Šefas pasidalijo netradiciniu šašlykų receptu: primins vasarą močiutės sode
Atėjus šiltajam sezonui kiemuose ir gamtoje vėl rūksta kepsninės. Dėl karantino apribojus keliones toks laisvalaikio leidimo būdas tapo dar populiaresnis. Tačiau kartu išaugo ir noras daugiau eksperimentuoti, išbandyti naujus skonius.
Prekybos miestelyje „Urmas“ mėsa prekiaujantis Marius Damavičius sakė, kad metams bėgant lietuviai nori išbandyti vis daugiau naujų skonių. Kita vertus, yra keletas tokių, kurie visą laiką išlieka populiarūs.
„Mėgstamiausia – medaus–garstyčių, Alabamos, vyšniniame, česnakiniame, BBQ marinatuose kepti paruošta mėsa. Nors turime pirkėjų, kurie vis nori išbandyti ką nors įdomesnio. Pavyzdžiui, apelsininė ar čili–mango vištiena“, – apie lietuvių mėgiamus skonius pasakojo „Gardžios mėsos krautuvėlės“ atstovas.
Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad minėti skoniai didžiąja dalimi yra kepimo ant žarijų klasika, todėl toks lietuvių pasirinkimas nestebina.
„Jei mėsa gera, labai skanu ir be jokių ypatingų priemonių ir marinavimo. Geriausia, jei mėsa turi to jungiamojo audinio su riebaliuku – kiaulienos sprandinė arba kepsniui skirta jautiena. Užtenka iškepus druskos, pipirų – ir viskas, karališkas skonis.
Brandintos jautienos kepsnį ant žarijų dažniausiai kepu su vyšninių pomidoriukų keke ir labai plonai pjaustytomis bulvėmis, iškepus be druskos ir pipirų galima dar nedidelį gabalėlį sviesto uždėti, kad ištirptų. Fantastika.
Geros kiaulienos sprandinės šašlyką kepu gruziniškai – tiesiog šviežią mėsą gabaliukais ant iešmo, prieš pat kepant pabarstau druska. Iškepus dedu į puodą su pjaustytais svogūnais, uždengęs palaikau 10 min. Valgom su tandyro krosnyje kepta tikra gruziniška duona (tokios jau galima gauti Lietuvoje, vietoj kepama), šiek tiek daržovių. Nepakartojamas skonis!
Žinoma, kartais norisi ir pažaisti su skoniais, pamarinuoti vienaip ar kitaip. Amerikietiški skoniai lyderiauja – BBQ, Alabamos, medaus su garstyčiomis padažai – visiška klasika.
Galima ir nusipirkti paruoštų kepsnių, ypač jei nėra laiko. Pats kartais taip darau, kai reikia sau ar svečiams paruošti. Tačiau galima ir pačiam pasidaryti, jei tik yra galimybė. Privalumas – gali daryti kaip būtent tau norisi, kažko daugiau ar mažiau pridėti. O daugelį marinatų visai nesunku paruošti“, – pasakojo G. Abraškevičius.
Iš labiau netradicinių variantų šefas minėjo vištieną aitriųjų paprikų ir mango marinate ir šašlykus su juodaisiais serbentais.
„Aitriųjų paprikų ir mango padažo galima įsigyti parduotuvėje ir marinuoti jame, galima pasidaryti ir patiems, naudojant mango sultis ir aitriųjų paprikų miltelius. Kilogramui vištienos krūtinėlės užteks maždaug pusės stiklinės mango sulčių, maždaug trečdalio citrinos sulčių, ant šaukštelio galo aitriųjų paprikų miltelių, nedidelis žiupsnelis druskos, cukraus, šaukštas alyvuogių aliejaus.
Vištieną pamarinuoti bent kelias valandas ir kepti. Labai rekomenduočiau pabandyti tiems, kurie mėgsta aštriau ir nebijo išskirtinių skonių. Mangas suteikia švelniai krūtinėlei ryškų išskirtinį savo skonį, o aitriųjų paprikų aštrumas ir vos jaučiamos saldumo, sūrumo, rūgštumo natos sudaro tikrai neblogą ansamblį“, – teigė pašnekovas.
Vis tik labiausiai išbandyti lietuviams G.Abraškevičius siūlė šašlykų, marinuotų su juodaisiais serbentais, receptą.
„Jie šiek tiek netradicinio, bet kartu ir grynai lietuviško skonio. Keista, kad Lietuvoje šis marinatas dar mažai žinomas, bet kiek esu vaišinęs lietuvių, sutinka su manimi, kad primena Tėvynę. Aš pats, kai dirbu užsienyje, irgi kartais pasigaminu – tuomet, rodos, sėdžiu ir valgau tą šašlyką močiutės sode“, – šypsojosi virtuvės šefas.
Kiaulienos sprandinės šašlykai juodųjų serbentų marinate:
1 kg kiaulienos sprandinės;
apie 70 g juodųjų serbentų uogų;
pusė svogūno;
2 šaukštai aliejaus;
2 šaukštai Provanso žolelių mišinio.
Kiaulienos sprandinę supjaustykite gabalėliais, serbentus sutrinkite trintuvu, svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Viską kartu su aliejumi ir prieskoniais sudėkite į didelį indą, gerai išmaišykite, mėsą gerai išmasažuokite spaudydami rankomis. Uždengtą palaikykite šaltai bent porą valandų ir kepkite ant žarijų.
Juodųjų serbentų, svogūnų ir Provanso žolelių derinys suteiks švelnų, bet charakteringą skonį, iškepusi mėsa bus minkšta, sultinga ir kvapni.
Skanaus!
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra