Produktai apie kuriuos niekada negalvojote, bet juos galite sušaldyti: nuo pomidorų padažo iki vyno

Dažniausiai kalbame apie vaisių ir uogų šaldymą, bet tai ne vieninteliai produktai, kuriuos galime išlaikyti ilgiau patalpinę juos į šaldymo kamerą. Šaldymas yra geriausias maisto išlaikymo metodas, nes išsaugo daugiausia vitaminų ir naudingų medžiagų. Užšaldymas taip pat sulėtina fermentines reakcijas ir mikrobų augimą, o tai padeda išlaikyti ir maistinę vertę. 

Užšaldant labiausiai išsaugomas pirminis maisto skonis ir spalva. Verta tuo pasinaudoti šaldant ne tik visiems žinomus produktus. Ką tokio galima užšaldyti ir vėliau panaudoti? 

Kava 

Liko puodelyje kavos, kuri atšalo ir jos jau neišgersite? Supilkite į ledo kubelių dėklą ir kiškite į šaldiklį. Kitą kartą, kai gaminsite namuose šaltą kavą, įdėti ledo kubeliai ne tik jos neatskies, bet ir dar labiau sustiprins skonį. 

Pomidorų padažas ir pomidorų pasta 

Nešvaistykite maisto – tyrimai rodo, kad žmonės patys išmeta net 61 proc. iš viso iššvaistomo maisto, o iš jų didžiąją dalį sudaro vaisiai ir daržovės. Jei atidarėte pomidorų padažo ir matote, kad jis kito karto lauks tol, kol suges, sušaldykite ir jį. Pilkite pomidorų padažą (ypač tą, kuris su gabaliukais ar sumaišytas su kitomis daržovėmis), pomidorų skardinės ar pomidorų pastos likučius į ledukų formeles ir tegu jis sulaukia akimirkos, kai vėl bus reikalingas. Kitą kartą gaminant tereiks įmest jau sušaldytus kubelius į troškinį, sriubą ar kitą patiekalą, kur reikia pomidorų padažo. 

Sultinys 

Sveikesnis receptas įprastiems sauso sultinio kubeliams – pasigaminkite natūralaus sultinio koncentrato ir jį sušaldykite. Kitą kartą, kai reikės sriubą pagardinti sultiniu – tiesiog įmesite porą kubelių. Turėdami laiko tiesiog uždėkite virti vištienos ar jautienos kaulus bent 4–6 valandas, įmeskite į jį pipirų, lauro lapų ir šiek tiek druskos. Išvirus – nukoškite ir supilstykite į ledukų formeles ar užspaudžiamus maišelius. 

Šviežios žolelės 

Recepte reikėjo rozmarino, nusipirkote pakuotę, o panaudojote tik šakelę? Likusias prieskonines žoleles galite lengvai užšaldyti – pasmulkinkite ir įdėkite į ledukų formeles, užpilkite šlakeliu vandens ir palikite šaldiklyje. Kitą kartą galėsite į padažą, sriubą ar troškinį įmesti keletą kvapnių kubelių ir šviežios žolelės suteiks ypatingo aromato. 

Vynas 

Jei liko pradarytas vynas po patiekalo gamybos ar vakarienės, neleiskite jam garuoti ilgą laiką šaldytuve. Tiek balto ar raudono vyno likučius galite supilstyti į ledukų formeles ir įdėti į šaldymo kamerą. Kepsite vištienos kotletus? Paimkite kubelį ar du šaldyto baltojo vyno ir prie kotletų pasigaminsite gardų padažą. Jautienos troškinys su pomidorais? Įmeskite į jį raudono vyno kubelių. 

Viskas, kas tinka glotnučiams 

Jau vaisių dubenyje juoduoja bananai? Niekas nebenori paskutinio likusio kivio? Šaldytuve vysta špinatai? Visa tai gali palaukti savo eilės, kol jų prireiks glotnučiams, šaldymo kameroje. Vaisius nulupkite ir susmulkinkite prieš šaldant. Į šaldiklį galite sudėti net ir likusį jogurtą, kuris taps puikiu vaisių kokteilio pagrindu. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą