Padedant atminimo akmenis įprasmintas per Holokaustą nukentėjusios žydų šeimos atminimas

Vilniaus gatvėje šalia alytiškiams gerai žinomo namo su liūtukais įamžintas per Holokaustą nukentėjusių Šeinės ir Mendelio Bokšickų šeimos atminimas. Praėjusiais metais prie šio namo padėtas akmuo advokatui, Alytaus policijos ir savanorių ugniagesių brigados steigėjui Mendeliui Bokšickiui atminti, o gegužės 22 d. čia padėti dar trys akmenys – įamžintas M. Bokšickio žmonos Šeinos Kronzonaitės Bokšickienės ir iš Izraelio atvykusių M. Bokšickio sūnaus Saadios Bokšickio Bahat ir dukros Lilijos Bokšickytės Winterfeld atminimas.

Akmenų dėjimo ceremonijoje dalyvavo Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas, M. Bokšickio sūnus Saadia Bokšickis Bahat kartu su artimaisiais.

„Svarbus emocinis įvykis, susijęs su žydų tautybės žmonėmis, kurie čia gyveno šalia lietuvių brolių ir sesių. Bokšickių šeimos nariai daug prisidėjo kuriant Alytaus savivaldą. Mendelis kūrė Alytaus policijos pajėgas ir gaisrininkų brigadą. Žmogus, kuris padarė labai daug dėl Alytaus. Svarbu pagerbti jį ir jo šeimą", – renginio metu sakė Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Moimonas.

S. Bokšickis Bahat jau daug metų negyvena Alytuje, tačiau jis gimė mūsų mieste ir jį laiko savo namais. Garbaus amžiaus svečias pasidalijo prisiminimais apie savo šeimą, vaikystę ir gyvenimą name, šalia kurio buvo padėti jo artimiesiems skirti atminimo akmenys.

Renginio metu M. Bokšickio artimieji atliko dainą apie Panerius, perskaitė 12 eilučių poemą, o Saadios Bahat šeimos nariai pagrojo ištrauką iš filmo „Šindlerio sąrašas".

Saadia Bahat (Bokšickis) gimė Alytuje, čia praleido pirmuosius 11 savo gyvenimo metų. 1939 m. visa šeima persikraustė į Vilnių. Ten jis mokėsi Petro Vileišio mokykloje ir 1 metus Vytauto Didžiojo gimnazijoje. 1941 m. visa šeima buvo įkalinta Vilniaus gete. Prieš geto likvidavimą 1943 m. Saadia Bahat buvo ištremtas vergauti darbo/mirties stovyklose Estijoje, ten jis sunkiai išgyveno badą, darbą ir mirties atrankas. 1944 m. buvo išsiųstas į Štuthofo koncentracijos stovyklą. Iš ten vaikų transporto pagalba jam pavyko pabėgti į Aušvicą (išgyveno tik 7 žmonės iš 514). Tuomet Saadia Bahat buvo nugabentas į Burgrabeno koncentracijos stovyklą dirbti povandeninių laivų statykloje. Rusijos armijai artėjant jis buvo priverstas žygiuoti į vakarus (Mirties žygis). Išlaisvintas buvo 1945 m. Godunove netoli Lauenburgo (Pommerne).

Išėjęs į pensiją Saadia pradėjo naują skulptoriaus karjerą. Jo nacionalinės ir tarptautinės veiklos dėka yra 20 monumentinių skulptūrų, 27 individualios parodos (2012 m., individualios parodos Vilniuje, Alytuje, Ukmergėje ir Čiurlionio Muziejus Kaune), taip pat ir daugelis grupių parodų. Jis pelnė 2 apdovanojimus Izraelyje ir vieną Italijoje.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą