Nuotraukos autorius: Valerijus Vencius

Kiek voveryčių puoš mūsų miestą?



Jotvingių g. esančiame skverelyje atidengta pirmoji Alytuje po Nepriklausomybės paskelbimo mažosios architektūros skulptūra – bronzinės voveraitės. Tai – asmeninė Sodros Alytaus skyriaus darbuotojų dovana Alytaus miestui.
Vaikštinėjant Miesto sode, turbūt daugeliui alytiškių ar miesto svečių nuotaiką pakelia staiga pastebėta vikri voveraitė. Dažnas alytiškis, prisiminęs vaikystę, pasakytų - anksčiau šių gražių gyvūnų buvo daugiau... Turbūt vaikystės prisiminimai įkvėpė ir voveryčių skulptūros idėjos autorių – Valerijų Vencių, kuris asociacijos „Alsodra“ nariams ir kitiems kolegoms pasiūlė socialinio draudimo darbuotojų profesinės šventės proga papuošti Alytų ir padovanoti jam galbūt naują simbolį. Įkvėpė ir tuometinio Alytaus miesto mero Vytauto Grigaravičiaus miestui padovanotas suoliukas, verslininko Roberto Vitkausko dovana – metalinis medelis, puošiantis Vilniaus g. žiedą, ir fotografės Zitos Stankevičienės mintys apie miesto gražinimą. Sodros Alytaus skyriaus darbuotojams vis kirbėjo mintis irgi prisidėti prie savo miesto puošimo. O mažoji architektūra – vienas iš labiausiai miesto erdvėms jaukumo ir gyvumo suteikiančių elementų.
Tiesa, skulptūros gamybos darbai užtruko ilgiau nei tikėtasi – porą mėnesių, todėl „sodriečių“ dovana miestui įteikiama jau po profesinės šventės.
Skulptūros autorė – Ieva Židonytė, vaikiškų knygelių iliustratorė, puikiai perteikė judesį ir emociją. O bronzines pūstauodeges papuošdama žiedeliu ir auskariuku suteikė joms žmogiškumo ir žaismingumo. Autorės viziją bronzoje įamžino žinomi Lietuvoje skulptoriai Aloyzas Janušauskas ir Janina Abdulskytė.
Skulptūra vaizduoja bendraujančius mamytę voverę ir vaikutį voveriuką, todėl siūloma juodu pavadinti Alsodra ir Sodriuku. Tikimasi, kad ateityje į Alytų „atšokuos“ ir Sodriuko tėtis arba sesutė. Tokia idėja jau yra pateikta ir projekte „Alytiškių iniciatyvos“ ir alytiškiai kviečiami ją palaikyti balsuojant.
Taigi ar Alytus taps voveraičių miestu?

 Sodros informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą