Miesto vadovų susitikime su seniūnaičiais – sprendimų dėl asocialių asmenų sutramdymo paieškos

„Pirmiausiai noriu pasveikinti visus naujai kadencijai išrinktus seniūnaičius. Matau daug tų pačių veidų. Kai pirmą kartą žmonės renka, jie tikisi vienų ar kitų dalykų, o kai antrą išrenka, vadinasi įvertina, kad pasitikėjimas jau įrodytas konkrečiais darbais. Ačiū, kad esate aktyvūs, kad vis aktyvesne tampa miesto bendruomenė ir galime kartu aptarti, kaip spręsti jai aktualias problemas“, - susitikimo su Alytaus miesto seniūnaičiais pradžioje sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis. 
Susitikime taip pat dalyvavo mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė, savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė, savivaldybės specialistai, policijos, vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai. 

Pagrindinė susitikimo tema – ką daryti su asocialiais, girtaujančiais ir nuolat triukšmaujančiais asmenimis miesto daugiabučiuose, kaip pažaboti asmenis, keliančius baimę ir grėsmę aplinkiniams. 

„Butas apleistas, įvairūs negeri kvapai iš jo sklinda, nuolat girtaujama, triukšmas – žmonės iškviečia policiją, tam kartui apsiramina, o vėliau ir toliau taip pat. Per pusmetį keli gaisrai, gerai, kad nedideli, bet visas namas kaip ant parako statinės. Ir niekas nieko tokiems negali padaryti ar gal nenori daryti“, - sakė Putinų seniūnaitis Tadas Čiakas. 

Pasak policijos bendruomenės pareigūnės Zitos Sadauskienės, teisės aktai labai griežtai apibrėžia laikino asmens sulaikymo pagrindą bei terminus, be to Alytuje jau nėra areštinės, tik kelios laikino sulaikymo kameros. 

„Pagal policijos iškvietimų skaičių yra nustatomi taip vadinamieji rizikos židiniai. Juose atitinkamai ir policija dažniau lankosi, tokiems asmenims skiriama  individuali ar bendroji prevencija. Šiuo metu mieste yra nustatyti 66 rizikos asmenys“, - sakė pareigūnė. 

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos Akvilės Voverienės teigimu, gyventojai, bendrijų pirmininkai ir seniūnaičiai turėtų nedelsiant informuoti skyrių apie asocialiai besielgiančius asmenis ir tokiems paramą būtų galima skirti ne pinigais, bet maisto produktais,, tai bent šiek tiek apribojant jų galimybes įsigyti alkoholio. 

Visi susitikimo dalyviai akcentavo, kad asocialiai besielgiančių asmenų iškeldinimas iš nuosavo buto yra praktiškai neįgyvendinamas dalykas, svarstė, kad galbūt prokuratūra galėtų imtis viešo intereso gynimo. Taip pat pastebėta, kad būtinas ir didesnis visuomenės nepakantumas bei nesitaikstymas. 

Pasak savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Ryčio Vitkausko, viena iš galimų pakankamai efektyvių priemonių galėtų būti stebėjimo kamerų įrengimas. 

„Ten, kur savivaldybė gali padėti, tikrai tą daro, sprendžia ir reaguoja. Alytus yra pakankamai saugus miestas, tačiau kartu su jūsų, visos bendruomenės įsitraukimu padarysime jį dar saugesniu. Bus ir kamerų daugiau, ir su atitinkamomis institucijomis bendradarbiaudami, kitų sprendimų ieškosime ir tikiu, kad rasime“, - sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis. 

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą