Varėna jau ruošiasi Grybų šventei!



Nors šiais metais gražiausi Dzūkijos pušynai nelepina grybais ir uogomis, tačiau varėniškiai, puoselėdami gražią tradiciją, kitą savaitgalį, rugsėjo 29 d., vėl organizuoja Grybų šventę! Tai didžiausias Varėnos krašto renginys, o jame svetingai laukiami atvykstantys svečiai iš visų Lietuvos kampelių ir užsienio. Šiemet Grybų šventė skiriama Lietuvos valstybės šimtmečiui ir kviečia skambiu pavadinimu „Geltona, Žalia, Raudona“. Jau dvidešimt trečiąjį kartą vyksiančioje šventėje svečiai galės džiaugtis per šimtmetį išsaugotu ir tebepuoselėjamu Varėnos krašto paveldu – amatais, verslais, dzūkų valgiais ir tradicijomis. Ir šiuo paveldu, kuriuo žavisi kraštą lankantys turistai iš viso pasaulio, ir grybautojų, surinktų grybų, gausybės svečių iš Lietuvos ir užsienio, linksmybių ir dzūkiškų gėrybių skaičiumi Varėną vėl vienai dienai pavers didmiesčiu.
Didžiausią Varėnos krašto šventę Varėna pasitiks kaip ir kasmet pasipuošusi, puikiu rudenišku oru ir gera nuotaika. Tai pajus ir gausūs svečiai. Šiais metais ji persikelia į miesto centrą – tądien vaiskiausiomis spalvomis, skambiausiais garsais ir skaniausiais kvapais viliojanti Grybų šventė šurmuliuos neseniai atnaujintoje Vasario 16–osios alėjoje, miesto aikštėje prieš savivaldybę, gretimose gatvėse ir nusidrieks pagrindine Vytauto gatve beveik per visą miestą.
Ir šiemet šventė tradiciškai prasidės Lietuvos grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos taurei laimėti itin grybinguose Marcinkonių kaimo miškuose. Azartiškiausius šiemet jau šešioliktojo čempionato dalyvius į mišką palydės, o po keleto valandų su dzūkiškomis dainomis sutiks ir dzūkiška grybiene bei kitais patiekalais iš dzūkiško paveldo lobyno vaišins Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai bei kiti muzikantai.
Daugiausia grybų radusi grybautojų komanda ir šiemet į namus išsiveš įspūdingą Varėnos krašte, miškingose Merkinės apylinkėse, Zakavolių kaime gyvenančio juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą juodosios keramikos taurę. Ji jau laukia savojo šeimininko. Be originalių dovanų, žinoma, neliks ir kiti čempionato prizininkai bei jauniausias ir vyriausias grybautojai.
Šventėje nebus pamiršti geležinkelis ir traukinys, nes nuo jų prieš 156-erius metus, kai Varėnoje 1862 m. rugsėjo 5 d. sustojo pirmasis traukinys, prasidėjo ir šio miesto istorija. Tad į Grybų šventę visus norinčius iš Vilniaus į Varėną veš šventinis Grybų traukinys, kuris iš Vilniaus geležinkelio stoties išvyks 8 valandą 30 minučių. Keliaujantiems šventiniu Grybų traukiniu laikas neprailgs, nes keleivius linksmins nuotaikingi dzūkai muzikantai, jie bus pavaišinti ir dzūkiškais skanėstais. Ir šio šventinio, ir kitų tądien vykstančių iš Vilniaus į Varėną ir atgal traukinių bilietams bus taikoma net 50 procentų nuolaida. Bilietus rugsėjo 29 dienai su 50 proc. nuolaida bus galima įsigyti nuo rugsėjo 24 d. Nuolaida taikoma keleiviams, rugsėjo 29 d. važiuosiantiems į Varėną iš bet kurios maršruto Vilnius–Varėna––Vilnius stotelės ir iš Varėnos į bet kurią šio maršruto stotelę. Bilietus įsigyti galima kasose arba internetu www.traukiniobilietas.lt. Rugsėjo 29 d. bilietai su nuolaida bus parduodami ir traukiniuose. Paskutinis traukinys iš Varėnos išvyks 21 val. Taigi neatvykti į Grybų šventę – neįmanoma!
Į Varėną iš Vilniaus 9.55 valandą atvykęs šventinis Grybų traukinys ir jo keleiviai taip pat bus sutikti šventiškai, su muzikantais ir įvairiais maloniais siurprizais.
Ir atvykusieji traukiniu, ir kiti šventės dalyviai į šventės vietą eis teatralizuotoje šventinėje eisenoje, kurioje nuo Varėnos geležinkelio stoties aplink miestą iki šventės vietos miesto centre šurmuliuos rajono meno kolektyvai, įmonių ir įstaigų darbuotojai bei visi norintys varėniškiai ir svečiai.
Šventę čia skambiomis dzūkiškomis dainomis ir nuotaikingais šokiais pradės jaunieji Varėnos talentai. Joje apsilankiusius maloniai nustebins ne tik grybų, kultūros ir kulinarinio paveldo gausa, daugybė šventinių renginių, bet ir malonūs, svetingi ir vaišingi Varėnos krašto žmonės. Juk nuo seno apie dzūkų svetingumą sakoma – „dzūkas tau širdzį aciduos“.
Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sako, kad ne kartą iš šventėje dalyvavusių svečių teko girdėti, kad tai pati geriausia Lietuvoje vykstanti rudens šventė ir niekur nėra taip smagu, jauku ir svetinga. „Labai malonu girdėc gražius svecių atsiliepimus. Manau, kad jie, taip sakydami, neklysta. Nes ir šventės organizatoriai, ir šventėje dalyvaujancys mūsų krašto žmonės indeda daug kūrybos ir širdzies. Atvažuokit in mūs šventį, jum tikrai paciks“, – dzūkiškai kviečia meras Algis Kašėta.

Grybų šventės metu išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną skambės daininga dzūkiška tarmė, koncertuos saviveiklininkai, bus demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai: verpiama, audžiama, liejamos žvakės, kalama geležis, pinami šiaudiniai dirbiniai, krepšiai iš balanų ir šaknų... Šių čia pat vietoje sumeistrautų gaminių bus galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti. Visa šventė kvepės dzūkiškais valgiais – kas norės, jų galės vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms. Šventėje be abejonės bus galima nusipirkti šviežių, sūdytų, džiovintų ar konservuotų grybų, įvairiausių gaminių iš miško uogų. Vyks tautodailininkų ir amatininkų darbų ir prekybos mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugins įvairiausios pramogos kiemelyje ,,Meistrų miestas“, įvairios sportinės varžybos, automobilių paroda. Koncertuos rajono vaikų, jaunimo ir pagyvenusių žmonių bei aplinkinių rajonų meno kolektyvai.

Didžiojoje scenoje priešais savivaldybę visą dieną vyks nuotaikingos programos. Koncertinėje dalyje „Geltonas saulės spindulys“ koncertuos Varėnos J. Čiurlionytės menų mokyklos choras „Varėnė“, Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“ ir moterų vokalinis ansamblis „Rūta“. Koncertuos Pasvalio kultūros centro folkloro ansamblis „Rags“. Vyks Varėnos rajono folkloro ansamblių pasirodymai – koncertuos Sarapiniškių kultūros centro folkloro ansamblis Šilaicis“, Matuizų kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“, Žiūrų kaimo folkloro ansamblis. Gražia programa linksmins svečiai iš Armėnijos – grupė „Sayat Nova“.
Koncertinėje dalyje „Žalios spalvos blyksnis“ koncertuos Varėnos miesto vaikų ir jaunimo meno kolektyvai – Moksleivių kūrybos centro šokių studija „Mikitukas“ ir vokalinė grupė, Merkinės ir Matuizų jungtinis merginų tautinių šokių kolektyvas, šokių studija „Dosado“, Varėnos kultūros centro vaikų grupė „Bruknelė“ ir Igoris Berinas, šokių studija „Fantazija“. Nuotaikingomis programomis žiūrovus linksmins Lietuvos kapelos – Miežiškių kultūros centro Trakiškio padalinio kapela „Juostvingė“, Šeduvos kultūros ir amatų centro liaudiškos muzikos kapela „Užuovėja“, Perlojos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela, Nevarėnų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Trukt už vadžių“, liaudiškos muzikos kapela „Ratilai“.
Vakare „Raudono vakaro“ dalyje koncertuos Šeduvos kultūros ir amatų centro instrumentinė grupė, atlikėjai Henrikas Mališauskas ir Arūnas Klimas „Nuo bardų iki roko klasikos“, Varėnos kultūros centro grupės „Grūda“ ir „Varėniai“, jaunimo muzikos grupė „The Groovy Group“. Pasirodys jaunieji atlikėjai – Justinas Stanevičius, šokių studija „Dosado“, Evita Cololo, Viktorija Čaplikaitė, Goda Debesiūnaitė, Patricija Mickutė, Brigita Janušauskaitė. Karolina Kastinevičiūtė, Milda Miknevičiūtė. Vyks nuotaikingas muzikinės grupės „2 Donatai“ koncertas.
Dvidešimt antrą valandą Varėnos miesto padangę sudrebins ir vaiskiausiomis spalvomis nušvies šventiniai fejerverkai, o šventę vainikuos įspūdingas Sauliaus Prūsaičio ir grupės gyvo garso koncertas.
Tądien linksmybių ir įspūdžių tikrai netruks nei dideliems bei mažiems varėniškiams, nei gausiems miesto svečiams, tad šventės organizatoriai maloniai kviečia nepasididžiuoti ir drauge pasilinksminti Grybų šventėje! Šventėje rasite dzūkiškų gėrybių ir linksmybių ir tikrai pajusite svetingą dzūkišką dvasią!

Komentarai

  • polkmsovbcv
    prieš 3 minučių
    SKAITYKITE MANO LIUDYJIMĄ, KAIP GAUTI PASKOLĄ IŠ „SKY EXPERIENCE“ PASKOLŲ ĮMONĖS.

    Mano vardas KAROLINA, esu vienišas tėvas, prieš mirdamas mano vyrui jis paliko mums tiek daug skolų, aš buvau tokia sutrikusi ir nusivylusi, kaip sumokėti didžiulę skolą. Vieną dieną naršydamas internete aptikau liudijimą (sonia) apie dangaus patirties paskolą, todėl paprašiau 85 000 EUR paskolos 5 metams iš įmonės jos paštu (contact@skyexperienceloan.com) arba (skyexperienceloan@gmail). .com). Leiskite pasauliui žinoti, kas buvo padaryta dėl manęs, mano didžiausiai nuostabai, per mažiau nei 48 valandas mano paskola buvo patvirtinta su 2% palūkanų norma. Dabar aš sumokėjau savo vyro skolą ir pradėjau savo gyvenimą bei verslą. Aš ką tik įvykdžiau savo įžadą. Taigi, jei norite bent 2% paskolos, susisiekite su SKY EXPERIENCE PASKOLŲ ĮMONĖMIS. jos el. paštu
    (contact@skyexperienceloan.com) arba (skyexperienceloan@gmail.com). apsilankykite jos svetainėje http://www.skyexperienceloan.com
  • Veronica
    prieš 56 minučių
    Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao sam kupiti kuću. Pokušao sam potražiti zajam od različitih kreditnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nije išlo, a većina banaka mi je odbila kredit. Ali kako bi Bog htio, upoznali su me s privatnim zajmodavcem koji mi je dao zajam od 90.000 eura i danas imam svoju kuću i vlasnik sam tvrtke i trenutno mi je dobro, ako morate ići na tvrtka za osiguranje zajma. bez kolaterala, bez provjere kreditne sposobnosti, samo 3% kamatna stopa i supotpisnik s boljim planovima i rasporedom otplate, kontaktirajte Davidson Albert Loan (davidsonalbertloan@gmail.com). On ne zna da to radim, ali sada sam tako sretna i odlučila sam dati ljudima više informacija o njemu i želim da ga Bog još više blagoslovi. Možete ga kontaktirati putem njegove e-pošte. davidsonalbertloan@gmail.com
    {WhatsApp: +38761545894}

Parašykite komentarą