Žemdirbių savidraudos fondas atlygins net pavasarį iškritusio sniego žalą

Taip tvirtina šiandien Alytaus rajono savivaldybėje apsilankiusi Vokietijos savidraudos fondo ir pasėlių draudimo lyderės Europoje VEREINIGTE HAGEL atstovybės Lietuvoje, kitaip žinomos kaip „VH Lietuva“,  Pietų Lietuvos regiono draudimo vadovė Liudmila Vilkienė.

Saugiu atstumu su savivaldybės meru Algirdu Vrubliausku ir administracijos direktore Gintare Jociunskaite bendravusi L. Vilkienė pripažino, jog pasėlių savidraudos fondas VH Lietuva 2020 derliaus metus užbaigė išmokėdamas žemdirbiams beveik 8,5 mln. eurų. Žemdirbių pasėliai derliaus metais nukentėjo nuo įvairių rizikų: krušos, audros, liūties, iššalimo, sausros ir net ugnies. Šiais derliaus metais įmonė veikia konkurencijos sąlygomis, nes savo paslaugas Lietuvos žemdirbiams siūlo dar dvi draudimo kompanijos. Vis dėlto, „VH Lietuva“, veikianti savidraudos fondo principu, siūlo savo esamiems ir būsimiems klientams nemažai naudingų naujovių.

„Mes siūlome patikrintą pasėlių draudimo apsaugą nuo meteorologinių reiškinių keliamų pavojų, kuri remiasi patirtimi sukaupta dešimtyje skirtingų Europos Sąjungos valstybių. Esame rinkos lyderis, todėl kartu ir patikimas partneris mūsų apsidraudusiems nariams, galintis pasiūlyti individualiai pritaikytą rizikos valdymą. Mūsų nariai yra žemdirbiai – javų, kukurūzų, bulvių, cukrinių runkelių, ankštinių, aliejinių ir pluoštinių augalų augintojai. Mes siūlome pasėlių draudimo apsaugą geriausiomis sąlygomis bei sąžiningą ir patikimą žalų sureguliavimą,“ -  sakė L. Vilkienė.

Remdamiesi Vokietijos kompanijos veiklos 200 metų patirtimi, savidraudos fondo „VH Lietuva“ konsultantai pritraukia vis daugiau žemdirbių pasinaudoti savidraudos fondo pasiūlymais.

Pasak L. Vilkienės, valstybė prisideda ir skatina žemdirbius saugoti pasėlius kompensuodama dalį draudimo įmokų: 50 proc.  draudimo įmokos kompensuojama iš nacionalinio biudžeto už krušos, liūties, audros, šalnos, ilgalaikio lietaus ir kitas rizikas. 70 proc. draudimo įmokos kompensuojama iš Europos Sąjungos už pasėlių apsaugą nuo iššalimo ir stichinės sausros.

Atsižvelgdama  į Lietuvos klimato „kaprizus“ ir išsakytus žemdirbių lūkesčius praėjusiais metais, šių metų rudenį savidraudos fondas suteikė galimybę apsaugoti žemdirbių auginamus augalus ir nuo pavasarinės šalnos. Atsiradusia galimybe šį rudenį aktyviai naudojasi visos Lietuvos žemdirbiai. Pavasarį iškritęs sniegas anksčiau nebuvo laikomas draudiminiu įvykiu, tačiau šiemet priimtas sprendimas įvertinti ir atlyginti žemdirbių patirtus nuostolius dėl šio netikėto gamtos reiškinio patirtos žalos.

„Alytaus rajone pastebime, jog susidomėjimas pasėlių draudimo paslaugomis, palyginti 2019 ir 2020 metus, išaugo. Apsidraudusių žemdirbių skaičius padidėjo 67 procentais. Šiais metais praūžusios audros, liūtys neaplenkė ir Alytuje ūkininkaujančių žemdirbių. Pas kai kuriuos teko vykti net keletą kartų, o draudimo išmokos padidėjo net 12 kartų. Galiu išvardinti pavardes daugelio žinomų ir sėkmingų rajono ūkininkų, kurie nepalieka savo pasėlių gamtos stichijų nuostoliams. Beje, ir ūkininkaujantis Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas  jau ne pirmus metus yra mūsų savidraudos fondo narys“- atviravo Pietų Lietuvos regiono draudimo vadovė L.Vilkienė, ragindama Dzūkijos žemdirbius, ūkininkus aktyviai dalyvauti savidraudos fondo veikloje.

Pasėlių savidraudos fondas „VH Lietuva“ 2020 derliaus metus užbaigė, išmokėdamas žemdirbiams beveik 8,5 mln. eurų.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Nuotr.: (iš kairės) „VH Lietuva“ draudimo atstovė Liudmila Vilkienė, Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą