Atsakingiems šunų augintojams Alytuje – ARATC dovana

Savo šunis pasivaikščioti išvedusiems alytiškiams nebereikės sukti galvos, kur dėti augintinio ekskrementus. Netrukus mieste, populiariausiose keturkojų vedžiojimo vietose, bus pastatytos specialios tam skirtos dėžės. Prie kiekvienos jų yra ir dėtuvė su gyvūnų ekskrementams surinkti skirtais maišeliais. 

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras nupirko trylika tokių dėžių ir jas perdavė Alytaus miesto savivaldybei. 

„Šunų ekskrementų surinkimas yra problema, su kuria susiduria ne tik gyvūnus turintys, bet ir jų neturintys gyventojai. Ieškodami jos sprendimo, sutikome būti savivaldybės socialiniais partneriais ir ryžomės eksperimentui, tikėdamiesi, kad tokių dėžių įrengimas mieste bus pagalba atsakingiems gyvūnų augintojams ir paskata surinkti savo gyvūnų ekskrementus tiems, kurie iki šiol to nedarė“, - sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas. 

Dėžės bus pastatytos Jaunimo parke prie pasivaikščiojimo takų, pažymėtose šunų vedžiojimo vietose ir kitur, kur su savo augintiniais dažniausiai pasivaikščioti eina alytiškiai. Konkrečias naujų dėžių pastatymo vietas parinks Alytaus miesto savivaldybės specialistai. 

„Turėti augintinį jau yra atsakomybė. Tad norisi, kad augintinių šeimininkai atsakingai elgtųsi ir su aplinka, sutvarkydami tai, ką joje palieka jų augintiniai, o naujos dėžės – tai ir papildoma galimybė, ir motyvacija tą daryti“, - sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėja Palmira Raškauskienė.

Naujos dėžės yra modernaus dizaino, su simboliniu šuniuko paveikslėliu ir ARATC logotipu. Į jas sumesti gyvūnų ekskrementai bus surenkami atskirai nuo kitų atliekų. Už šių dėžių ištuštinimą bei jose surinktų atliekų išvežimą bus atsakinga savivaldybė – gyvūnų ekskrementai nėra priskiriami komunalinėms atliekoms, kurių tvarkymą organizuoja Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras. 

Tačiau atsakingas elgesys su atliekomis yra bendras siekis, o šiuo atveju svarbiausia tai, kad į specialias dėžes išmesti ir atskirai surinkti gyvūnų ekskrementai nepateks į rūšiuojamų atliekų srautą, nesusimaišys su jomis, neužterš kitų atliekų. Kartu su kitomis atliekomis išmesti ekskrementai patenka į rūšiavimo liniją, kur atliekos skirstomos į atskirus srautus prižiūrint žmonėms - ekskrementais užterštos atliekos didina infekcinių susirgimų riziką.

Atkreiptinas dėmesys, kad į gyvūnų ekskrementams skirtas dėžes negalima mesti jokių kitų komunalinių atliekų.  

Gyvūnų laikymą ir priežiūrą reglamentuojantys teisės aktai numato, kad gyvūnui priteršus viešoje vietoje ar bendrojo naudojimo patalpose ar kito asmens žemės valdoje, gyvūno laikytojas nedelsdamas turi surinkti gyvūnų ekskrementus ar kitus gyvūno paliktus teršalus. Tą daryti reikia vardan švarios aplinkos, elementarios pagarbos sau bei aplinkiniams ir meilės savo augintiniui.  

ARATC informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą