Kad neliktum be namų pasirūpink jų saugumu

Kaip ir kiekvienais metais taip ir šiemet nuo sausio mėnesio iki metų pabaigos Alytaus mieste ir rajone skelbiama akcija „Gyvenkime saugiai“. Lankydami gyventojus atkreipsime dėmesį į krosnių ir dūmtraukių būklę, matomus elektros instaliacijos gedimus, dūmų detektorių ir gesintuvų (ne) buvimą bei jų techninę būklę. Pamirštas puodas ant viryklės, netvarkinga krosnis ar elektros instaliacijos gedimai gali sukelti gaisrą namuose, tačiau galite pasirūpinti, jog apie uždūmintą patalpą Jums būtų pranešta garsiniu signalu. Autonominis dūmų detektorius namuose leis Jums jaustis saugiau. Pastebėjus kilusį gaisrą privalote būti pasiruošę užkirsti kelią nelaimei ar bent minimaliai sumažinti galimybę patirti didelių nuostolių. Turėdami gesintuvą galėsite užgesinti ugnį pradinėje degimo stadijoje arba bent pristabdysite gaisro plitimą iki kol atvyks ugniagesiai. Taip pat noriu priminti, kad akcijos metu gyventojai norėdami gauti konsultaciją, gali pasikviesti ugniagesį į namus paskambinę į artimiausią priešgaisrinę tarnybą. Tikimės, kad gyventojai bus tolerantiški ir įsileis pareigūnus apžiūrėti patalpas.
Dar kartą norėčiau priminti kaip kūrenti krosnis saugiai, kad išvengti gaisrų. Kūrenant kietu kuru prieš kūrenimo sezoną reikia išvalyti iš dūmtraukio ir krosnies suodžius, o jo metu ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius. Šildymo įrenginiai, dūmtraukiai turi būti techniškai sutvarkyti, dūmtraukio įtrūkimai užtaisyti. Palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose mūriniai dūmtraukiai ir mūrinės sienos su dūmų kanalais turi būti išbalinti. Eksploatuojant šildymo įrenginius draudžiama laikyti kurą arčiau kaip 1 m. nuo pakuros, džiovinti bei laikyti degias medžiagas arčiau kaip 0,5 m nuo krosnių, katilų ir jų vamzdynų arba ant jų. Kad iš krosnies neiškristų degančios žarijos, pakuros durelės turi būti tvarkingos ir uždarytos. Siekiant išvengti gaisro degias ir sunkiai degias grindis po krosnies pakuros durelėmis būtina uždengti metaliniu 700 x 500 mm lakštu. Degias grindis prie židinio būtina užkloti nedegios medžiagos lakštu, kurio plotis būtų 500 mm, o ilgis į abi puses po 15 cm. viršytų židinio angos plotį. Gyventojai, norėdami apsišildyti patalpas, naudoja įvairiausias krosneles. Dažnai dūmų šalinimui būna panaudojami vėdinimo kanalai. Tai daryti griežtai draudžiama. Smilkstančias anglis ir pelenus galima pilti tik į metalinius indus ir išpilti ne arčiau kaip 15 m. nuo pastatų ir statinių. Dažnai gyventojai neatšalusius pelenus išpila į mišrių atliekų konteinerius, ko pasekoje jis užsidega. Todėl norėčiau įspėti, kad pelenus išpilti galima tik gerai įsitikinus, kad jie jau atvėsę. Taip pat draudžiama kūrenti tam įrenginiui nepritaikytu kuru bei palikti be priežiūros kūrenamas krosnis arba jas leisti prižiūrėti mažamečiams vaikams.
Nepamirškime, kad kiekvienas privalome saugoti savo gyvybę ir turtą, nelaukdami kol už mus padarys kiti.

Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Cibulskienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą