Vis daugiau Alytaus rajono ūkininkų gali tiekti pieną

Kaip praneša, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, pakartotinai ištyrus 7 žaliavinio pieno mėginius iš didžiausių ūkių Alytaus rajone gaisro paveiktoje teritorijoje paaiškėjo, kad dioksinų koncentracija piene ženkliai sumažėjo ir neviršija didžiausių leistinų koncentracijų, todėl pieno tiekimą leista atnaujinti dar dviem Alytaus rajono ūkininkams. Sprendimai dėl likusių 5 ūkininkų veiklos taip pat bus netrukus priimti, papildomai įvertinus ūkiuose visas galimas rizikas.

 Ankstesniuose 2019 m. spalio–lapkričio mėn. iš šių ūkių imtuose pieno mėginiuose tarša dioksinais leistinas normas viršijo kelis kartus, tačiau teršalų koncentracija piene gali sumažėti ilgą laiką gyvulius šeriant neužterštais pašarais ir laikantis kitų rekomendacijų. Todėl papildomi žaliavinio pieno mėginiai buvo paimti, siekiant įvertinti dioksinų lygio gyvūnų organizme pokyčius, priklausančius nuo aplinkos veiksnių: pašarų, laktacijos stadijos, galvijų ir visos bandos būklės ir kt.

Svarbu tai, kad sprendimai, ar gyvūnai tinkami mėsai, turi būti priimami papildomai įvertinus visas galimas rizikas, nes dioksinų likučiai gali būti susikaupę gyvūnų riebaliniame audinyje, kepenyse.

Šiuo metu dauguma karvių ūkiuose veršingos ir užtrūkusios, tad po veršiavimosi vėl bus tiriami šių ūkių pieno mėginiai dėl taršos dioksinais. Taip pat bus vertinama ūkiuose naudojamų pašarų sauga, galvijų laikymo, šėrimo, girdymo sąlygos.

Ūkinių gyvūnų laikytojams būtina toliau griežtai laikytis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) rekomendacijų, pvz., gyvulius šerti tik saugiais pašarais, kurie buvo apsaugoti nuo aplinkos taršos.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą