Su aplinkos ministru - ne tik apie Punios šilą

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas nuotoliniame susitikime su aplinkos ministru Simonu Gentvilu ir kitais ministerijos darbuotojais aptarė rajonui svarbius aplinkosaugos projektus.

Tarp savivaldybės pateiktų klausimų buvo Punios šilo statuso ir Punios piliakalnio tvarkymo reikalai. Meras A. Vrubliauskas atkreipė ministro dėmesį, kad Alytaus rajono savivaldybė turi konkrečių dalies Punios šilo teritorijos ir kitapus Nemuno upės esančio Punios piliakalnio tvarkymo planų, projektai derinami su ministerija ir jos pavaldžiomis tarnybomis nuo 2016 m., tačiau rezultatų nesulaukiama.

„Iš pradžių buvo numatyta Punios piliakalnio tvarkybos projekto vertė – 500 tūkst. eurų, paskui ji sumažėjo iki 200 tūkst. eurų. Savivaldybė pati nusprendė pridėti 100 tūkst. eurų, bet reikalai vis tiek nejuda į priekį“, – pokalbyje su ministru S. Gentvilu ir kitais ministerijos atstovais sakė Alytaus savivaldybės vadovas A. Vrubliauskas.

Meras prašė, kad ministerija greičiau apsispręstų dėl Punios šilo statuso, nes ir savivaldybė, ir gyventojai nori, kad bent dalis rezervato teritorijos būtų lankoma, joje atsirastų rekreacinės, pažintinės zonos. Ministras S. Gentvilas pritarė, kad istoriškai lankomos Punios šilo vietos turėtų likti atviros. Sakė, jog vasario pabaigoje bus pradėtos diskusijos dėl rezervato statuso. „Tikrai neatimsim iš lankytojų tokio gražaus objekto“, – žadėta pokalbio metu.

Taip pat buvo aptarti miškų kirtimą reguliuojantys teisės aktai. Meras A. Vrubliauskas atkreipė ministerijos vadovų dėmesį, kad savivaldybės įpareigotos kontroliuoti, jog miško kirtėjai ir medienos vežėjai atkurtų suniokotus miško kelius, bet praktiškai tai padaryti neįmanoma, nes savivaldybės negauna informacijos apie miškų kirtimus ir negali kirtėjų įtakoti.

Alytaus rajono savivaldybė, tausodama aplinką, skatina gyventojus įsirengti šilumos siurblius, individualius nuotekų įrenginius, kompensuoja moderniau gyventi pasiryžusiems žmonėms dalį išlaidų. Aplinkos ministerijos prašyta peržiūrėti atitinkamus teisės aktus, kad gyventojams nebūtų sudaromos dirbtinės kliūtys. Pvz., jeigu individualiame name nebuvo įrengta centrinio šildymo, o patalpos šildomos paprasta krosnimi, kompensacijos įrengiant šilumos siurblį skirti negalima. Tokie ribojimai, pasak mero A. Vrubliausko, gyvenant XXI amžiuje, tiesiog nesuvokiami.

Kalbėta ir apie vandens tiekimo ypatumus, vieningos regiono vandens tvarkymo įmonės steigimo galimybes, bešeimininkių pastatų tvarkymą.

Aplinkos ministras S. Gentvilas sakė, kad pokalbis buvo naudingas ir konstruktyvus, džiaugėsi, jog Alytaus rajono savivaldybė įgyvendina pažangias idėjas, vasarą žadėjo pats apsilankyti Punios šile.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą