Paramą dujų balionui pasikeisti gali gauti daugiau gyventojų

Suskystintų naftos dujų balionų daugiabučiuose pakeitimui elektrine arba dujine virykle skiriama valstybės parama. Pernai ją gavo trijų ir daugiau aukštų daugiabučiai gyvenamieji namai, teikę paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai. Šiemet parama praplėsta – valstybė rems ir bendrabučio tipo daugiabučių namų gyventojus. Paramą gali gauti ir tie gyventojai, kurie negalėjo pakeisti dujų baliono, kai projektą įgyvendino kaimynai. Paraiškos Aplinkos projektų valdymo agentūrai priimamos iki š. m. birželio 1 d.

Paramą pakeisti dujų balionus pernai gavo 9-ių Alytaus rajono daugiabučių gyventojai, trečdalis daugiabučių namų. Jiems suteikta bendra paramos suma siekė daugiau kaip 80 tūkst. eurų.

Šiemet suskystintų dujų keitimo saugesniais energijos šaltiniais – gamtinėmis dujomis, elektrinėmis viryklėmis – projektus įgyvendinti planuoja dar 20 daugiabučių.

Šiemet dujų balionų keitimo priemonė praplėsta. Valstybės paramą gali gauti ir tų daugiabučių namų, kuriuose jau įgyvendintas projektas, atskirų butų gyventojai, kurie dėl tam tikrų objektyvių priežasčių nepasinaudojo parama pertvarkyti savo buto elektros arba dujų sistemą ir įsigyti elektrinę arba dujinę viryklę. Šiuo atveju daugiabučio namo atstovas turėtų pateikti naują paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūrai.

Bus remiamas suskystintų dujų balionų keitimas ir bendrabučio tipo daugiabučiuose namuose, kuriuose nėra įrengta komercinė elektros ar gamtinių dujų apskaitos sistema. Parama skiriama šių namų bendrųjų elektros arba dujų inžinerinių sistemų pertvarkymui, butų elektros arba dujų sistemos pertvarkymui ir elektrinės arba dujinės viryklės įsigijimui.

Dėl dujų balionų keitimo daugiabučių namų atstovus gali konsultuoti AB „Energijos skirstymo operatorius“, Aplinkos projektų valdymo agentūros, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos specialistai. Prireikus specialistai gali dalyvauti ir susitikimuose.

Energetikos ministerija įspėja, kad daugiabučiuose naudojami naftos dujomis užpildyti balionai – yra nesaugūs, nes juos naudojant būtina laikytis griežtų reikalavimų. Deja, ne visada gyventojams tai pavyksta. Kaip liudija statistika, kasmet ir ne po vieną kartą, įvyksta dujų nuotėkiai, o vėliau ir skaudžios nelaimės juos naudojant buityje. Jie kelia grėsmę, ne tik pačiam buto savininkui, bet ir visam daugiabučiui bei aplinkiniams.

Pažymėtina, kad 50 litrų talpos dujų balione laikoma 21 kg dujų, kurių slėgis yra 16 barų. Jų eksploatavimas daugiabučiuose draudžiamas. Už norminių teisės aktų pažeidimus numatoma administracinė atsakomybė tiek gyventojams, tiek administratoriams. Gyventojams už Energetikos įrenginių įrengimo, eksploatavimo ir saugos norminių aktų pažeidimus taikomos 60–140 eurų baudos. Už pakartotinius pažeidimus, baudos didėja.

Nesaugių buityje naudojamų dujų balionų keitimui trijų ir daugiau aukštų daugiabučiuose į žymiai saugesnes energijos rūšis – elektrą ar gamtines dujas šiemet skiriama beveik 15-os mln. eurų parama, kai gyventojai gali ne tik susitvarkyti skirstomuosius namo ir buto tinklus, bet ir gauti valstybės subsidiją įsigyjant elektrinę ar dujinę viryklę. Jei neužteks galios, ESO padidins galią butui iki 5kW nemokamai.

Vienam butui bus skiriami 726 eurų parama: po 242 eurus bendrųjų elektros arba dujų inžinerinių sistemų pertvarkymui, butų elektros arba dujų sistemos pertvarkymui, taip pat – elektrinės arba dujinės viryklės įsigijimui.

Norint atsisakyti dujų baliono, apie saugios energijos rūšies (elektros ar gamtinių dujų) pasirinkimą būtina informuoti daugiabutį prižiūrinčią įmonę, bendriją ar kitą daugiabučio ūkiu besirūpinančią savivaldybės įmonę. Apie tolesnius veiksmus ir priemones, informuos administruojančios įmonės ar bendrijos atstovas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą