Parduotuvių lentynose – beveik dešimtadaliu atpigęs daržovių derlius


Šviežių daržovių derlius šiemet susilaukė didesnio pirkėjų dėmesio nei pernai. Lietuviai gausiau pirko bulvių, svogūnų, prieskoninių daržovių, paprikų, salotų ir salotų mišinių bei raugintų ir marinuotų daržovių. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ paskaičiavo, kad šį mėnesį šviežios daržovės vidutiniškai kainuoja beveik dešimtadaliu mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Prekybos tinkle per šiuos metus šviežių daržovių nupirkta vidutiniškai 7 proc. daugiau nei pernai.
„Visada siekiame užtikrinti mažas kainas, todėl bendradarbiaudami su tiekėjais reaguojame į kintančias rinkos tendencijas. Pirkėjams naudingi kainų pokyčiai šiemet akivaizdūs daržovių skyriuose. Bendrai daržovių kaina šių metų rugpjūtį, lyginant su tuo pačiu metu pernai, vidutiniškai sumažėjo beveik dešimtadaliu – 9 proc. Šilta ir saulėta vasara ūkininkams padėjo užauginti daugiau šiltnaminių daržovių, tad išaugusi šių produktų pasiūla prisidėjo prie bendro daržovių kainų mažėjimo“ – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Anot jos, šiais metais labiausiai – net 38 proc. – atpigo pomidorai. Beveik ketvirtadaliu pigo agurkai. Svogūninės daržovės pigo apie 16 proc., paprikos – apie 13 proc., moliūginės daržovės – apie 10 proc.
„Tai, kad pirkėjai pastebėjo teigiamus kainų pokyčius atsispindi ir pardavimuose – šiemet nupirkta daugiau bulvių, svogūnų, prieskoninių daržovių, paprikų, salotų mišinių. Skaičiuojame, kad vidutiniškai tautiečiai šiemet šviežių daržovių pirko 7 proc. daugiau nei pernai“, - sako V. Drulienė.
Skaičiuojama, kad nuo viso parduodamo kiekio lietuviškos kilmės daržovės „Maxima“ prekybos tinkle šiuo metu sudaro apie 50 proc. Pastebima, kad Lietuvos pirkėjai linkę įsigyti didesnį vietinės produkcijos kiekį, tad natūralu, kad jai skiria ir daugiau lėšų. Pavyzdžiui, vien praėjusiais metais vienas pirkėjas lietuviškoms daržovėms vidutiniškai išleido apie 18 eurų, t. y. dešimtadaliu daugiau, nei daržovėms, užaugintoms kitose šalyse. 2017 metais parduotas net 130 proc. didesnis lietuviškų daržovių kiekis nei 2016 metais.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu Lietuvoje atliktų gyventojų mitybos tyrimų duomenimis, šviežias daržoves (išskyrus bulves) kasdien vartoja tik kas trečias suaugęs gyventojas, o iš viso vidutiniškai per parą suaugusieji suvartoja tik 260 g daržovių ir vaisių.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą