Antanui Strazdui dienos aidai nutilo...

Taip lengva išeiti auštant,
Kai kvepia rasom ir lapais,
Kai baltas kelias linguoja
Ir sušnabžda medis: „Labas“...
Kai amžinybė jau kviečia,
Kai akys pernakt įskausta.
Su vienatve ant rankų
Taip lengva išeiti auštant.

                                 (Janina Degutytė)

Rasai sidabruojant žvaigždėmis, raustant šermukšnių kekėms, rugpjūčio 7 dienos aidai nutilo garbingus 100-uosius metus einančiam Alytaus miesto Garbės piliečiui, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino medalio kavalieriui, buvusiam Alytaus 1-osios vidurinės mokyklos matematikos mokytojui Antanui Strazdui.

Antanas Strazdas gimė 1920 metų balandžio 11 dieną Kalvarijos valsčiuje, Marijampolės apskrityje. Mokėsi Kalvarijoje, vėliau baigė Marijampolės Rygiškių Jono gimnaziją. Potraukis tiksliesiems mokslams nuvedė į Kauno Vytauto Didžiojo universitetą, bet karas studijas nutraukė.

Pirmaisiais pokario metais A. Strazdas mokytojavo Kalvarijos pradžios mokykloje, po kurio laiko – Lazdijų gimnazijoje. Nuo 1948 metų pradėjo dirbti Alytaus berniukų gimnazijoje, vėliau pavadintoje 1-ąja vidurine mokykla. Dirbdamas neakivaizdžiai baigė Vilniaus pedagoginio instituto Fizikos-matematikos fakultetą.

Mokytojas puikiai organizavo darbą pamokose. Jas siejo su gyvenimu. Kadangi labai gerai žinojo garsių matematikų biografijas, nuopelnus, begales linksmų istorijų, mokiniai visuomet sulaukdavo mokytojo pasakojimų ir įdomių matematinių užduočių. Jis dirbo taip, kad ir matematikai ne tokie gabūs mokiniai gebėdavo išspręsti sudėtingus uždavinius. Mokytojas aukojo save ne tik matematikai, bet ir mokiniams, mokyklai. Kaip tikras profesionalas rūpinosi drausme, tvarka ir buvo pavyzdys mokiniams kaip kultūringas, padoraus elgesio žmogus. Žmogus – ištikimas Lietuvos patriotas, skiepijęs meilę Tėvynei kiekvienoje savo pamokoje. ,,Pasakyti žodžiai ir linkėjimai – mylėti Tėvynę ir visam gyvenimui likti tikrais lietuviais – išliko man visam gyvenimui “ , – prisimena A. Strazdo ugdytinis, buvęs Alytaus miesto savivaldybės meras Vytautas Grigaravičius.

Įvairių sukakčių ar švenčių progomis A. Strazdui suteiktas ne vienas apdovanojimas. Apdovanojimų motyvai: puikus klasės vadovas, principingas dalyko dėstytojas, ilgametis miesto švietimo darbuotojų profesinės sąjungos prezidiumo narys. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę,  1992-aisiais, mokytojas, jau pensininkas (į pensiją išėjo 1985 metais), už nuopelnus Lietuvai apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino I-ojo laipsnio medaliu. Apdovanotas ir Lietuvos mokyklos 600 jubiliejaus proga. Mokytojui A. Strazdui 2014 m. suteiktas Alytaus miesto Garbės piliečio vardas už nuopelnus Alytaus miestui, išugdant jaunuosius alytiškius tautiškai susipratusiais, patriotiškai nusiteikusiais ir pilietiškai aktyviais žmonėmis.

A. Strazdui jau neteko dirbti po nepriklausomybės atkūrimo naujai pasivadinusioje Dzūkijos vidurinėje mokykloje, bet čia yra mokytojų – jo buvusių mokinių ir auklėtinių, nestokojančių gerų prisiminimų apie mokytoją. Jis dažnai buvo kviečiamas į mokyklos renginius ir šventes arba pastaruoju metu lankomas namuose. Kiekvieno susitikimo metu A. Strazdas skleidė savo prigimtinę inteligenciją ir išmintį, liaudiškai turtingą šnektą. Jis buvo laukiamas jau pražilusių savo mokinių susitikimuose, ten jau seniai peržengta mokytojo ir mokinio riba.

Bet A. Strazdas – ne tik mokytojas, auklėtojas. Jis – šeimos galva, trijų sūnų, iš kurių du medikai, vienas ekonomistas, tėvas.

Tokį Jį prisiminsime visi – pasitempusį, pedantišką, iš pirmo žvilgsnio – griežtą, bet teisingą, pastabų. Mokinys galėjo visiškai neišmanyti matematikos, bet, kai Jis stovėdavo prie lentos ir įrodinėdavo teoremą, atrodė, jog ši užduotis – svarbiausias Jo gyvenimo mūšis, o gal tik mažytė kova ar tikslas, kuriai Mokytojas atiduodavo visą save. Juodi skaičiai nukeldavo į dar neatrastas pasaulio ir sielos gelmes… A. Strazdas prisimindavo Vilniaus universiteto rektoriaus Jono Kubiliaus žodžius, kad matematikoje daugiau poezijos negu pačioje poezijoje.

Uždavinys išspręstas. Veide – neryški, santūri pasitenkinimo šypsena. Baltos dulkės ant delnų virsta auksu daugybės žmonių širdyse…

Ir bus daugybė metų, paženklintų darbais, neišsenkančia erudicija bei subtiliu humoru. Bus Žmogus, kurį kartų kartos vadins savo Mokytoju. Ir kreiduotais delnais bei atvira, meilės pilna širdimi išspręstas Gyvenimo Uždavinys bus vertas aukščiausio – žmonių atminimo – įvertinimo. Mokytis su Juo ir iš Jo, dirbti ir gyventi šalia – garbė ir privilegija visiems, kas pažinojo Antaną Strazdą.

Antanas Strazdas pašarvotas Alytaus laidojimo namuose „Skausmo užuovėja“ (Rūtų g. 65). Rugpjūčio 8 dieną 18 val. – Šv. Mišios Alytaus Šv. Angelų Sargų bažnyčioje. Karstas išnešamas rugpjūčio 9 dieną (penktadienį) 12 val. Velionis bus laidojamas Alytaus Daugų gatvės kapinėse.

Alytaus miesto savivaldybės tarybos ir savivaldybės administracijos vardu – Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis
Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos bendruomenės vardu – mokyklos direktorė Vilija Sušinskienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą