Alytaus miesto savivaldybės gyventojams pradedama teikti nauja socialinė paslauga – akredituota socialinė reabilitacija neįgaliesiems bendruomenėje

Nuo 2023 m. sausio 1 d. Alytaus miesto savivaldybės gyventojams pradedama teikti nauja socialinė paslauga – akredituota socialinė reabilitacija neįgaliesiems bendruomenėje.
Socialinė reabilitacija neįgaliesiems bendruomenėje – kompleksiškai pagal negalios pobūdį, sunkumą ir specifiką teikiamos socialinių, savarankiško gyvenimo, mokymosi, darbinių įgūdžių ugdymo, palaikymo ar atkūrimo paslaugos, kuriomis siekiama įgalinti asmenis su negalia savarankiškai gyventi bendruomenėje, ugdytis ir dalyvauti darbo rinkoje ar užimtumo veikloje.

Paslaugų gavėjų grupės:
suaugę asmenys su negalia ir jų šeimos (globėjai);
vaikai su negalia ir jų šeimos (globėjai).

Socialinę reabilitaciją neįgaliesiems bendruomenėje sudaro dvi pagrindinės paslaugos

  1. Socialinių ir (ar) kasdienių savarankiško gyvenimo įgūdžių, gebėjimų ugdymas ir (ar) palaikymas, ir (ar) atkūrimas, suteikiant bendrąsias žinias ir praktiškai mokant spręsti dėl negalios buityje ir (ar) aplinkoje kylančias problemas.
  2. Mokymosi, užimtumo ir (ar) darbinių įgūdžių ugdymas, atkūrimas ir (ar) stiprinimas, padedant pasirengti dalyvauti darbo rinkoje ir (ar) įsidarbinti, ir (ar) išsilaikyti darbo vietoje ar dalyvauti užimtumo veikloje.

Papildomos paslaugos, kurios gali būti teikiamos pagal asmens poreikį:

  • Palydėjimas ir (ar) transporto organizavimas.
  • Aktyvaus judėjimo ir sveikos gyvensenos įgūdžių ugdymas.
  • Saviraiškos įgūdžių ir meninių gebėjimų lavinimas ir (ar) palaikymas.
  • Individuali ir (ar) grupinė emocinė-psichologinė pagalba, savitarpio paramos grupės.

Paslaugos konkrečiam asmeniui su negalia teikiamos pagal jo negalios pobūdį, atsižvelgiant į jo poreikius, tiek grupėmis, tiek individualiai.
Asmuo (vienas iš suaugusių šeimos narių) ar jo globėjas, rūpintojas, pageidaujantis gauti socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje paslaugas, nuo 2023 m. sausio 2 d. turi kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių arba į įstaigą, kurioje pageidauja gauti socialinės reabilitacijos paslaugas ir užpildyti prašymo gauti socialinę reabilitaciją neįgaliesiems bendruomenėje formą. Kartu su prašymu pareiškėjas turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir neįgaliojo pažymėjimą. 
Paslaugos skiriamos 3 metams bei  teikiamos asmenims nemokamai. 

Akredituotas socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje paslaugas Alytaus mieste nuo 2023 m. sausio 2 d. teikia šios nevyriausybinės organizacijos.

Socialinės paramos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą