Kai grybų rekordai – neprivalomi: šviežių voveraičių randama ir „Maximoje“
Įsibėgėjus miško gėrybių sezonui, patyrę grybautojai aktyviai dalijasi nuotraukomis su įspūdingais laimikiais. Kiti stengiasi pakartoti panašius pasiekimus, bet pilnomis pintinėmis grybų iš miško grįžta toli gražu ne kiekvienas. Užtat grybavimo sezono įkarštyje daugiau dėmesio sulaukia grybai parduotuvių lentynose: šviežios voveraitės, marinuoti, šaldyti, džiovinti baravykai ir kiti.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė teigia, kad miško grybų paklausa išauga liepą. „Didesnį pirkėjų susidomėjimą grybais pastebime iš karto, kai miško samanose pasirodo pirmosios voveraitės ir pradeda dygti baravykai. Lietuviai mėgsta miško grybus, tačiau ne visiems pavyksta iš miško grįžti su pilnomis pintinėmis, o kiti tiesiog neturi laiko ir galimybių vykti į mišką, tad renkasi patogų ir patikrintą sprendimą – visada šalia esančią „Maximos“ parduotuvę, kur galima rasti įvairių miško gėrybių“, – pažymi V. Drulienė.
Ekologiškų ir miško grybų pardavimų vidurkis liepą pasiekia piką, taip pat ima augti konservuotų, šaldytų ir net džiovintų grybų paklausa.
Pasak V. Drulienės, šiuo metu pirkėjai aktyviai išnaudoja galimybę įsigyti šviežių Dzūkijos miškuose rinktų voveraičių – ir sveriamų, ir fasuotų. „Kadangi su tiekėjais bendradarbiaujame jau ne vienerius metus ir užtikriname didelius užsakymus, savo klientams galime pasiūlyti šių metų miško grybų derlių už itin palankią kainą“, – teigia „Maximos“ komercijos direktorė V. Drulienė. Voveraites pirkėjai renkasi todėl, kad šie grybai beveik nekirmija, gražiai atrodo ir tinka įvairiausiems patiekalams.
Ne mažiau pirkėjų dėmesio sulaukia ir šaldyti baravykai. Patiekalai iš baravykų tampa pagrindiniu pietų arba vakarienės akcentu. Dažnai tokie patiekalai valgomi tik ypatingomis progomis, per šventes. Tai rodo pernykščio gruodžio pardavimai, kai šaldytų baravykų paklausa buvo 4–5 kartus didesnė už įprasto mėnesio.
Kita vertus, šių metų baravykų pardavimai liepos mėnesį rodo, kad „Maximos“ pirkėjai suteikia sau progų pasimėgauti miško gėrybėmis ir vasaros viduryje, o per septynis šių metų mėnesius šaldytų baravykų parduota net trečdaliu daugiau negu per tą patį laikotarpį pernai.
„Pirkdami šaldytus, konservuotus ar džiovintus grybus pirkėjai yra užtikrinti, kad visi grybai yra sveiki, nesukirmiję. O kai grybai – šaldytuve ar šaldiklyje, tai nebereikia eiti į mišką, klaidžioti ieškant grybingų vietų, taip pat netenka leisti laiko valant krūvas prisirinktų gėrybių. Be to, juk pasitaiko ir taip, kad miške į pintinę įdėtas sveikas grybas grįžus namo jau būna sukirmijęs, nebetinkamas vartoti“, – dalijasi V. Drulienė.
„Maximoje“ šiemet pastebimai išaugo ne tik miško, bet ir ekologiškų grybų, daugiausia pievagrybių ir šitakių (kitaip – valgomųjų dantenių) paklausa. Pavyzdžiui, lyginant septinius šių metų mėnesius su praėjusiųjų, rudųjų pievagrybių parduota beveik pusantro karto daugiau, o šitakių pardavimai pakilo kone septintadaliu.
Įvairių konservuotų grybų paklausos šuolis per septynis šių metų mėnesius buvo dar įspūdingesnis – lyginant su tuo pačiu periodu pernai konservuotų grybų „Maximos“ prekybos tinkle parduota net 60 proc. daugiau. Pasak V. Drulienės, tam įtakos turėjo gausesnis asortimentas – greta marinuotų baravykų, kelmučių ar pievagrybių pirkėjai parduotuvių lentynose gali rasti marinuotų grūzdų, marinuotų aksombaravykių, marinuotų grybų asorti ar voveraičių natūraliame sūryme.
Komentarai
Komentarų nėra