Kasmetinis profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas

Iki naujų mokslo metų pradžios liko nedaug laiko, todėl Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, pasirūpinti profilaktiniu vaiko sveikatos patikrinimu, jeigu dar to nepadarėte. Profilaktiškai tikrintis sveikatą ir apsilankyti pas savo šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą privaloma visiems vaikams iki 18 metų, kasmet iki rugsėjo 15 dienos. Nuo šiol duomenys apie vaiko sveikatos būklę tvarkomi elektroniniu būdu.

 

Nuo birželio 1-osios visi duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, visose gydymo įstaigose yra tvarkomi elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad tiek profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas, tiek gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę įveda į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Tėveliams patiems nebereikės pristatyti popierinių pažymų į bendrojo ir profesinio ugdymo įstaigas.


Svarbu atminti, kad vaikus iki 16 metų pas medikus turi palydėti tėvai – be tėvų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima. Tai daroma ne tik remiantis teisės aktais, tačiau ir dėl vaiko gerovės – juk vaikas atėjęs pas gydytoją gali pamišti pasakyti apie kažkokius sveikatos sutrikimus, o kartais ir sąmoningai juos nutylėti. Tėvų pareiga, atvykus pas gydytoją, papasakoti apie vaiko sveikatą, dažniausiai jį puolančias ligas, nes gydytojas vertina ne tik bendrą vaiko sveikatos būklę, bet ir stengiasi įžvelgti kitas, galbūt tik prasidedančias ligas.

 

Atvykus profilaktiškai pasitikrinti, gydytojas odontologas patikrina vaiko dantų ir žandikaulių būklę ir, esant reikalui, skiria gydymą. Tuo tarpu šeimos gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas yra siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams.

 

Profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimus būtina atlikti kiekvienais metais, ne tik dėl pažymos į ugdymo įstaigas, o tam, kad būtų tinkamai įvertinta vaiko sveikata, taip pat laiku pastebėti ir išgydyti negalavimai ar sveikatos sutrikimai!

 

 

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą