Birželis jūsų šiltnamyje: darbas Nr.1, nuo kurio priklauso visas derlius

Sėjos kalendorius yra grafikas arba sąrašas, kuriame nurodomos geriausios dienos ir periodai, kada rekomenduojama sėti arba sodinti tam tikras daržoves, vaisius, žydinčias augalų rūšis ar kitus augalus. Tai yra naudingas daržininkų, sodininkų ir ūkininkų įrankis. Jis yra skirtas planuoti ir optimizuoti augalų sėją, jų auginimą ir kitus priežiūros darbus, – rašoma tinklalapyje derlingas.lt. 

Šį sėjos kalendorių 2024 metams paruošėme jums kartu su dailininke bei konsultavomės su profesionaliais sodininkais ir ūkininkais. Tikimės, kad jis jums padės planuoti savo sodinukus tiek šiais, tiek ir kitais metais. Galite sužinoti tiek kada sodinti žieminius česnakus šiemet, tiek ir kada sodinti pomidorus jau kitais metais. Tikimės, kad šis daržininko kalendorius jums bus ne tik naudingas, tačiau ir patrauklus pasikabinti ant sienos ar šaldytuvo. 

Birželis 

Sėja: Jeigu neturėjote galimybės pasisėti daržovių ir užsiauginti jų sodinukų, dabar galite sėti visas norimas daržoves atvirame lauke arba šiltnamio dirvoje. 

Palankiausios birželio mėnesio dienos sėjai ir sodinukų persodinimui: Salotos, krapai, agurkai, salierai, petražolės, špinatai, vasariniai kopūstai, dauguma vaistinių žolių, vienmetės gėlės 14, 15, 16, 17, 20. Pomidorai, moliūgai, baklažanai, melionai, cukinijos, arbūzai, pupos, pupelės, žirniai, kukurūzai, paprikos, svogūnų laiškai, žieminiai kopūstai, daugiametės gėlės, braškės, žemuogės ir kitos uogos 14, 15, 19, 20. Bulvės, morkos, ridikai, burokai, ropės, cukriniai runkeliai, bulvinės saulėgrąžos (topinambai), ropiniai kopūstai, svogūnai, česnakai, vaistažolės, kurių vaistinė medžiaga šaknys, medžiai ir krūmai 1, 2, 25, 26, 27. Augalų priežiūra: Reguliariai laistykite savo augalus. Ypatingai šiltnamyje, šį mėnesį tai yra jūsų darbas Nr.1. Nuolatos tikrinkite ar daržovių neužpuolė ligos ar kenkėjai: kurkliai, amarai, baltukai, sraigės ar šliužai bei kt. Suskabykite žieminių česnakų žiedus. Tręšimas: Tręškite augalus pagal rekomenduojamą dozę ir tręšimo grafiką (jie būna nurodyti ant trąšų pakuotės). Piktžolių ravėjimas: Toliau ravėkite, kad neaugtų piktžolės ir augalai gautų daugiau maistingųjų medžiagų. 

Sėjos kalendorius Lietuvoje 

Sėjimui palankus metas gali skirtis priklausomai nuo vietinio mikroklimato, aukštumos ir geografinės padėties, todėl netgi Lietuvoje vertėtų atsižvelgti į savo konkrečią gyvenamąją vietą (arčiau jūros ar aukštumos, arčiau vandens telkinio, ar miškų apsuptyje) ir jos ypatumus, vidutinį kritulių kiekį, vidutines temperatūras bei artimiausias hidrometeorologines prognozes. Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad šio sėjos kalendoriaus gairės yra bendros. Sodininkystė ir daržininkystė yra nuolatinis procesas, todėl tik rūpestinga jūsų augalų bei daržovių priežiūra, domėjimasis šia tema užtikrins gausų ir sveiką derlių. Parengta pagal:  Ramunė Vilėniškienė, Jurga-Creations.com (kalendoriaus autorius), remtasi Sodininkystės ir daržininkystės instituto (Juozas Jurkšaitis) knyga „Daržininko patarėjas“, 1999 m. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą