Druskininkų savivaldybės tarybos nariai pamatė ir įvertino investicijas į regiono atliekų tvarkymą

Kaip panaudojamos už atliekų tvarkymą surinktos lėšos, kokią investicinę politiką renkasi Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC), kas motyvuoja žmones rūšiuoti, kaip keičiasi jų elgesys tvarkant atliekas. Šiais klausimais domėjosi ir diskutavo Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų parke apsilankę Druskininkų savivaldybės tarybos nariai.

„Savivaldybėms tenka priimti sprendimus, nuo kurių priklauso ir kokia atliekų tvarkymo infrastruktūra kuriama, ir kiek ji kainuoja. Už tai esame atsakingi prieš gyventojus – jie turi gauti kokybišką paslaugą už priimtiną kainą. Nuo labai priklauso žmonių motyvacija ir pastangos rūšiuoti atliekas pačioje pirminėje jų susidarymo stadijoje – namuose“, - sakė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

 

Pasak Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro valdybos pirmininkės pavaduotojos Vilmos Jurgelevičienės, norėjosi, kad tarybos nariai patys pamatytų atliekų tvarkymo procesą, jame naudojamus įrenginius, leidžiančius surinktas atliekas tvarkyti taip, kad tik nedidelė jų dalis patektų į sąvartyną.

„Kai žmonės pamato savo akimis, jiems kyla mažiau klausimų, atsiranda daugiau aiškumo ir supratimo“, - kalbėjo V. Jurgelevičienė.

Druskininkų savivaldybės tarybos nariams buvo pristatyta visa technologijų parke veikianti infrastruktūra nuo mechaninio rūšiavimo  įrenginių iki pakartotinio daiktų naudojimo sistemos ir inovatyvių edukacinių užsiėmimų, kurie yra labai populiarūs. Į juos mielai atvyksta ir druskininkiečių – tiek vaikų, tiek suaugusiųjų - grupės.

Daugiau kaip dvi valandas pažinčiai su atliekų tvarkymo technologiniais procesais skyrę kurorto politikai prisipažino buvę maloniai nustebinti tuo, ką išvydo. „Paskutinį kartą čia lankiausi bene prieš dešimtmetį. Per tą laiką įvykę pokyčiai – stulbinantys“, - prisipažino Druskininkų savivaldybės vicemeras Linas Urmanavičius.

Alytaus regione surinktos atliekos tvarkomos, naudojant pažangias ir patikimas technologijas. Jos pareikalavo didelių investicijų, bet jų eksploatavimo kaštai yra maži ir tai leido beveik dešimt metų nebranginti rinkliavos.

Tokia, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro pasirinkta, investicinė politika pasiteisino, tačiau galvojant apie ateitį nėra ramu. Dėl Aplinkos ministerijos užmojų drastiškai didinti sąvartyno mokestį ir išaugusios taršos leidimų kainos, atliekų tvarkymo paslauga gali brangti apie 40 proc.

„Požiūris į atliekų tvarkymą turi būti visaapimantis, ieškant ir randant dialogą su visuomenę, nuo kurios elgsenos, atliekų rūšiavimo labai priklauso visos sistemos sėkmė. Jūsų, kaip didžiulį autoritetą visuomenėje, savo bendruomenėse turinčių žmonių požiūris, palaikymas ir asmeninis pavyzdys yra labai svarbūs“, - susitikime su Druskininkų politikais sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Jis padėkojo Druskininkų vadovams už dėmesį atliekų tvarkymo problemoms, viešai išsakomus  raginimus gyventojams rūšiuoti ir drąsą nevengti nepopuliarios atliekų temos. 

Kaip ir kitose savivaldybėse, Druskininkuose yra probleminių vietų, kur prie bendro naudojimo konteinerių neretai būna prikrauta stambiųjų atliekų, primesta krepšių su neišrūšiuotomis atliekomis. Žmonės patys stebisi, piktinasi tokiais dalykais, bet ir ieško atsakymo, kodėl taip yra.

Elgsena su atliekomis yra bendros kultūros dalis, o kultūrinė pažanga Druskininkuose – akivaizdi.

„Mes norime būti jūsų kultūros, jūsų bendruomenės dalimi ir jūsų idėjų realizavimo partneriu“, - susitikime su Druskininkų savivaldybės tarybos nariais kalbėjo ARATC direktorius A. Reipas.

Druskininkų savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą