Kepsninėse čirška ne tik mėsa, bet ir naujos mados: dėl įdaryto avokado pirštus apsilaižys visi

Kepsninėse čirška ne tik mėsa, bet ir naujos mados – lietuviai ant grotelių išbando ir šviežius vaisius. Daugelis, ieškantys sveikesnių pasirinkimų, jau išbandę grilintus arbūzus ar persikus, tačiau taip labai skaniai paruošite ir vieną didžiausių hitų vaisių skyriuje – daugelio dievinamą avokadą, rašoma pranešime spaudai. 

„Dar prieš kelis dešimtmečius avokadas mūsų virtuvėje buvo menkai žinomas. Tačiau sveikos mitybos tendencijos padarė savo – šiandien šis žalias vaisius yra užkariavęs mūsų stalus, skrandžius, širdis, socialinę mediją ir pirkinių krepšelius, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. – Subtiliu skoniu išsiskiriantys avokadai daugeliui, kurie nori sveiko, šviežio maisto, jau tapę kasdienio meniu dalimi ir įkvėpimu įvairių virtuvių receptams – mėgstame jį pusryčiams ant skrebučio, gaminame meksikietišką gvakamolę, dedame į sušius, „poke“ dubenėlius ar salotas. Todėl nenuostabu, kad jie be galo paklausūs ištisus metus.“

Kada namuose dėti avokadą į šaldytuvą, o kada – šiukštu ne? 

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad tiek paspartinti, tiek sulėtinti avokadų nokimo procesą nėra sunku. „Jei avokadas labai tvirtas, žalias, nedėkite jo į šaldytuvą. Ten šis vaisius ne tik žymiai lėčiau noks, bet gali ir patirti šalčio žalą. Namuose geriau jį palikti kambario arba vėsesnėje temperatūroje, toliau nuo šilumos šaltinių ir tiesioginių saulės spindulių. O jei norite pagreitinti nokimą, padėkite jį šalia obuolių, bananų arba įdėkite į popierinį maišelį su vienu iš šių vaisių“, – pataria J. Sabaitienė. 

Kai avokadas rodo nokimo požymius, t. y. jei minkštimas pasiduoda pirštų spaudimui, galima jį laikyti šaldytuve, kur procesas tęsis. Avokadas toliau bręs ir taps minkštesnis bei kreminis, bet lėčiau. 

Kaip laikyti jau perpjautą avokadą? 

Į šaldytuvą turėtų keliauti ir perpjautas avokadas, jeigu jo viso nesuvalgėte. Avokadai turi daug kulinarinių ir maistinių privalumų, bet jie turi vieną nedidelį trūkumą: netekę žievelės jie labai greitai oksiduojasi. Tai natūrali cheminė reakcija, bet laimei, yra būdų tai atidėti, sako prekybos centro darbuotoja ir dalijasi keliais triukais. „Efektyvu palikti kauliuką nesuvalgytoje puselėje, perpjautą vietą gausiai apšlakstyti žaliosios citrinos sultimis ar patepti alyvuogių aliejumi ir kruopščiai suvynioti į maistinę plėvelę. Tačiau ypač veiksmingas būdas – paprasčiausias vanduo. Tiesiog paruoškite pakankamai didelį sandarų indą su dangčiu, kad tilptų jūsų pusė avokado ir pripildykite jį šaltu vandeniu. Galite įlašinti ir šiek tiek citrinos sulčių. Perpjovę avokadą ilgai nedelskite ir įdėkite jį į vandenį perpjauta puse žemyn. Uždarykite, laikykite šaldytuve ir suvalgykite per dieną ar dvi. Geriausias rezultatas bus, jei avokadas nebus pernelyg prinokęs, nes ilgainiui besiliesdamas su vandeniu jis taps minkštesnis“, – gudrybe dalijasi J. Sabaitienė. 

Grilyje keptas avokadas – šių metų žvaigždė 

Tačiau jei išbandysite naują receptą – galėsite pamiršti visus patarimus, kaip apsaugoti avokadą, nes ji norėsis valgyti kuo dažniau. Kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad ant grotelių keptas avokadas – ne tik skanus ir labai originalus delikatesas, bet ir labai lengvai pagaminamas skanėstas. Juolab, kad šviežias vaisius – sveikas ir organizmui naudingas pasirinkimas. 

„Nors esame įpratę avokadus valgyti salotose, ant skrudintos duonos ar padažuose, šis vaisius taip pat gali būti valgomas karštas, keptas ant grotelių. Rezultatas – paprastas, bet skanus ir sveikas patiekalas, idealus kaip užkandis, garnyras prie kepsnių ar netgi kaip pagrindinis patiekalas be mėsos. Taip ruoštas avokadas tik dar kartą primins, koks universalus šis žaliuoju auksu mityboje vadinamas vaisius – galėsite derinti jį su įvairiais pagardais ir kūrybiškiau pažvelgti į grilinimo procesą“, – sako E. Semaška. Kulinarijos šefė dalijasi receptu ir kiečia paeksperimentuoti – taip keptą avokadą galite įdaryti ne tik mocarela ar avinžirniais, bet ir tunu, salsa, feta, krevetėmis ar kitais mėgstamais produktais. 

Grilyje keptas avokadas 

Porcijos: 2 Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 

2 avokadų, 1 šaukšto žaliosios citrinos sulčių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos. 

Mocarelos variantui: 

1 mocarelos arba buratos, 1 persiko, balzamiko padažo. 

Avinžirnių variantui: 

400 g konservuotų avinžirnių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 pomidorų, šviežių petražolių, 1 žaliosios citrinos, druskos. 

Keptų įdarytų avokadų gaminimas: 

Kruopščiai nuvalykite groteles ir įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros. Avokadus perpjaukite išilgai pusiau. Išimkite kauliuką ir iš karto apipilkite minkštimą žaliosios citrinos sultimis. Patepkite avokadus alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska. Ištepkite groteles aliejumi ir sudėkite avokadus perpjauta puse žemyn. Kepkite 4–6 minutes, kol atsiras grilio žymės, žievelė sutraškės, o avokadas švelniai suspaudus žnyplėmis taps šiek tiek minkštas. Nuimkite nuo grilio, patiekite su norimu įdaru arba be jo, paskaninkite šviežiomis smulkintomis petražolėmis ir skanaukite!! 

Mocarela įdaryto avokado gaminimas: 

persiką supjaustykite į griežinėlius. Juos patepkite aliejumi ir trumpai iš abiejų pusių pakepkite ant grotelių, kol atsiras jų žymės. Ant grilinto avokado puselės dėkite gabalėlį mocarelos arba buratos, 1–2 kepto persiko griežinėlius ir apšlakstykite balzamiku.

Avinžirniais įdaryto avokado gaminimas: 

Nusausinkite avinžirnius ir nuplaukite juos šaltu vandeniu. Apšlakstykite šaukštu alyvuogių aliejaus ir pakepkite 20 minučių orkaitėje, kol taps traškūs. Pomidorus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išskobkite šerdį ir supjaustykite kubeliais. Nuplaukite ir susmulkinkite petražoles. Viską sumaišykite su avinžirniais, žaliosios citrinos sultimis ir pagardinkite druska. Grilintą avokadą gausiai apdėkite avinžirniais ir mėgaukitės. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą