Paprasti patarimai, kuriuos turi žinoti kiekvienas arbatos mėgėjas

Daugiausiai arbatos lietuviai išgeria rudenį ir žiemą. Mūsų šalyje populiarios įvairios arbatos rūšys, o dažniausiai geriamos juodoji, žalioji, vaisinė ir vaistažolių arbatos. Tačiau anaiptol ne visi žino, kaip reikia teisingai šį gėrimą paruošti. Šiandien minima Tarptautinė arbatos diena – puiki proga to išmokti.
Arbata yra antras pagal populiarumą gėrimas pasaulyje po vandens. Kasmet pasaulyje pagaminama apie 3 mln. tonų šviežios arbatos ir priskaičiuojama per 1,5 tūkst. skirtingų arbatos rūšių.
Arbatas mėgsta dovanoti
„Lietuviai puikiai žino, kad arbata ne tik sušildo ir suteikia energijos, bet ir padeda saugoti sveikatą. Todėl arbatos pardavimuose puikiai atsispindi metų laikų kaita. Spalio–gruodžio mėnesiais, kuomet į Lietuvą atslenka vėsūs, darganoti orai, įvairių rūšių arbatos pardavimai pastebimai išauga. Šiuo periodu itin populiari arbata pakeliuose. Gruodį, artėjant didžiosioms metų šventėms, lietuviai kur kas dažniau renkasi birią arbatą – jos pardavimai ūgteli daugiau nei dukart. Ši arbata perkama ne tik sau, bet ir puikiai tinka kaip kalėdinė dovana, simbolizuojanti jaukumą, šilumą, ramybę“, – teigia Vilma Drulienė, „Maximos“ pirkimų departamento direktorė.
Anot V. Drulienės, artėjant šventėms keletą kartų išauga dovanoms tinkamų arbatų rinkinių paklausa. Taip pat pirkėjus domina kvapnios, šventinės arbatos, ant kurių pakelių galima užrašyti sveikinimus ar linkėjimus.
Lietuvių skoniai kasmet keičiasi: jei pernai ir užpernai populiariausios buvo juodosios arbatos pakeliuose, tai šįmet jų vietą užėmė vaisių arbatos pakeliuose, kurių per šiuos metus „Maximose“ parduota daugiau nei 1,1 mln. vienetų. Jas pagal pardavimus sparčiai vejasi žolelės ir jų mišiniai, kurių šįmet numatoma parduoti apie milijoną vienetų.
Tai, kad lietuviai linkę išbandyti naujus skonius, patvirtina naujų skonių arbatų pardavimai. Šiais metais didelio susidomėjimo sulaukė arbatos su goji uogomis, eukaliptu, šaltalankiais – jų Lietuvoje parduota tūkstančiai vienetų. O populiariausia šių metų naujiena buvo spanguolių ir aviečių vaisinė arbata „Loyd“, kuri pateko į perkamiausių arbatų penkiasdešimtuką.
„Maximos“ pirkėjai ypač mėgsta Lietuvoje supakuotas arbatas, kurias šiame prekybos tinkle gali rinktis net iš 140-ies skirtingų rūšių. Apskritai „Maximose“ siūloma apie 700 skirtingų arbatų, mat stengiamasi patenkinti tiek skirtingus pirkėjų skonius, tiek finansines galimybes.
Skonį lemia ne tik arbatžolės
Beveik keturias dešimtis skirtingų arbatų „Maximai“ tiekiančios įmonės „Skonis ir kvapas“ arbatos ekspertas Andrius Žilinskas pataria renkantis arbatą atkreipti dėmesį, kad pakelyje būtų pilnų arbatmedžio lapelių, o baltojoje arbatoje – pumpurų. Taip pat pravartu patikrinti arbatos kilmę, kadangi nuo to priklauso jos skonis: geriausia žalioji arbata atkeliauja iš Kinijos ir Japonijos, juodoji – iš Indijos, Nepalo, o raudonoji (rooibos) arbata – iš Pietų Afrikos Respublikos.
Jis pabrėžia, kad net iš to paties pakelio paruoštos arbatos skonis gali gerokai skirtis. Tam didžiausią įtaką turi tai, kaip arbata ruošiama, o norint mėgautis visomis jos savybėmis, reikia žinoti pagrindines arbatos ruošimo taisykles.
„Anksčiau šįmet mūsų atliktas tyrimas parodė, kad tik 40 proc. lietuvių moka ir žino, kaip teisingai paruošti arbatą. Jos skonį lemia daug veiksnių: naudojamas vanduo, jo temperatūra, arbatžolių kiekis, plikymo laikas ir kt. Gerai paruošta arbata – ne tik skanesnė, bet ir labiau stimuliuoja, suteikia energijos bei yra sveikesnė, kadangi joje išlieka antioksidantai ir kitos naudingosios medžiagos“, – teigia arbatos ekspertas Andrius Žilinskas.
Patarimai, kaip teisingai paruošti arbatą:
• Arbatai rinkitės švarų šaltinio vandenį ir virinkite jį tik vieną kartą;
• Lietuvių mėgstamiausios žalioji ir juodoji arbatos neturėtų būti plikomos verdančiu vandeniu. Žaliąją arbatą plikykite 80–85 laipsnių temperatūros vandeniu. Jei vandenį vėsinate puodelyje, įpylę ką tik užvirusio vandens palaukite maždaug vieną minutę, jei virdulyje – atidarykite jo dangtį ir lukterkite apie 5 minutes. Juodajai arbatai tinkamiausias 95 laipsnių temperatūros vanduo – pakelkite virdulio dangtelį ir palikite pravėsti 1 min.
• Daugelio arbatų vienam puodeliui paruošti užtenka nubraukto arbatinio šaukštelio arbatžolių. Jei arbatlapiai ypač stambūs, gali reikėti ir dviejų kupinų šaukštelių;
• Arbatą reikėtų gerti tuomet, kai ji nebebus karšta;
• Gerai arbatai nereikia jokių priedų ar saldiklių.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą