Kaip nesudėtingai sukurti jaukius namus žiemą? Specialistų patarimai


Namų languose užsidega šviesos. Užskleidžiamos užuolaidos. Rankose – knyga ir šilta antklodė, greta – puodelis karštos arbatos. Nors vėlyvas ruduo ir ankstyva žiema vadinami mažiausiai spalvingais metų mėnesiais, tačiau tai metas, kai iš naujo galima atrasti ir prisijaukinti savo namus. Juolab, kad rudenį ir žiemą namuose išties praleidžiame daugiau laiko.
Jei aplinka nemiela ar pabodusi – pakanka vos kelių nesudėtingų sprendimų, kad namų veidas pasikeistų. „Smulkmenos keičia namus, o būtent detalės sukuria jų stilių“, – sako interjero dizainerė Gražvydė Balčiūnaitė.
Siūlo atkreipti dėmesį į detales
Specialistė pataria: jei norite pokyčių namuose, nebūtina perdažyti sienas, keisti baldus ar imtis kitų drastiškų sprendimų.
„Vienas iš pasiūlymų – turėti keletą variantų užuolaidų, vienos būtų tiktų vasarai, kitos – žiemai. Žiemą tiktų sodresnių spalvų, sunkesnio audinio užuolaidos.
Taip pat patarčiau turėti ir keletą kilimų, kuriuos irgi galima pakeisti. Dar – sofų, lovų užtiesalai, kurie gali būti keičiami. Žiemą interjere tinka naudoti ir kailį, nes jis suteikia šilumos pojūtį“, – sakė G. Balčiūnaitė.
Dizainerė sako, kad rudenį ir žiemą nereiktų bijoti ryškių spalvų ir rinktis mėlynus ar žalius kėdžių užvalkalus.
„Arba norisi žemės spalvų, kadangi artėja Kalėdos, tinka ir blizgantys audinių paviršiai, auksas, sidabras. Nedidelės smulkmenomis gali iš esmės pakeisti namus“, – sakė G. Balčiūnaitė.
Detalės namuose yra ne ką mažiau svarbios nei baldai, mat žmogus į aplinką reaguoja labai stipriai.
„Ir pati gamta, keičiantis gamtovaizdžiui, žmogui tarsi sufleruoja, kad reikia pokyčių, kitų spalvų, atspalvių, šilumos, šiltų paviršių – visko, kas asocijuojasi su šiluma“, – kalbėjo interjero dizainerė.


Šviesa neturi būti įkyri
Mantvydas Dumčius, internetinės parduotuvės ir Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ esančio salono „Šviestuvai pigiau“ vadovas sako, kad dar viena svarbi interjero dalis yra apšvietimas, kuris – skirtingai nuo metų laiko – taip pat skiriasi.
„Norit sukurti jaukumą apšvietimas turi būti foninis, o ne funkcinis. Jis neturi būti skirtas atlikti vienus ar kitus buities darbus. Tačiau tam, kad jis toks būtų, reikia galimybės jį pritaikyti“, – sakė M. Dumčius.
Pavyzdžiui, jei kambaryje yra vienas šviestuvas, svarbu, kad į jį galima būtų įsukti kelias lemputes ir keisti šviesos intensyvumą.
Tačiau kuriant jaukius namus reikia, kad namuose būtų skirtingų ir netiesioginių šviesos šaltinių.
„Tai – LED juosta, toršeras, įgilinti šviestuvėliai, kur pačios lemputės nesimato, bet šviesa sklinda tarsi iš niekur. Jie suteikia jaukumo, ir priešais save nematai tik visą laiką vienodai spiginančio siūlelio, šviesą skleidžiančio tuo pačiu ryškumu nesvarbu, ką darai – siurbi kambarį ar žiūri televizorių“, – kalbėjo M.Dumčius.
Rudenį ir žiemą, sako pašnekovas, išties žmogui reikia daugiau šviesos, o šis poreikis atėjęs dar iš senovės, kai šviesos šaltiniu būdavo laužas.
Pagal dienos metą taip pat norisi skirtingos šviesos. Pavyzdžiui, diena asocijuojasi su darbu, todėl dieną reikia ryškumo, o nusileidus saulei – priešingai – ryškiai šviečiančias biuro lempas norisi išjungti ir jas pakeisti jaukesniu vakariniu apšvietimu.
„Svarbiausia – šviesa neturi jums trukdyti, ji neturi būti per daug įkyri“, – sakė M.Dumčius.
Užuolaidos – ryškesnių spalvų
Atėjus rudeniui ir žiemai dar vienas jaukių namų akcentas – užuolaidos. Vasarą ir pavasarį jos svarbios kur kas mažiau.
„Jei vasarą mes norime apsisaugoti nuo per ryškių saulės spindulių, žiemą, kai už lango – tamsa, kuri yra tarsi juodoji skylė – norisi užuolaidų. Šaltajam metų laikui žmonės dažniausiai renkasi minkštus arba sunkesnius audinius, veliūrą“, – sakė Alma Gancevičienė, užuolaidų salono „Almėja“ vadovė.
Užuolaidos yra vienas iš svarbiausių elementų, kalbant apie jaukumą. A.Gancevičienės teigimu, iš mados išėjo ir žmonių noras namuose iš viso atsisakyti užuolaidų, juos pakeičiant roletais. Be to, jie vienas kitam ir netrukdo, tad roletas uždengia langą, o užuolaidos kabinamos dėl jaukumo.
„Taip pat mažiau populiarios pilkos spalvos. Pirkėjai ieško žalių, elektrinių, turkio spalvos užuolaidų“, – tvirtino A.Gancevičienė.
Gyvybės namams suteiks gėlės
Naujų spalvų namams suteikia ir gėlės bei įvairios jų dekoracijos. Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ esančio salono „Kitokios gėlės“ šeimininkas Gediminas Visockis į gėles kviečia pažvelgti kitaip. Visų pirma – kaip į namų interjero akcentą.
Jos auga ir yra dekoruojamos paties G. Visockio sugalvotuose mediniuose rėmuose, primenančiuose paveikslą, ir betono vazone, o dekoruotas gėlėmis gali būti net veidrodis.
„Bet kuri gėlė namams suteikia jaukumo, o jei ji yra dar papuošta ir dekoruota – prideda jo papildomai“, – sakė G. Visockis.
Šių metų naujovė – svyranti, tačiau nesišakojanti „HOYA compacta“ vijoklinė gėlė, iš kurios galima kurti ir šventines dekoracijas.
Visuomet populiarūs lieka kaktusai, kuriuos paprastai renkasi tie, kuriems svarbi nesudėtinga augalo priežiūra, taip pat amariliai, orchidėjos. G. Visockis pastebi, kad žmonės vis dažniau gėlių ieško ne dovanoms, tačiau savo namams.
„Gėlė yra gyvybė. Todėl į namus augalai taip pat įneša gyvybės, o kartu – ir jaukumo“, – kalbėjo G. Visockis.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą