7 gėrybės iš gamtos – imunitetui stiprinti
Stiprus imunitetas padeda išvengti sveikatos negalavimų ir lengviau įveikti užklupusias ligas. Subalansuota mityba yra svarbi sveikos gyvensenos dalis, o keli paprasti produktai gali greitai ir efektyviai sutvirtinti organizmą saugantį imuniteto skydą. Tad planuojant didelį savaitės apsipirkimą maisto gamybos ekspertė siūlo atkreipti dėmesį į septynias imunitetą stiprinančias gėrybes, kurias žmogui siūlo gamta.
„Karantino laikotarpiu prašome žmonių kaip įmanoma rečiau lankytis parduotuvėse, iš anksto planuoti apsipirkimus ir apgalvoti, kokius produktus rinksitės ir kas iš jų bus gaminama. Savo kasdienį mitybos racioną papildykite sveikais ir natūraliais produktais, kurie stiprintų imunitetą. Kiekvienuose namuose rasime bent kelis produktus, kurie įprastai vartojami tik, pavyzdžiui, kepiniams, padažams arba marinatams gaminti, nors iš tiesų jų vartojimo galimybės yra kur kas platesnės, o svarbiausia – produktuose esančios vertingosios medžiagos gali suteikti daug naudos sveikatai“, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.
Ji siūlo atkreipti dėmesį į septynis natūralius produktus ir dažniau juos įtraukti į savo valgiaraštį ir pirkinių sąrašus – tai padės sustiprinti imunitetą.
Česnakai ne veltui yra vadinami natūraliu antibiotiku. Šioje daržovėje esančios medžiagos plečia kraujagysles, gerina širdies darbą ir virškinamojo trakto veiklą. Pasak maisto ekspertės B. Baratinskaitės, česnaką rekomenduojama vartoti su varške ar jogurtu – tai padės išlaikyti gerųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne.
Svogūnai yra labai patikima ir pigi priemonė, padedanti apsaugoti sveikatą. Ši nuo seno Lietuvoje auginama daržovė yra natūralus antioksidantas. Svogūnai efektyviai saugo kraujagysles nuo trombų, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir gerina virškinimą. Pajutus peršalimo simptomus galima tiesiog susmulkinti svogūną, užpilti karštu vandeniu ir gerti tarsi arbatą. Svogūnuose gausu medžiagų, gerinančių kalcio ir magnio įsisavinimą, užkertančių kelią grybeliams ir bakterijoms plisti.
Cinamonas antioksidantų kiekiu pranoksta net patį česnaką. O cinamone esanti medžiaga cinamaldehidas padeda organizmui įveikti uždegimus. Cinamone gausu geležies, mangano, kalcio. Šį prieskonį tinka vartoti su medumi – vieną valgomąjį šaukštą medaus reikia sumaišyti su ketvirtadaliu arbatinio šaukštelio cinamono miltelių ir valgyti kasdien – peršalimo ligos kibs silpniau. „Medumi su cinamonu verta paskaninti žaliąją arba juodąją arbatą, jeigu ją mėgstate gerti. Taip kaskart stiprinsite savo imuninę sistemą“, – teigia B. Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.
Imbierų parduotuvės lentynose galima rasti tiek šviežių šaknų, tiek smulkiai sumaltų džiovintų. Imbieras skatina organizmą šalinti toksinus ir valo limfinę sistemą. Imbiere esantys antioksidantai žudo įvairias bakterijas ir slopina uždegimus. Jį naudinga vartoti profilaktiškai – įdėti į patiekalus ar arbatas. „Reiktų žinoti, kad imbiero šaknies gabalėlių geriau neberti į verdančią sriubą ar padažą, nes aukštoje temperatūroje imbieras praranda savo gerąsias savybes. Tad jeigu gaminate imbiero arbatą su medumi, viską užpilkite šiltu, o ne karštu vandeniu“, – pataria „Maximos“ maisto ekspertė.
Ciberžolė – kitas imbierinių šeimos augalas ir gerai pažįstamas, ryškios spalvos prieskonis, kuriuo galima gardinti įvairius patiekalus arba pasigaminti šiltą gėrimą, pažadinantį organizmo apsauginius mechanizmus. Dėl didelio antioksidacinio aktyvumo ciberžolė laikoma vienu iš efektyviausių vaistinių augalų. Ne veltui Azijoje ciberžolės arbata vadinama skystuoju auksu ir yra populiarus gėrimas – tereikia vieną arbatinį šaukštelį ciberžolės sumaišyti puodeliu pieno. Ryškios spalvos milteliuose yra medžiagų, padedančių įveikti net pneumokokinę bakteriją, kuri sukelia tokias ligas kaip plaučių uždegimas, meningitas, ūmus ausies uždegimas. B. Baratinskaitė siūlo žiupsneliu ciberžolės paskaninti omletą, sriubas ir salotas, taip pat ryžių, ankštinių ir kopūstinių daržovių patiekalus.
Citrina dar senovėje tapo nepamainomu vitamino C šaltiniu jūrininkams, kurie ilgus mėnesius neišlipdavo į krantą. Norint gyventi sveikai, galima kiekvieną rytą pradėti su stikline šilto vandens, į kurį įspausta šviežios citrinos sulčių. Toks gėrimas ne tik stiprina imunitetą, bet ir padeda sureguliuoti organizmo rūgštingumą, mat citrinose gausu šarminių medžiagų, kurios rūgštingumą mažina. Šios šarminės savybės geriausiai veikia tada, kai citrinos sultys atskiedžiamos vandeniu. Taip pat patariama naudoti ir citrinos žievelę, nes joje gausu eterinių aliejų, turinčių antivirusinių ir antiseptinių savybių – užkertančių kelią virusams ir peršalimo ligoms.
Rauginti kopūstai dera su įvairiais patiekalais ir aprūpina organizmą vitaminu B6, gerinančiu virškinimo veiklą. Be to, natūralios kopūstuose esančios rūgštys valo žarnyną bei šalina toksinus. Daugiau energijos suteikia ir imunitetą sustiprinti padeda kopūstuose esantys mikroelementai: kalis, cinkas, geležis. Anot B. Baratinskaitės, kad patenkintumėte vitamino C dienos normą, reikia suvalgyti apie 300 gramų raugintų kopūstų. Taip pat raugintuose kopūstuose yra vitaminų A ir K. Norint išlaikyti gerą sveikatą, svarbu žinoti, jog raugintuose kopūstuose esančios medžiagos stiprina širdies raumenį, normalizuoja cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Į prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvės rauginti kopūstai atkeliauja tiesiai iš lietuviškų ūkių, kur gaminami pagal tradicinius receptus.
Komentarai
Komentarų nėra