Kaip atpažinti obuolius, kurie užauginti naudojant mažiau chemikalų?

Vienareikšmiškai populiariausi vaisiai Lietuvoje – obuoliai. Juos nuo senovės augina patys žmonės sau, be to, yra daugybė sodų, kuriuose obuoliai auginami pardavimui. Švieži obuoliai itin vertingi tuo, jog turi daug skaidulų. Ir tų skaidulų žmogaus organizmas gauna daugiau, jei valgomas obuolys su žievele. Tačiau daugelis teigia, jo būtent žievelėje kaupiasi daugiausia pesticidų, kurie yra panaudojami auginant šiuos vaisius. Vis tik renkantis obuolius, pažymėtus „Kokybės“ ženklu, yra užtikrinama, jog vartojame natūralesnę, šviežesnę ir sveikesnę produkciją.

Mažiau pesticidų

„Visų pirma, daugiausiai pesticidų įprastai patenka ant obuolių purškiant vaismedžius augalų apsaugos produktais, – pokalbį pradeda VšĮ „Ekoagros“ IV skyriaus sertifikavimo vadovė Inga Urbonavičienė. – O mes kreipiame į tai didelį dėmesį. Ir sertifikuojant sodus bei obuolius „Kokybės“ ženklu keliami kur kas aukštesni nei Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatyti saugos, augalų sveikatos ar aplinkosaugos reikalavimai“. Kokybiškų obuolių vaismedžių apsaugai negali būti naudojami augalų apsaugos produktai, savo sudėtyje turintys nuodingų arba labai nuodingų medžiagų, jie pažymėti T arba T+.

Galima valgyti su žievele

Be to, anot pašnekovės, ši produkcija skinama ir tiekiama vartotojams praėjus pusantro karto ilgesniam išlaukos laikotarpiui nei nurodyta augalų apsaugos produktų etiketėje tuo jie skiriasi nuo įprastinių obuolių. Tai pat „Kokybės“ ženklu pažymėti obuoliai per sezoną ta pačia veikliąja medžiaga gali būti purškiami ne daugiau kaip du kartus, yra ribojamas trąšų naudojimas, tai turi būti daroma atsakingai, pagal sudarytus tręšimo planus. O tai reiškia, jog ant pirkėjų stalo ji patenka kur kas švaresnė ir sveikesnė: „Iki to laiko naudotos medžiagos būna faktiškai suirę ir drąsiai galima prieš valgį obuolį tik nuplauti ir valgyti su žievele, kurioje daugiausiai naudingųjų skaidulų.“

Sveikas obuolys – gražus obuolys

Taip pat dažnai manoma, jog sveikiausi obuoliai iš močiutės sodo, ne vienodo dydžio, skirtingų spalvų, o jei dar koks kirminiukas viduje. „Išties, tai mitas. Jei obuolyje yra kirminų, tai tikrai nėra kokybės požymis. O jei obuoliai yra vienodo dydžio ar spalvos, tai byloja ne tai, kad jiems užauginti buvo naudojama daug augalų apsaugos produktų, o tai, kad sertifikuojami sodai pasirenka auginti atsparesnes augalų veisles. Ir saikingai naudojant augalų apsaugos produktus galima užauginti kokybišką, gražų ir sveiką obuolį.“, – sako I. Urbonavičienė.

Būtinas patvirtinantis dokumentas

Norint įsigyti, išties, kokybišką obuolį galima ir apsigauti. Kartais pardavėjai gudrauja ir įvairius ženklus naudoja rinkodaros tikslais. Tamsiai raudonomis raidėmis ženklu „Kokybė“ pažymėti tik tie obuoliai, kurie užauginti ir sertifikuoti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“. o konkrečius reikalavimus gaminiui, ūkininkavimo ir gamybos būdui nustato ministro įsakymu patvirtintos specifikacijos ir pasižymi išskirtine kokybe. „Jeigu turgavietėje parduodami nesupakuoti obuoliai, tuomet pardavėjas privalo turėti matomoje vietoje sertifikatą, liudijantį, kad realizuojama produkcija yra sertifikuota“, – pokalbį užbaigia specialistė.

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą