Nuotraukos autorius: J.Stacevičius

Prasideda prekyba lietuvišku derliumi: pirkėjus pamokė, kaip išsirinkti skaniausias daržoves

Lietuvos daržovių augintojai jau pradeda skinti ankstyvąjį derlių – iš šiltnamių į prekyvietes keliauja trumpavaisiai agurkai, svogūnų laiškai. Ūkininkai sako, kad šiemet derlius ankstyvesnis, tačiau dėl saulės stokos bent kol kas ir menkesnis nei įprastai. Ir nors pirmosios šviežios daržovės brangiausios, lietuviai joms atveria pinigines negailėdami.

Skonis – geresnis

Daržoves auginantys lietuviai pirmuosius agurkus šiemet ėmė skinti maždaug dviem savaitėmis anksčiau negu pernai. Tačiau pripažįsta, jog derlius būtų geresnis, jeigu

„Pas mus agurkai auginami mineralinėje vatoje, kiekvienam augalui yra atvesta lašelinė ir per tą lašelinę jis gauna maitinimą. Šią akimirką yra trys agurkai, jie trys šią savaitę ir užaugs, kitą savaitę kiti. Jeigu būtų saulės, tai būtų galbūt dvigubai didesnis derlius negu yra dabar“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė ūkininkas Andrius Juška. Nors auga lėčiau, tačiau anot ūkininkų, šiųmečių agurkų skonis geresnis. „Agurkas skanesnis todėl, kad jis ilgesnį laiką auga – kuo daugiau agurkas auga, tuo daugiau visokių medžiagų prisigeria, būna pilnavertis“, – pasakojo ūkininkas.

Pirmosios daržovės – brangiausios Daržoves auginantys lietuviai renkantis agurkus pataria atkreipti dėmesį į jų spygliukus – ūkininkų teigimu, kuo vadinamieji spygliukai aštresni, tuo agurkas šviežesnis. „Vis dėlto, lietuviškas agurkas visada bus šviežesnis, nes greičiau patenka į parduotuvių lentynas, o skonis labai priklauso ir nuo rūšies“, – patarimais dalijosi A.Juška. Ūkininkas tvirtino, kad vidutinės agurkų kainos šiemet išlieka panašios, tačiau pridūrė, jog pirmosios šviežios daržovės visuomet brangesnės. Pavyzdžiui, vienoje Vilniaus turgavietėje ką tik pasirodžiusių šviežių lietuviškų agurkų kilogramas kainuoja 7,5 euro. Tuo metu Panevėžio turguje lietuviški agurkai euru pigesni, nei sostinėje.

Lenkiškas derlius – ankstyvesnis

Lietuvos prekyvietėse kol kas karaliauja lenkiškos daržovės. Ant prekystalių jau puikuojasi ir šviežios salotos, ridikėliai, tiesa, lenkiški – vos vienas kitas atveža lietuviškų svogūnų laiškų.

„Šiemet saulės labai mažai, reikia apšvietimo papildomo, tik tada užauga gražūs, žali, sodrūs svogūnai“, – kalbėjo ūkininkė Regina. Rasti šiųmečio lietuviško derliaus galima vos vienoje kitoje vietoje. Vis dėlto, Lietuvos ūkininkai prognozuoja ankstyvesnį pavasarį, tad ir šviežių lietuviškų gėrybių ant prekystalių turėtų pilnėti sparčiau.

Šiltnamiuose jau svyra ir pomidorų kekės. Lietuviškų pomidorų skanauti bus galima maždaug po mėnesio. „Šiemet labai saulės nėra, reikia apšvietimo papildomo, tada užauga gražūs, žali, sodrūs svogūnai“, – kalbėjo ūkininkė Regina.

Kristina Ragauskienė „Lietuvos ryto“ televizija , Nerija Kaulakienė

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą