Nuotraukos autorius: V.Ščiavinskas

Vasarą pasitiksime karantine: jį siūloma pratęsti iki pat gegužės 31 dienos, įsigaliotų krūva pokyčių

Karantino režimu greičiausiai gyvensime iki pat gegužės pabaigos. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Vyriausybei pateiktame nutarimo projekte bus siūloma karantiną pratęsti beveik trims savaitėms iki gegužės 31 dienos, tačiau vėl – jau ketvirtąkart – švelninti jo sąlygas.

Šią žinią antradienį po pasitarimo COVID–19 komitete socialiniame tinkle paskelbė premjeras Saulius Skvernelis, įvardijęs ir pokyčius, kurie lauktų pratęsus karantiną.

Kas keistųsi?

Nuo gegužės 18 dienos siūloma leisti veikti darželiams ir ikimokyklinėms grupėms. S.Skvernelio teigimu, ieškoma sprendimų ir siekiama sudaryti sąlygas, leisiančias kuo greičiau atnaujinti ir pradinukų ugdymą. Svarstoma ir dėl specialiųjų mokyklų bei neįgaliųjų dienos centrų veiklos atnaujinimo.

Nuo gegužės 18 dienos taip pat siūloma leisti atnaujinti veiklą kūno priežiūros, soliariumo, tatuiravimo (išskyrus veido sritį), papuošalų vėrimo (išskyrus veido sritį) paslaugų teikėjams. Siūloma leisti lankyti pacientus: gydančio gydytojo leidimu ir sveikatos priežiūros įstaigos vadovo nustatyta tvarka. Taip pat, anot premjero, ieškoma būdų, kaip kuo greičiau vėl sudaryti sąlygas saugiai atsidaryti odontologijos paslaugų teikėjams. Nuo gegužės 18 dienos siūloma leisti renginius iki 30 žiūrovų atvirose erdvėse, jeigu užtikrinamas saugus atstumas tarp asmenų ar jų grupių ir renginys vyksta be pertraukų. Nuo birželio 1 dienos taip pat ketinama leisti organizuoti renginius iki 30 žiūrovų uždarose erdvėse, jeigu užtikrinamas saugus atstumas tarp asmenų ar jų grupių ir renginys vyksta be pertraukų.

Bus galima daugiau sportuoti lauke ir individualiai sportuoti sporto klubuose. Nuo gegužės 11 dienos siūloma leisti visų rūšių transporto priemonių praktinio vairavimo mokymus. S.Skvernelio teigimu, patį karantino režimą Vyriausybei bus siūloma pratęsti iki gegužės 31 dienos.

Atlaisvins judėjimą tarp Baltijos šalių ir Lenkijos

Šalies ministras pirmininkas pabrėžė, kad atlaisvės ir judėjimo į Baltijos valstybes ir Lenkiją suvaržymai. Šių šalių piliečiai į Lietuvą galės atvykti be priverstinės dviejų savaičių izoliacijos. Tokią išimtį lietuviams esą jau sudarė lenkai.

„Visos trys Baltijos valstybės atsakingai valdė COVID-19 situaciją, todėl planuojame leisti į Lietuvą atvykti asmenims iš Estijos ir Latvijos be privalomosios dviejų savaičių izoliacijos. Rytoj su Latvijos ir Estijos premjerais tarsimės dėl konkrečios datos. Iš Lenkijos artimiausiu metu ketiname leisti atvykti dirbantiems, studijuojantiems ir ūkininkams. Taip pat be privalomosios dviejų savaičių izoliacijos, kaip Lietuvos piliečiams jau leido Lenkija“, – pokyčius socialiniame tinkle pristatė S.Skvernelis. Dėl visų šių siūlomų pokyčių Vyriausybės nariai spręs trečiadienį nuotolinio posėdžio metu. S.Skvernelis dar anksčiau antradienį minėjo, kad net ir atšaukus karantiną bus rengiamos rekomendacijos, kaip turėsime gyventi artimiausius dvejus metus. Primename, kad praėjusią savaitę įsigaliojo trečiasis karantino švelninimo etapas. Su juo nuspręsta naikinti draudimą piliečiams išvykti iš šalies, nuo gegužės 10 dienos leista atnaujinti kai kuriuos skrydžių maršrutus, sušvelninta veido apsaugos priemonių dėvėjimo tvarka.

Taip pat pritarta leisti visų prekybos vietų, įskaitant turgaviečių, veiklą, leidžiami visi laisvalaikio užsiėmimai atviroje erdvėje, užtikrinant distanciją nuo kitų žmonių, atnaujintos planinės sveikatos priežiūros paslaugos. Karantinas šalyje įsigaliojo kovo 16 dieną. Vėliau jis buvo pratęstas iki kovo 30 dienos, tuomet – iki balandžio 13-osios, po to – iki balandžio 27 ir galiausiai iki gegužės 11 dienos 24 valandos.

Agnė Černiauskaitė

lrytas.lt inf. 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą