Nuotraukos autorius: Tomo Urbelionio / BNS nuotrauka

Siekiant pažaboti piratavimą internete – nauji saugikliai

Stiprindama autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugą, Vyriausybė pritarė Baudžiamojo ir Administracinių nusižengimų kodeksų pataisų projektams. Juos parengė Kultūros ministerija, siekdama mažinti neteisėtą turinio naudojimą Lietuvoje, ypač elektroninėje aplinkoje.

„Pataisos turėtų pagerinti sąlygas kultūros ir kūrybinėms industrijoms, o legalaus turinio vartojimas internete – sukurti inovacijoms ir kūrybai palankią ir saugesnę terpę. Kartu turėtų didėti legalių literatūros, mokslo ar meno kūrinių, gretutinių teisių objektų naudotojų skaičius. Esant stipriai intelektinės nuosavybės apsaugai, Lietuva pritrauks inovacijomis grindžiamus verslo modelius, paskatins kultūrinių ir kūrybinių industrijų rinką: didės autorių ir atlikėjų pajamos, jų kūrybinis potencialas ir motyvacija“, – sako kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius.

Dabartinė teisinė bazė, numatanti atsakomybę už autorių ir gretutinių teisių pažeidimus, nepakankamai pritaikyta elektroninei aplinkai. Neteisėtas kūrinio ar gretutinių teisių objekto viešas paskelbimas internete šiuo metu nėra Baudžiamojo kodekso 192 straipsnio sudėties dalykas, nors daugiausiai neteisėtas turinys naudojamas internete, todėl pataisų projektu nustatoma baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą kūrinio ar gretutinių teisių objekto padarymą viešai prieinamą kompiuterių tinklais (internete).

Administracinių nusižengimų kodekso pataisų projektu taip pat praplečiamos Lietuvos radijo ir televizijos komisijos funkcijos ir suteikiami įgaliojimai surašyti administracinio nusižengimo protokolą, nustačius administracinį nusižengimą elektroninėje erdvėje pagal kodekso 122 straipsnį. Šis pakeitimas sumažins teisėsaugos institucijų darbo krūvį.

Baudžiamojo ir Administracinių nusižengimų kodeksų pataisų projektai suderinti ne tik su valstybės institucijomis, bet ir su kolektyvinių teisių administravimo asociacijomis LATGA, AGATA ir AVAKA, Intelektinės nuosavybės apsaugos centru (INAC).

Kodeksų pataisų projektai bus teikiami Seimui.

Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą