Pristatyta koncepcija: kaip keisis Jaunimo parkas?

Skirtingi ir jau atitarnavę suoliukai, įvairiausių formų ir dydžių šiukšliadėžės, įvairaus dizaino kioskai, vieni atnaujinti, kiti – itin nusidėvėję pėsčiųjų ir dviračių takai – tokį chaotišką vaizdą galima pamatyti šiuo metu užsukus į Jaunimo parką. Regis, iki šiol šioje alytiškių ypač mėgiamoje vietoje galima buvo sutalpinti viską, kas netiko kituose miesto parkuose ar skveruose.

Siekiant šį alytiškių pamėgtą parką paversti estetiškai patrauklia vieta, sukurta Alytaus Jaunimo parko koncepcija, kuri šiandien pristatyta Alytaus miesto savivaldybės tarybos nariams, visuomenei ir žiniasklaidos atstovams.  

„Sovietmečiu Jaunimo parkas garsėjo  įspūdingais atrakcionais. Alytiškiai ir miesto svečiai smagiai leido laiką, važinėdami amerikietiškais kalneliais ir elektrinėmis mašinėlėmis, spygavo supdamiesi  karuselėse, grožėdamiesi miesto panorama ir parko kraštovaizdžiu apžvalgos rate. Istoriniai kadrai byloja, kokios masės žmonių čia lankėsi. Tą savitą, drąsų, originalų parko veidą norisi išlaikyti ir mūsų vaikams “, – pristatymo metu sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis. 

Nuo parko įkūrimo prabėgo daugiau nei trys dešimtmečiai, tad per šį laiką čia daug kas pasikeitė – nebeliko mero minėtų atrakcionų, apžvalgos rato, karuselių ar apžvalgos bokšto, visiškai nusidėvėjo Jaunimo parko link vedantis tiltas, o šalia esanti automobilių stovėjimo aikštelė jau nebesutalpina gausiai parką lankančių alytiškių ir miesto svečių automobilių. 
Per tuos kelis dešimtmečius  Jaunimo parke įvyko nemažai pokyčių  – atnaujinti pagrindiniai pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengtos riedlenčių, riedučių, parkūro aikštelės, tačiau šio parko lankytojams į akis krenta esamos infrastruktūros ir mažosios architektūros nusidėvėjimas ir jos trūkumas. Be to, miestui suoliukus ar kitus mažosios architektūros elementus dovanojantys alytiškiai nori, kad jų dovanos  rastų vietą būtent Jaunimo parke. Siekiant sukurti vientisą parko vystymo koncepciją, praėjusiais metais buvo sukurta Jaunimo parko darbo grupė, kuri ją ir parengė. 

Anot Alytaus miesto savivaldybės administracijos Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus specialisto, Jaunimo parko  darbo grupės pirmininko Artūro Mažeikos, ateities Jaunimo parkas – ne tik estetiškai gražus ir modernus, bet ir funkcionaliai patogus. Išlaikomas vieningas stilius vengiant chaotiškumo, vizualaus triukšmo. Numatyta parko funkcinė paskirtis – ramus ir aktyvus poilsis, sportas, žaidimai, pramoginių ir masinių renginių organizavimas. „Kitaip tariant, čia sukurta organiška šiuolaikinio žmogaus gyvenimo aplinka, kurioje skatinamas kūrybiškumas, fizinis aktyvumas ir sveika gyvensena. Parkas atliepia ne tik jaunimo, bet kiekvieno miesto gyventojo poreikius. Dabartinė parko vizija orientuota į šeimą. Siekiama, kad kiekvienas šeimos narys – maži vaikai, paaugliai, suaugusieji, senjorai, jų augintiniai – čia rastų tai, ko jiems reikia“, – apie parko koncepciją pasakojo A. Mažeika.  

Naujam gyvenimui prikeliant Jaunimo parką, istorinis jo zonavimo konceptas nebus keičiamas. Šiame parke išliks ramaus poilsio, aktyvių pramoginių ir sportinių žaidimų zonos bei natūralus mišrus miškas ir krūmynai.   

Parką planuojama suskirstyti į septynias skirtingas erdves. Dalis jų – jau įrengtos, kitas planuojama įrengti ateityje.

Viena jų – Šeimos erdvė, kurioje jau įrengta grilio zona, o miesto tarybai vienbalsiai pritarus – čia atsiras įspūdinga, Lietuvoje dar nematyta vaikų žaidimų aikštelė su muzikine arka, aštuonių metrų bokštu su čiuožyklomis, sūpynėmis, karstynėmis ir daug kitų pramogų. Projektas iš dalies finansuojamas ES lėšomis.
Jaunimui skirtoje erdvėje jau įrengtos riedlenčių, riedučių, parkūro aikštelės, kuriose galėtų vykti aukšto lygio sporto renginiai. Šią erdvę ateityje galėtų papildyti pasirodymams stebėti skirtos sėdimos vietos.

Senjorų erdvė – parko dalis, kurioje planuojama įrengti šiuolaikiškas stogines ir suoliukus, atnaujinti stalo žaidimų (šachmatų ar šaškių) stalus, o teritoriją apsodinti spalvingais gėlynais.  

Vandens stotelę, suoliukus ir šiukšlių dėžes šunų ekskrementams ketinama įrengti augintiniams skirtoje erdvėje. Čia, kaip pageidavo šunų mylėtojai, jau įrengtas aptvaras šunų socializacijai. Jis bus atidarytas artimiausiu metu.

Trijose Jaunimo parko vietose turėtų būti įrengtos sporto erdvės. Pirmoje įrengti alytiškių pamėgti lauko treniruokliai, antroje – tinklinio aikštynas, o trečiojoje atsiras krepšinio aikštelė.

Renginiams skirta erdve taptų šalia Voro skulptūros esanti Jaunimo parko teritorija. Čia jokia papildoma infrastruktūra neplanuojama. 

Vieta, kurioje šiuo metu statomas Meilės labirintas, taptų Pasimatymų erdve. Šią teritoriją planuojama apželdinti ir sukurti unikalią gėlių, krūmų, žemaūgių medelių oazę, kuri galėtų tapti išskirtiniu traukos objektu. Šioje erdvėje  tai pat galėtų atsirasti tvenkinys su fontanu. 

Jaunimo parkas – geriausia vieta visai šeimai!

Susipažinti su Alytaus jaunimo parko koncepcija galite čia

Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą