Druskininkų tortų turnyras: tortas „Vasaros gaiva“

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras!

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska! Tortų kepimas Rasai Tuškevičienei – būdas atsipalaiduoti, pradžiuginti, nustebinti šeimos narius ir draugus. Kepdama ji vadovaujasi posakiu: „Tortas turi būti skanus, o gražus būti privalo“. Todėl papuošimui ji skiria labai daug dėmesio. Tortų turnyrui ir kartu Druskininkų gimtadienio šventei skirtą tortą Rasa dekoravo kurorto simboliu - trimis sidabrinėmis pušelėmis, puoštomis auksinėmis karūnomis, o kepimui panaudojo Druskininkuose išgaunamą mineralinį vandenį. Druskos idėją įgyvendino papuošdama tortą druskos kristalais dekoruotais gėlių žiedlapiais, o torto skonyje druska atsiskleidžia „Philadelphia“ sūrio putėsiuose.

Reikės (24 cm skersmens) tortui

Biskvitui: 4 kiaušinių, 240 g cukraus, 100 g sviesto, 400 ml gazuoto mineralinio vandens, 300 g miltų, 3 šaukštelių kepimo miltelių. Aviečių konfit: 650 g aviečių, 60 g cukraus, 15 g želatinos, 70 ml aviečių sulčių. Mangų konfit: 400 g mangų tyrės, 100 g cukraus sirupo, 10 g želatinos, 50 ml vandens.

Jogurtiniams baltojo šokolado putėsiams: 460 g grietinėlės. 2 šaukštų cukraus pudros, 2 šaukštelių citrinos sulčių, 60 ml pieno, 80 g jogurto, 180 g baltojo šokolado, 12 g želatinos, 60 ml pieno (arba vandens) želatinai brinkinti.

Sūrio putėsiams: 230 g grietinėlės, 1 šaukšto cukraus pudros, 100 g „Philadelphia original“ tepamojo sūrio, 30 g saldinto kondensuoto pieno, 10 ml citrinos sulčių, 6 g želatinos, 30 ml vandens.

Kaip gaminti Iškepame biskvitą. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Į masę įmaišome tirpintą sviestą, gazuotą mineralinį vandenį. Miltus persijojame per sietelį kartu su kepimo milteliais ir atsargiai įmaišome į tešlą. Taip į juos pateks daugiau oro, o tai reiškia ir daugiau purumo tešlai. Padaliname tešlą į 4 dalis ir atskirai kepame kiekvieną blyną iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje. Paruošiame aviečių konfit. Želatiną užpilame aviečių sultimis ir paliekame brinkti. Avietes verdame su cukrumi, kol jis ištirps. Jei reikia, galima cukraus kiekį keisti, pagal skonį. Ištirpiname želatiną ir supilame į avietes. Padaliname į dvi dalis, paliekame sustingti. Paruošiame mangų konfit. Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Mangų tyrę sumaišome su cukraus sirupu, vėliau į ją supilame ištirpintą želatiną. Paliekame sustingti. Ruošiame jogurtinius baltojo šokolado putėsius. Produktų kiekis nurodytas dviem torto sluoksniams. Kadangi kiekvieną torto sluoksnį reikia gaminti atskirai, vienam jogurtiniam baltojo šokolado sluoksniui reikės pusę kiekio recepte nurodytų produktų. Želatiną užpilame pienu ir paliekame išbrinkti. Šokoladą užpilame pienu ir išlydome ant garų vonelės, šiek tiek atvėsiname. Grietinėlę išplakame su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Atsargiai įmaišome jogurtą. Ištirpiname želatiną, kartu su ištirpintu šokoladu įmaišome į grietinėlės masę. Ruošiame sūrio kremą. Želatiną užpilame vandeniu ir išbrinkiname. Sūrį sumaišome su citrinos sultimis ir kondensuotu pienu. Atskirai išplakame grietinėlę su cukraus pudra, į kurią įmaišome sūrio masę. Želatiną ištirpiname ir supilame į sūrio ir grietinėlės kremą. Surenkame tortą. Iškepę biskvitai būna purūs ir drėgni, todėl juos labai lengvai sulaistome saldintu vandeniu su citrina. Į torto formą dedame pirmą biskvitą, ant jo pilame jogurtinius baltojo šokolado putėsius, į juos dedame sustingusį vieną sluoksnį aviečių konfit. Dedame antrą biskvitą, pilame sūrio putėsius ir sustingusį mangų konfit sluoksnį. Dedame trečią biskvitą, pilame antrąjį sluoksnį jogurtinių baltojo šokolado putėsių ir aviečių konfit. Uždengiame ketvirtu biskvitu. Paliekame sustingti šaldytuve. Atšalusį tortą papuošiame.

Rasos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose.

Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie torto „Vasaros gaiva“ su mangų ir aviečių konfit jogurtiniuose baltojo šokolado ir „Philadelphia“ sūrio putėsiuose.

lrytas.lt informacija 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą