Daugiau galimybių norintiems vystyti trumpas maisto tiekimo grandines

Geros žinios planuojantiems vystyti trumpas tiekimo grandines. Nuo lapkričio 4-osios paramos pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę ,,Trumpos tiekimo grandinės“ galės kreiptis ir viešieji subjektai, galintys padėti ūkininkams efektyviau realizuoti produktus vietinėje rinkoje. Projektams, kuriais kuriami logistikos centrai, paramos intensyvumas padidintas iki 60 proc. Trumpinamas kontrolės laikotarpis.

Taigi nuo šiol trumpų maisto tiekimo grandinių projektą inicijuoti galės ir žemės ūkio asociacijos, kaimo vietovėse veikiančios vietos veiklos grupės, bendruomeninės ir kitos nevyriausybinės organizacijos.

Įvertinus socialinių partnerių siūlymus, paramos intensyvumas suvienodintas pagal visus tris paramos modelius. Teikiant paraišką kurti regioninio lygmens logistikos centrus (tinklus) investicijoms bus taikomas 60 proc. paramos intensyvumas. Iki šios toks intensyvumas buvo galimas tik mažesniems projektams.

Daliai nedidelės apimties projektų kontrolės laikotarpis trumpės:

    • Pagal I modelį (tiesioginis žemės ūkio ir maisto produktų pardavimas) – kontrolės laikotarpis sutrumpintas iki 3 metų.
    • Pagal II modelį  (trumpa tiekimo grandinė vystoma kelių savivaldybių ar kelių pardavimo kanalų lygiu – kontrolės laikotarpis sutrumpintas iki 4 metų.
    • Pagal III modelį (logistikos centrai, tinklai) – kontrolės laikotarpis išlieka tas pats – 5 metai.

Nauja ir tai, kad  į trumpos tiekimo grandinės veiklą bus galima įtraukti ir kitus ūkininkus. Taigi trumpų maisto teikimo grandinių projektais sukurtose produkcijos realizavimo ar prekybos jais vietose prekiauti, tiekti savo produkciją galės ne tik projekte tiesiogiai dalyvaujantys, bet ir kiti ūkininkai.

Liberalizuotas susijusių asmenų dalyvavimas. Pagal priemonę „Trumpos tiekimo grandinės“ visam Strateginio plano įgyvendinimo laikotarpiui nuo 0,5 mln. Eur iki 1,5 mln. Eur padidinta leistina finansavimo riba susijusiems asmenims.

Atlikti ir kiti techniniai pakeitimai, lengvinantys dalyvavimą trumpos tiekimo grandinės veikloje. Pavyzdžiui, korekcijos, susijusios su kooperatinių bendrovių dalyvavimu grandinėse bei paraiškų teikimo procesų tobulinimu.

Žemės ūkio ministerija ragina visus potencialius dalyvius ruoštis artėjančiam kvietimui ir pasinaudoti galimybe dalyvauti trumpos tiekimo grandinės veikloje. Stiprindami trumpas tiekimo grandines ne tik skatiname vietos ekonomiką, bet ir prisidedame prie tvaraus žemės ūkio bei mažiname maisto transportavimo atstumus, kas naudinga mūsų  aplinkai.

Kvietimas teikti paraiškas vyks iki gruodžio 31 d.

Taisyklės yra čia.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą