Veterinaro įspėjimas šunų šeimininkams: to nežinant smagus pasivaikščiojimas gali tapti net pavojinga patirtimi

Nors šunims reikia reguliariai mankštintis, kad būtų laimingi ir sveiki, smagus pasivaikščiojimas gali tapti ir nemalonia ar net pavojinga patirtimi. 

Veterinarijos gydytojų teigimu, štai kelios dažniausiai daromos šunų savininkų klaidos vedant savo augintinius pasivaikščioti: „Small Door Veterinary“ vyriausiasis veterinarijos gydytojas Džeimis Richardsonas leidiniui „Insider“ sakė, kad priėjimas prie nepažįstamų šunų neatsiklausus jų šeimininkų gali sukelti pavojingą situaciją. 

Neturėtumėte artintis prie nepažįstamų šunų nepasikalbėję su jų šeimininkais 

„Kad ir koks draugiškas būtų jūsų šuo, nežinote, kaip gali sureaguoti kitas šuo. Niekada nėra saugu leisti savo šuniui pasisveikinti su kitu šunimi, jei nepasitarėte su jo šeimininku“, – sakė D. Richardsonas. 

Net ir draugiški šunys gali loti ar kąsti, jei jaučiasi nepatogiai, todėl jei kuris nors iš augintinių atrodo nervingas ar drovus, geriausia juos atskirti. 

Venkite vedžioti šunį apledėjusiais šaligatviais ar gatvėmis 

Sniegingas ir apledėjęs oras gali reikšti, kad gatvėse ir šaligatviuose buvo paskleistos cheminės ledo šalinimo priemonės arba akmens druska. „Šios ledo šalinimo priemonės gali nudeginti jūsų šuns letenas. Cheminės medžiagos taip pat gali sukelti ligą ar apsinuodijimą, jei jūsų šuo po pasivaikščiojimo pradės laižytis letenas“, – sakė D. Richardsonas. Apsvarstykite galimybę aprūpinti šunį batais, jei negalite išvengti cheminėmis medžiagomis ar akmens druska apdoroto grindinio. 

Naudoti ilginamą pavadėlį gali būti nesaugu 

Nors galbūt jums labiau patinka naudoti ilginamus pavadėlius, kad suteiktumėte savo šuniukui daugiau laisvės, iš tikrųjų tai gali būti pavojinga augintiniams ir šeimininkams. „Pratęsiami pavadėliai nesuteikia galimybės visiškai kontroliuoti savo šuns. Kai šuo patenka į nesaugią situaciją, pavyzdžiui, eismą, daugelis šeimininkų instinktyviai griebia už virvės ir gyvūnas gali smarkiai nudegti arba susižaloti“, – teigė veterinaras. Panašūs sužalojimai gali įvykti, jei šuniui bėgant virvė susisuka aplink šeimininko kojas. D. Richardsonas pataria naudoti įprastą, neišsitraukiantį pavadėlį, kurio ilgis neviršija 2 metrų, ypač vaikštant mieste. 

Netraukite už pavadėlio, kai šuo traukia 

Nors gali atrodyti natūralu traukti už pavadėlio, kai šuo traukia, tai nėra veiksmingas būdas išmokyti augintinį gerai vaikščioti. „Priešingai intuicijai, traukimas už pavadėlio iš tikrųjų verčia šunį stipriau traukti, kad išlaikytų pusiausvyrą ir nekristų atgal“, – sakė gydytojas. Vietoj to D. Richardsonas rekomenduoja stovėti ramiai ir laukti, kol šuo atsigręš į jus. „Kai jis atsigręš, apdovanokite šunį pagyrimu arba skanėstais ir pradėkite eiti numatyta kryptimi“, – sakė jis. 

Netinkamas šuns paleidimas nuo pavadėlio yra didelė klaida 

D. Richardsonas sakė, kad atšaukimo mokymas – kai šeimininkas išmoko augintinį grįžti, kai jis pašaukiamas – gali užtrukti ilgai ir gali neveikti kritiniu atveju arba jei šuo yra išsiblaškęs. „Šeimininkai niekada neturėtų paleisti šuns nuo pavadėlio, jei nėra 100 proc. įsitikinę, kad šuo visada sugrįš. Net ir tokiu atveju šunis nuo pavadėlio galima paleisti tik saugiose vietose, pavyzdžiui, aptvertuose parkuose ar šunų aptvaruose“, – sakė D. Richardsonas. 

Nepamirškite apdovanoti už gerą elgesį vaikštant 

Kaip ir mokant šunį sėdėti ar stovėti, taip ir mokant augintinį gerai vaikščioti yra svarbus įgūdis. „Daugelis šeimininkų pamiršta, kad kiekvienas pasivaikščiojimas gali būti mokymosi proga įskiepyti gerus vedžiojimo įpročius. Kai jūsų šuo gerai elgiasi, nedelsdami jį pagirkite ir duokite skanėstą.“ – sakė D. Richardsonas. Apdovanodami šunį už gerą vaikščiojimo etiketą padėsite jam susieti ramų vaikščiojimą su pagyrimu. 

Nenaudokite dygliuotos apykaklės 

Dusinimo ir dyglio tipo antkakliai – vadinamieji aversiniai antkakliai – sukelia diskomfortą, kad išmokytų šunis tam tikro elgesio, įtempdami arba suspausdami odą, kai jie traukia už pavadėlio. „Šie antkakliai retai veikia ir iš tikrųjų gali labai pakenkti jūsų šuniui“, – sakė D. Richardsonas. Veterinaras rekomenduoja naudoti antkaklį arba apykaklę, kuri nukreipia šuns galvą, kai jis traukia, ir neskatina tokio elgesio, kartu apsaugodama augintinio kaklą. 


Mažų veislių šunis vedžiokite su diržais, o ne apykaklėmis ant kaklo 

Mažų veislių šunys, pavyzdžiui, čihuahua, terjerai ir miniatiūriniai taksai, neturėtų nešioti tradicinių antkaklių. „Mažų veislių šunis visada reikėtų vedžioti su pakinktais, o ne su apykakle, kad nepažeistumėte jų jautrių trachėjų“, – įspėjo veterinaras. Apie tai, koks diržas geriausiai tinka konkrečiam šuniui, galite pasiteirauti veterinarijos gydytojo. 

Neignoruokite oro sąlygų 

Veterinarijos gydytoja Heather Venkat iš „VIP Puppies“ leidiniui „Insider“ sakė, kad viena dažniausių šunų savininkų klaidų – pasivaikščiojimo trukmės nepritaikyti prie oro sąlygų. „Šeimininkas gali būti įpratęs kasdien vedžioti šunį 30 minučių, tačiau dėl itin karšto ar šalto oro šuo gali susirgti ar susižeisti“, – sakė H. Venkat. Esant labai karštam ar šaltam orui reikėtų sutrumpinti pasivaikščiojimo laiką ir pakeisti maršrutą, kad būtų išvengta įkaitusio grindinio ar slidaus ledo. 

Nepamirškite pasiimti maišelių šunų atliekoms 

Be to, kad už tai sulauksite negražių praeivių žvilgsnių, nenaudodami maišelių atliekoms išvalyti po savo šuns, galite net sukelti pavojų kitiems. „Palikę netvarkingas šuns atliekas ant kaimyno vejos ar kitoje aplinkoje, galite pritraukti nepageidaujamų vabzdžių ir laukinių gyvūnų“, – sakė veterinarė. Gyvūnų atliekos taip pat gali pernešti bakterijų, kurios gali pakenkti praeinantiems vaikams ar naminiams gyvūnams. Kad nepamirštumėte maišelių atliekoms, H. Venkat rekomenduoja juos laikyti pritvirtintus prie augintinio pavadėlio ar diržo. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą