Nuotraukos autorius: A. Mažeika

Alytaus Miesto sode atliekami sanitariniai kirtimai

Dar rudenį alytiškiai Miesto sode pastebėjo sužymėtus medžius. Dauguma jų - džiūstantys, pavojingai pasvirę, pažeistais kamienais, kurie nuo stipresnio vėjo ar gausesnio sniego gali bet kada nuvirsti ir pridaryti nepataisomos žalos. Iš viso planuojama iškirsti 13 pušų, kitiems apgenėti šakas.

„Siekiant pagerinti medynų sanitarinę būklę ir apsaugoti sveikus medžius nuo galimo ligų ir kenkėjų plitimo, Alytaus miesto savivaldybės valstybinės reikšmės miškų plotuose sanitariniai miško kirtimai atliekami kiekvienais metais", - teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vida Mačernienė.

2017 metais miesto sodo želdinių įvertinimą atliko ir rekomendacijas pateikė profesionalus dendrologas, garsiausias Lietuvos parkotyrininkas Kęstutis Labanauskas, Alytaus miesto sodą įvardijęs kaip labai savitą prieškarinės Lietuvos palikimą, kurį reikia išsaugoti, tačiau kartu ir tinkamai prižiūrėti.

Miesto sodas – kultūros paveldo objektas, patenkantis į Alytaus miesto savivaldybės valstybinės reikšmės miškų plotus. Dėl leidimo vykdyti sanitarinius kirtimus Miesto sode buvo kreipiamasi į Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Alytaus teritorinį poskyrį. Gautas leidimas buvo suderintas su Kultūros paveldo departamento Alytaus skyriumi.

Vietoje iškirstų  sergančių medžių šiuo metu nieko sodinti neplanuojama. Tačiau įgyvendinus Miesto sodo tvarkybos projektą, gali būti pasodinti nauji medžiai. Todėl 2019 m. sausio 10 d., 10 val. alytiškius ir miesto svečius kviečiame į viešą diskusiją dėl Miesto sodo tvarkybos darbų. Ji vyks Alytaus miesto savivaldybės posėdžių salėje (Rotušės a. 4, Alytus).

Apie planuojamus Miesto sodo tvarkybos darbus su alytiškiais diskutuos VDU Kauno botanikos sodo mokslo darbuotojai, miškininkai, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Alytaus skyriaus darbuotojai, aplinkosaugininkai. Diskusijoje bus pristatyti Alytaus miesto želdynų ir želdinių būklės stebėsenos rezultatai, parengtas Alytaus miesto sodo tvarkybos darbų projektas, bus kalbama apie šiuo metu atliekamus Miesto sodo priežiūros darbus.

Viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą