Kupiškio rajone bitininkyste užsiimantys broliai šią ūkio šaką atrado senelio dėka. Suradę kelis senelio bitininkystės įrankius, broliai Jackevičiai savo bitininkavimo istoriją pradėjo nuo vieno sugauto spiečiaus, o šiandien jie, turėdami 150 avilius, jau sėkmingai vysto „Brolių medaus“ prekės ženklą.
– Kokie yra pagrindiniai kokybiško medaus kriterijai?
– Vienas iš pagrindinių kriterijų yra labai paprastas – kokybiškai paruoštas medus greitai sustingsta. Išsuktas pats pirmas pavasario žiedų medus susikristalizuoja labai greitai, daugmaž per savaitę.
Jei medus nesustingsta labai ilgai, tarkime, du mėnesius, tai yra signalas, kad su medumi kažkas yra ne taip.
– Pirkdami skystą, nesusicukravusį medų, tikime, kad perkame šviežią medų. Ar galime apsigauti?
– Taip, ypač pavasarį labai sunku nusipirkti tikro kokybiško medaus. Manau, visi galime sutikti, kad šviežio medaus visi laukia, ypač su šviežiais agurkais. Tačiau bitininkai, kurie yra nedori, pašildo medų, jis tampa skystas ir jį parduoda kaip šviežią.
– Dažnai pastebime, kad meduje susidaro šerkšnas. Kas tai?
– Tai dar vienas kriterijus, nurodantis, ar medus yra geras. Šerkšnas meduje – tai gliukozė. Šerkšno meduje niekas negali padirbti, tai pagrindinis medaus kriterijus, kuris atspindi medaus kokybę.
Jei medus nemaišytas ir nekaitintas, šerkšnas visada matosi. Jo kiekis priklauso nuo medaus rūšies: viename meduje jo yra daugiau, kituose – mažiau, tačiau šerkšno tikrai yra visose medaus rūšyse.
Noriu pabrėžti ir atkreipti dėmesį, kad šerkšnas susidaro tik sukietėjusiame meduje.
– Bitininkyste užsiimate ne vienerius metus, kaip Jūs patartumėte išsirinkti patikimą medaus pardavėją?
– Jei aš pirkčiau medų, tai pirmiausiai pažiūrėčiau į patį bitininką ir susidaryčiau nuomonę, visų pirma, apie jį. Čia panašiai kaip ir turguje, perkant naminį varškės sūrį. Pirmiausiai reikia pažiūrėti, ar tvarkingai ir švariai viskas pateikta, ar tvarkingas pardavėjas. Tik tada galima pirkti.
Patartina atkreipti dėmesį ir į medaus pateikimą: ar yra išsami, kokybiška etiketė, ar medus naujame ir stikliniame indelyje.
Mes visada sakome: kiekvienam medaus valgytojui reikia turėti savo bitininką ir tuomet nereikės pergyventi dėl medaus kokybės.
– Kaip atskirti, ar medus yra grynas ir į jį nėra primaišyta cukraus ar kitų medžiagų?
– Kaip ir minėjau anksčiau, jei medus nesustingsta, tai labai didelė tikimybė, kad tai yra ne medus, o cukrus.
Prekybos centruose tikrai galima pamatyti medaus su riešutais. Šio produkto pavadinimas – medus. Jame matosi kiekvienas riešutėlis, o pats medus yra labai skaidrus ir net stingti nesiruošia. Atrodo tikrai gerai, bet ten ne medus. Tai arba medaus mišinys, pagamintas iš cukraus, arba aukštoje temperatūroje perkaitintas medus, kuris dėl aukštos temperatūros prarado visas naudingąsias savo savybes ir nebegali sustingti.
Jei medus visgi sustingęs, atkreipkite dėmesį į medaus aromatą. Kiekviena medaus rūšis turi vis kitą medaus aromatą. Jei medus skleidžia tik saldų kvapą ir daugiau jokio aromato nejaučiate, vertėtų sunerimti.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Bitininkas
prieš 6 minučių