Mylimiausių lietuviškų daržovių dešimtukas: kurių šiemet suvalgome daugiausiai?


Šiemet lietuviai šviežių daržovių nuperka daugiau nei pernai, o populiariausiomis tarp pirkėjų ir toliau išlieka Lietuvoje užaugintos daržovės. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, savo pirkėjams siūlantis gausiausią daržovių ir vaisių asortimentą, suskaičiavo, kurias lietuviškas daržoves pirkėjai šiemet rinkosi dažniausiai ir skelbia labiausiai tautiečių pamėgtų daržovių dešimtuką.
„Mūsų tinklo pardavimų duomenimis, per šių metų aštuonis mėnesius šviežių daržovių nupirkta apie 1,5 mln. tonų, t. y. vidutiniškai 7 proc. daugiau nei pernai metais per tą patį laikotarpį. Tai lėmė ne tik sumažėjusi kai kurių daržovių kaina, bet ir pamažu kintantys mitybos įpročiai. Vis daugiau žmonių supranta, jog sveikos mitybos pagrindas yra vaisiai ir daržovės, todėl natūralu, jog daugėja pirkėjų, į savo krepšelius vis dažniau įsidedančių bent po kelias šviežias daržoves“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Prekybininkai pastebi, jog Lietuvoje užaugintos daržovės daug dažniau patraukia pirkėjų dėmesį nei atvežtos iš užsienio. Tačiau didesnis pirkėjų dėmesys vietinei produkcijai yra ir įpareigojimas tiek ūkininkams, tiek prekybininkams užtikrinti ir išlaikyti aukštą produkcijos kokybę.
„Bendradarbiaudami su daugybe Lietuvos ūkininkų žinome, kad jie kasmet tobulina savo auginimo technologijas, kurios padėtų gauti derlių net ir ne itin palankiomis oro sąlygomis. Tuo tarpu mes savo tiekėjais atsirenkame tuos ūkius, kurie sugeba užtikrinti aukštus daržovių kokybės standartus ir tiekiamos produkcijos šviežumą“, – teigia V. Drulienė.
Ji priduria, kad sudarant pirkėjų mylimiausių daržovių dešimtuką siekiama atspindėti ne tik nuperkamus jų kiekius, bet ir perteikti kai kurias šiųmetes daržovių vartojimo tendencijas.
10-a vieta – salierų stiebai. Išraiškingu skoniu išsiskirianti daržovė dažniausiai naudojama sriubų ir salotų gamyboje. Salierų stiebuose gausu mineralinių medžiagų. Įbėrus pjaustytų salierų stiebų į padažus ar sriubas, jie puikiai atstoja druską. Lietuviškų salierų stiebų šiais metais nupirkta 7 proc. daugiau nei pernai.
9-a vieta – svogūnų laiškai. Juos tautiečiai dažnai renkasi ne tik salotų gamybai, bet ir šaltibarščių ruošimui ar sumuštiniams pagardinti. Lietuviškų svogūnų laiškų per šių metų 8 mėnesius nupirkta tiek pat, kiek ir pernai tuo pačiu metu.
8-a vieta – burokėliai. Jie lietuvių vertinami ne tik kaip pagrindinis barščių sriubos ingredientas, bet ir kaip gardžių salotų pagrindas bei geležies gausa pasižymintis sveikuoliškas maistas. Burokėliai šiuo metu išgyvena tikrą atgimimą, nes juos itin pamėgę šiuolaikinės virtuvės šefai.
7-a vieta – pomidorai. Šiemet šių daržovių parduotuvių lentynose tikrai netrūko – šilta vasara dovanojo ne tik daug gausesnį jų derlių, bet ir mažesnes kainas pirkėjams. Pomidoras yra vienas iš populiariausių įvairių salotų ingredientų, jis taip pat dažnai naudojamas sumuštiniams pagardinti. Šilta šiųmetė vasara leido žmonėms mėgautis gausiu pomidorų derliumi, užaugintu savo daržuose, todėl parduotuvėse pomidorų šiemet nupirkta penktadaliu mažiau nei pernai. Tačiau neabejotinai, jų vartojimas nesumažėjo, o pomidorai išliko vieni paklausiausių ir perkamiausių.
6-a vieta – baltagūžiai kopūstai. Sakoma, kad ši lietuvių pamėgta daržovė turimu vitamino C kiekiu nenusileidžia apelsinams. Be šios daržovės reta šeimininkė įsivaizduoja gardžias ir traškias salotas.
5-a ir 4-a vieta – trumpavaisiai ir ilgavaisiai agurkai. Ši daržovė lietuvių virtuvėje dažniausiai naudojama gaminant salotas, troškinius ar sumuštinius. Pastaraisiais metais agurkų naudingosios savybės išnaudojamos ir grožio procedūrose, ypač kaip veido odai gaivinti ir drėkinti skirta priemonė. Lietuviškų trumpavaisių agurkų šiemet nupirkta 12 proc. daugiau, o ilgavaisių – 30 proc. daugiau nei pernai metais per tą patį laikotarpį.
3-a vieta – svogūnas. Ši daržovė naudojama įvairių patiekalų gardinimui, norint suteikti jiems puikų skonį ir kvapą. Svogūnas pasižymi dideliu vitamino C kiekiu ir neretai liaudies medicinoje naudojamas kaip gydomoji priemonė, padedanti įveikti peršalimą.
2-a vieta – morkos. Be šios daržovės retai pavyks pagaminti gardžią sriubą, troškinį ar salotas. Savo unikaliu skoniu morkos dažnai tampa nepakeičiamu ingredientu. Šios daržovės taip pat pasižymi dideliais vitaminų A, E, C bei betakaroteno kiekiais, tad yra naudingos sveikos odos išsaugojimui. Be to, šviežios ir traškios morkytės – puikus sveikas užkandis tiek vaikams, tiek suaugusiems. Nupirktų lietuviškų morkų kiekiai šiemet nesikeitė.
1-a vieta – bulvės. Tai nuo seno lietuvių mylimos daržovės. Virtuvėje bulvės naudojamos ne tik pagrindiniams patiekalams gaminti, bet ir garnyrui paruošti. Tvirtinama, kad su lupenomis virta bulvė turi 5 kartus daugiau ląstelienos nei bananas ir 3 kartus daugiau vitamino C nei avokadas. Vietinės kilmės bulvės nepraranda populiarumo tarp tautiečių – šiais metais šių daržovių nupirkta 44 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu Lietuvoje atliktų gyventojų mitybos tyrimų duomenimis, šviežias daržoves (išskyrus bulves) kasdien vartoja kas trečias suaugęs gyventojas, o iš viso vidutiniškai per parą suaugusieji suvartoja tik 260 g daržovių ir vaisių.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą