Kaip lengviausia surasti lobį? Patarimai, kaip išsirinkti geriausią metalo detektorių

Dažnas vaikystėje svajojome surasti lobį – piratų paslėptą skrynią, pilną aukso ar brangakmenių. Lobio paieškos kai kuriems ir suaugusiems žmonėms tampa azartišku hobiu ar laisvalaikio praleidimu, kitiems – netgi padeda išgyventi.

Vasarą lobio ieškotojų galima sutikti pajūryje – ieškančių pamestų monetų, aukso žiedų, grandinėlių ir kitokių papuošalų.

Metalo detektoriaus naudojimas tampa vis populiaresniu užsiėmimu ne tik pasaulyje, bet ir mūsų šalyje.

Lietuvos kultūros paveldo departamentas nedraudžia kasinėjimų naudojantis metalo detektoriumi, tačiau griežtai juos riboja.

Įstatymai draudžia kasinėti kultūros paveldo registro žemėlapyje pažymėtose vietose, taip pat kasinėjimams valstybinėse ar privačiose teritorijose reikalingas specialus leidimas.

Nepaisant to, metalo detektoriai turi paklausą, o žmonės randa vietų, kuriose savo laisvalaikį leidžia „ieškodami lobių“.

Prekybos centro internete Varlė.lt ekspertas Aivaras Saniukas parengė patarimų gidą, kuriame aptarė svarbiausius aspektus renkantis metalo detektorių.

„Įvairių „lobių“ paieškos rezultatai ir sėkmė labai priklauso nuo kokybiško ir tikslaus metalo detektoriaus. Metalo detektorius – pakankami brangus įrenginys, kuris perkamas ne vienam sezonui, todėl į jo pasirinkimo procesą vertėtų pažvelgti atsakingai“, – patarė A.Saniukas.

Kokiame gylyje leidžia ieškoti objektų?

Objektų aptikimo gylio parametras parodo, koks efektyvus yra metalo detektorius. Kuo didesnis gylis, tuo geriau.

Vidutiniškai įrenginys aptinka 30–35 cm gylyje esančią monetą ar metalą, tačiau yra nemažai įrenginių, kurie leidžia aptikti metro gylyje ar po vandeniu esančius radinius.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad gamintojai paprastai nurodo aptikimo gylį esant idealioms paieškos sąlygoms: didelių matmenų radinys, maža dirvožemio mineralizacija. Dėl šitos priežasties faktinis parametras paprastai būna mažesnis nei nurodoma charakteristikose.

Kaip metalo detektoriaus veikimo dažnis veikia paieškos gylį?

Ką reiškia metalo aptikimo bangos dažnis? Bendras metalo detektoriaus veikimo dažnio apibrėžimas yra toks: bangų skaičius per laiko vienetą, kuris matuojamas kHz.

Metalo detektorių atvejais, tai yra elektroninių bangų, siunčiamų į žemę metalui aptikti, skaičius.

Kuo didesnis veikimo dažnis (kHz), tuo geriau metalo detektorius mato auksą, sidabrą ir kitus smulkius metalus. Kuo veikimo dažnis mažesnis, tuo didesniame gylyje įrenginys gali aptikti didelius radinius ir yra mažiau jautresnis smulkiems metalams.

Metalo detektoriai su maždaug 2,5 kHz veikimo dažniu pasižymi mažu jautrumu. Tokie įrenginiai gali aptikti po žeme tik stambius metalinius daiktus. Monetas, akmenukus ir kitus metalus tokio jautrumo metalo detektoriai neaptiks.

7–8 kHz veikimo dažnis jau yra efektyvesnis, tačiau dar nepakankamas rimtoms paieškų operacijoms. Maksimalus gylis – iki 1 m. Toks metalo detektorius gali aptikti didelius giliai esančius daiktus, o mažus ir vidutinio dydžio – nepastebės net ir paviršiuje.

10–20 kHz įrenginio dėka atliekamos rimtos paieškų operacijos. Tokiu veikimo dažniu pasižymintis metalo detektorius gali aptikti praktiškai bet ką labai įvairiame gylyje. Tiesa, tokie metalo detektoriai kainuoja daug, tačiau greitai atsiperka, jei yra reguliariai naudojami.

Kokius metalus gali aptikti?

Metalo detektoriai gali aptikti tik tam tikras metalo rūšis: tik spalvotuosius arba tik juoduosius. Vertėtų paminėti, kad yra metalo detektoriai, kurie turi kelis veikimo režimus. Pavyzdžiui, vieno režimo metu jie reaguoja tik į juodąjį metalą, o kitas režimas leidžia aptikti tik spalvotąjį.

Naudinga metalo detektorių funkcija – grunto balansas, kuris leidžia nustatyti paieškas labai mineralizuotame dirvožemyje. Tokiu būdu įrenginys veikimo metu turi mažiau trukdžių.

Metalo detektoriaus svoris

Paieškų metu detektorių tenka nuolat laikyti rankose, todėl nuo jo svorio labai priklauso tai, kaip ilgai galėsite patogiai dirbti be nuovargio. Optimalus svoris yra 1,2–1,5 kg. Tokio svorio įrenginiai priklauso aukštesnės klasės kategorijai.

Metalo detektoriaus maitinimo tipas

Metalo detektoriai gali būti maitinami įvairiais būdais: AA baterijomis, kronomis, akumuliatoriumi.

Keičiamos AA baterijos – įprasti elementai, kuriuos galima įkrauti. Turint omenyje tai, kad metalo detektoriui reikia daug energijos, šis maitinimo būdas pakankamai brangus. Vienos baterijos paprastai užtenka 10 val. nepertraukiamo darbo.

Kronos – tai keičiami maitinimo elementai, kurie yra kiek galingesni nei AA tipo baterijos. Yra tokių kronų, kurias galima įkrauti, kaip ir akumuliatorių. Priklausomai nuo modelio, krona užtikrina nuo 16 iki 24 val. autonominį veikimą.

Akumuliatorius – gamintojo integruotas maitinimo elementas. Jo talpa ir galingumas žymiai didesni nei turi AA baterijos ir kronos. Vienintelis čia trūkumas tas, kad akumuliatoriaus negalima greitai pakeisti, tačiau jis užtikrina iki 30 val. veikimą.

Kam reikalingi garsai ir vibruojantys perspėjimai?

Kai kurie metalo detektorių modeliai apie radinius praneša specialiu garsu ir vibracija. Be to, skirtingi garsai reiškia skirtingą gylį ir radinio vertę. Pažymėtina, kad ekranas ne visada atvaizduoja tokią informaciją arba ir visai neatvaizduoja.

Šie garsiniai perspėjimai lemia, kad su laiku galima iš garso išmokti nustatyti rasto objekto charakteristikas. Kai kuriuose metalo detektorių modeliuose yra ausinių įvestis, todėl galima prijungti savo. Kiti modeliai būna aprūpinti integruotomis ausinėmis. Garso dažnį ir garsumą kartais galima pritaikyti individualiems poreikiams.

Ritės tipas

Tai, kokiame maksimaliame gylyje metalo detektorius gali ką nors aptikti yra tiesiogiai susiję su ritės skersmeniu. Kaip taisyklė, gamintojai metalo detektorius aprūpina standartinio 9–10 col. dydžio ritėmis. Tai yra vidutinis ritės dydis, kuris leidžia vykdyti paieškas daugelyje vietų. Tačiau Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad jeigu žemėse daug metalinių šiukšlių, tenka rinktis mažesnio skersmens ritę, pavyzdžiui, 6 col.

Metalo detektoriaus schema

VLF – atsparus žemės grunto trikdžiams ir pasižymi gera diskriminacija esant mažai klaidingų signalų tikimybei. Trūkumai: santykinai didelė kaina ir nėra galimybės ieškoti dideliame gylyje.

PI – optimalus variantas vykdant paieškas labai mineralizuotame dirvožemyje arba sūriame vandenyje. Trūkumas – negalima aptikti objektų pagal metalo tipą.

BBS – pasižymi aukštu jautrumu, dideliu aptikimo gyliu ir diskriminacija.

FBS – nuo BBS skiriasi didesniu jautrumu, gyliu, kuriame gali aptikti daiktus ir diskriminacija.

Multi-IQ – multidažnis, universalus variantas, kuris leidžia ieškoti bet kokios rūšies ir dydžio daiktus bet kokiame dirvožemyje. Bendras paskutinių trijų tipų trūkumas – labai didelė kaina. Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad kartais rinkoje galima rasti metalo detektorių, kurie veikia ir pagal kitas schemas, pavyzdžiui: ZVT (aukso aptikimui), RF (daiktų aptikimui gylyje), OR (naudojamas mėgėjiškuose įrenginiuose).

Veikimo režimai

Tikslus objekto suradimas, statinis („Pin-Point“) – nurodo daikto buvimo vietą. Ši funkcija prieinama VLF metalo detektoriuose.

Diskriminatorius be būtinybės iškasti nustato radinio metalų tipą (juodieji, spalvotieji). Taigi toks režimas labai palengvina paieškas: naudotojui nereikia gaišti laiko ir jėgų kasinėjant metalo šiukšles ir kitus nereikšmingus daiktus.

Atsparumas vandeniui

Atsparumo vandeniui standartas užtikrina ritės arba viso metalo detektoriaus korpuso apsaugą nuo drėgmės. Didžioji dauguma metalo detektorių turi apsaugos nuo vandens standartą, kuris gali būti:

IP66 – įrenginys atlaiko stiprią vandens srovę iš bet kokios krypties;

IP67 – įrenginys atlaiko trumpalaikį panardinimą iki 1 m gylyje;

IP68 –įrenginys gali veikti 1m ir didesniame gylyje 30 min.

Pranešimai ir indikacija

Garsiniai pranešimai dažniausias sutinkamas indikacijos tipas metalo detektoriuose. Rinkdamiesi metalo detektorių, atkreipkite dėmesį į garsinių tonų kiekį. Kuo jų daugiau, tuo lengviau nustatyti metalo tipą.

Šviesos indikacija naudojama rečiau nei garsinė, tačiau labai praverčia tamsioje aplinkoje.

LCD ekranas atvaizduoja informaciją apie metalo detektoriaus veikimą (įrenginio parametrai, aptiktų daiktų aprašymas).

Vibracija skirtingai nei garsinė ir šviesos indikacija, signalą tiesiogiai siunčia naudotojo rankai. Vibracija sumažina riziką praleisti radinį ir labai praverčia vykdant paieškas triukšmingoje aplinkoje.

Radinio vizualizacija pateikia apytikslę radinio formą ir spalvą, o tai padidina jos atpažinimo tikslumą. Pavyzdžiui, aukso moneta pavaizduojama kaip geltonas apskritimas.

Komplektacija ir kitos funkcijos

Rinkdamiesi metalo detektorių, pasidomėkite, kas sudaro įrenginio komplektaciją ir kokiomis papildomomis, didesnį naudojimosi patogumą užtikrinančiomis savybėmis jis pasižymi.

Reguliuojamas stiebas leidžia pritaikyti metalo detektoriaus ilgį prie naudotojo ūgio.

Papildomos ritės – keičiamos įvairios formos, dydžio ir aptikimo dažnio ritės. Komplektacijoje esančios papildomos ritės leidžia pritaikyti metalo detektorių konkretiems uždaviniams ir paieškos sąlygoms.

Ritės apsauga. Paprastai tai plastikinis priedas, kuris apsaugo ritę nuo įvairių mechaninių pažeidimų.

Porankis sumažina rankai tenkančią apkrovą, todėl mažiau pavargstama.

GPS modulis nustato aktualias metalo detektoriaus vietos koordinates. Taip pat leidžia įrašyti duomenis apie rastų daiktų vietą arba nustatyti paieškos maršrutą.

Garsiakalbis leidžia naudotis metalo detektoriumi be ausinių, kas daugelyje atvejų tikrai patogu.

Ausinės užtikrina kokybiškesnį garsinių signalų perteikimą nei garsiakalbis, o tai turi įtakos paieškų efektyvumui. Prie metalo detektoriaus gali būti prijungiamas belaidžiu ar laidiniu būdu.

Dėklas ar krepšys palengvina metalo detektoriaus saugojimą bei transportavimą, apsaugo nuo dulkių.

Grunto balansavimo funkcija leidžia pritaikyti metalo detektoriaus nustatymus dirvožemio mineralizacijos lygiui. Tai lemia mažesnę klaidingų signalų tikimybę. Grunto balansavimo funkcija gali būti nustatoma rankiniu būdu arba automatiškai. Pirmasis variantas yra patikimesnis ir pigesnis, antrasis – patogesnis. Naujokams rekomenduojama rinktis metalo detektorių su automatine grunto balansavimo funkcija.

Tonų slenkstis pagerina signalų girdimumą, todėl paieškos būna sėkmingesnės.

Mineralizacijos ignoravimas, elektros triukšmo ignoravimas lemia, kad metalo detektorius yra atsparus atsirandantiems trikdžiams, todėl radinių signalai yra tikslesni.

Integruotas žibintuvėlis, apšviečiamas ekranas leis patogiai naudoti metalo detektorių esant prasto apšvietimo sąlygomis.

Išsikraunančios baterijos indikacija sumažina netikėto įrenginio išsijungimo galimybę.

Nuo kokių dalykų priklauso metalo detektorių kaina?

Įrenginių kainą paprastai lemia keli svarbiausi parametrai: aptikimo gylis, įrenginio gebėjimas aptikti metalo rūšį ir ignoruoti grunto trikdžius. Metalo detektoriaus svoris ir papildomos funkcijos taip pat atlieka svarbų vaidmenį.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą