Mažės apleistų sklypų

Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlymui patobulinti žemės naudojimo valstybinės kontrolės mechanizmą, padėsiantį mažinti apleistų sklypų skaičių.

Anot šį siūlymą parengusios ministerijos darbo grupės pirmininkės, ministro patarėjos Giedrės Pupšytės, vis dar pasitaiko nemažai atvejų, kai valstybinės žemės nuomininkai tinkamai nesirūpina žemės sklypais.

„Valstybinė žemė yra mūsų visų turtas, todėl sudaryta valstybinės žemės nuomos sutartis turi teikti visuomeninę naudą. Jei nuomininkas be objektyvių priežasčių nenaudoja sklypo pagal jo tikslinę paskirtį, sutartis turėtų būti nedelsiant nutraukiama ir perleidžiama tam, kuris kurs pridėtinę vertę“, - teigia ministro patarėja G. Pupšytė.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) 2019 m. patikrino 30165 nuomos/panaudos sutarčių ir nusprendė nutraukti 830 sutarčių (iš jų 117 panaudos sutarčių). Iš 830 nuomos/panaudos sutarčių, kurias nuspręsta nutraukti, žemės naudojimo valstybinė kontrolė buvo atlikta 206 žemės sklypuose, kurios metu 165 žemės sklypuose buvo nustatyti pažeidimai.

Dažniausios priežastys, dėl kurių yra nutraukiamos sutartys yra tai, kad dalis pastatų (arba visi) yra sunykę, žemė yra nenaudojama pagal paskirtį (pavyzdžiui, žemės ūkio paskirties žemė nėra naudojama žemės ūkio veiklai) arba ilgą laiką yra nemokamas nuomos mokestis, pasibaigia nuomos terminas,  asmenys nuomojantys sklypą jį nusiperka, atsisako jiems suteikto asmeninio ūkio žemės, miršta nuomininkas ir pan.

2019 m. atlikti net 13 094 žemės naudojimo patikrinimai vietoje, iš jų 3976 atvejais buvo nustatyti žemės naudojimo tvarkos pažeidimai.

ŽŪM vyriausiosios specialistės Alinos Šileikienės teigimu, nuo šiol NŽT pareigūnai, tikrindami objekto žemės naudojimą ir pastebėję gretimame ar kitame žemės sklype galimai padarytų žemės naudojimo tvarkos pažeidimų, galės atlikti neplaninį šio žemės sklypo žemės naudojimo patikrinimą. NŽT teritorinis skyrius, prieš pradėdamas neplaninį žemės naudojimo patikrinimą, tikrinamo objekto savininkui, naudotojui ar valdytojui turės pateikti sprendimo atlikti neplaninį žemės naudojimo patikrinimą kopiją.

Siekiant užtikrinti, kad visais atvejais, gavus piliečių skundus dėl galimų žemės naudojimo pažeidimų, būtų nedelsiant imamasi veiksmų, NŽT turės atlikti neplaninį žemės naudojimo patikrinimą per 15 darbo dienų nuo informacijos apie galimą pažeidimą gavimo, o taip pat raštu ar elektroniniu paštu Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymo 31 straipsnyje nustatytais terminais asmenis pranešusius apie galimus pažeidimus informuoti apie priimtą sprendimą atlikti (neatlikti) neplaninį žemės naudojimo patikrinimą.

Be to, Žemės naudojimo valstybinės kontrolės nuostatuose aiškiau išdėstyta žemės ūkio paskirties žemės nesutvarkymo, kad ji būtų laikoma tinkama naudoti pagal paskirtį, samprata – jeigu žemės ūkio naudmenos apauga savaiminiais medžių, krūmų želdiniais ar kitais daugiamečiais sumedėjusiais augalais, jos laikomos apleistomis ir nesutvarkytomis taip, kad būtų tinkamos naudoti pagal paskirtį.

ŽŪM taip pat skatina savivaldybes aktyviau bendradarbiauti su NŽT, pranešti apie galimus žemės naudojimo pažeidimus, laiku nemokamą žemės nuomos mokestį.

Šiais metais iš viso planuojama patikrinti 13 980 kitos paskirties valstybinės žemės sklypų ir 14 958 žemės ūkio paskirties, miškų ūkio, vandens ūkio, konservacinės paskirties žemės sklypų nuomos/panaudos sutarčių.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą