Klastotę turėjusį moldavą įklampino navigacijos sistemos klaida

Lazdijų rajone, prie pat sienos su Baltarusija, pasieniečiai sulaikė, įtariama, suklastotą uzbekišką vairuotojo pažymėjimą turėjusį moldavą. Vyras ir dar du jo tautiečiai buvo išsiruošę į tėvynę vykti per Kalvarijos punktą, esantį pasienyje su Lenkija. Pasirodo, užsieniečius suklaidino automobilio navigacijos sistema, atvedusi juos į pasienį su Baltarusija.

Penktadienį vakare VSAT Varėnos rinktinės Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai ties Lazdijų savivaldybės Pertako kaimu sustabdė automobilį „Audi A6“, pažymėtą lietuviškais registracijos numeriais. Nepaisydamas draudžiamųjų ženklų jo vairuotojas atvažiavo iki pat sienos su Baltarusija, kur vykti į kaimyninę valstybę negalima. Prie vairo sėdėjęs 24 metų Moldovos pilietis VSAT pareigūnams pateikė tvarkingą pasą. Jo ištiestas uzbekiško pavyzdžio vairuotojo pažymėjimas sukėlė įtarimų – jame pasieniečiai iškart įžvelgė klastojimo požymių.
Kartu važiavę dar du vairuotojo tautiečiai VSAT pareigūnams pateikė nepriekaištingus dokumentus.
Paaiškėjo, kad trijulė Lietuvoje atsidūrė dar prieš paskelbiant karantiną, legaliai dirbo įmonėje Kaune, tačiau praėjusią savaitę nusprendė grįžti į tėvynę.
Moldavų kelionę sujaukė automobilio navigacinė sistema. Iš Lietuvos jie planavo išvykti per Kalvarijos punktą pasienyje su Lenkija. Užsieniečiai neatkreipė dėmesio, kad sistema jiems parinko kelią per Baltarusiją. Prie pat jos sienos atsidūrę keliautojai suprato, kad čia į užsienį neišvažiuos, ketino grįžti ir buvo sustabdyti pasieniečių.
Keliu, kuriuo navigacija iki sienos atvedė moldavus, anksčiau išties buvo galima išvažiuoti į Baltarusiją. Tačiau dar 1997 m. ši sienos perėjimo vieta buvo uždaryta.
Dėl dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu vairuotojui VSAT Varėnos rinktinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už tokį nusikaltimą moldavui gresia areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų. Teismas jį leido suimti savaitei.
Automobilis „Audi A6" perduotas kartu važiavusiems moldavams. Jie turėjo tvarkingus vairuotojų pažymėjimus ir galėjo tęsti kelionę.


VSAT informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą