Sporto kompleksas kyla: atlikti darbai ir iššūkiai

Statybinis kranas, stovintis Lazdijuose, tapo atsinaujinančio miesto simboliu –  sparčiai vyksta darbai ir jau iškilo būsimo sporto komplekso rėmai.

Darbai vyksta nestojant

Techniniame projekte suplanuota, kad Lazdijų sporto centro rangos darbus numatoma įgyvendinti per tris etapus. Pirmajame bus pastatyta ir įrengta nauja sporto salė. Vėliau laukia kitų sporto erdvių įrengimas, o trečiame etape bus sutvarkyta likusi pastato dalis bei fasado darbai.

Šiuo metu jau įrengtas sporto salės konstruktyvas.

„Dabar atliekame pirmojo aukšto monolito darbus – pabaigtos mūryti pagrindinės sienos, vyksta pirmojo aukšto naujos sporto salės grindų parengimo darbai. Taip pat įrengti šalia pastato būsiančios mašinų stovėjimo aikštelės pagrindai, tvarkoma lifto šachta ir 90 proc. sumontuoti lauko inžineriniai tinklai, įskaitant įvadus į pastatą“,– iš statybų aikštelės pasakoja savivaldybės vyriausias inžinierius Kęstutis Janulis.

Per artimiausius mėnesius planuojama pabaigti vadinamąsias jėgos grindis, montuoti perdangą į antrą aukštą, įrengti monolitinius ruožus, statyti ir mūryti nemonolites sienas antrame aukšte, montuoti pastate numatytas metalo konstrukcijas, kaip balkonai ir kitas.

„Planuojame iki žiemos pabaigti salės stogą, kad galėtume dirbti vidaus darbus. Galiu pasidžiaugti, kad darbai vyksta sparčiai, problemų nėra, ir sausra sunkumų nesukelia“, – sakė K. Janulis.

Džiugins visą regioną

Naujasis sporto kompleksas pritrauks lankytojus ne tik iš Lazdijų krašto, bet ir iš aplinkinių rajonų, pasienio savivaldybių, nes teiks daugiafunkcines paslaugas moderniai įrengtose patalpose.

Visas komplekso plotas sieks beveik 10 tūkst. kv. metrų ir dalimi jo bus galima pradėti naudotis jau ateinančių metų rugsėjį. Iki to laiko planuojama užbaigti pagrindinę sporto salę, kurioje vienu metu treniruotis ar žaisti galės dvi krepšinio, tinklinio, futbolo ar kitų sporto šakų komandos, nes bus įrengta speciali pakeliama pertvara.

Iki 350 žiūrovų kitąmet stebės varžybas iš mobilių tribūnų, kurios bus stumdomos pagal poreikį. Žaidėjai ruošis ir ilsėsis moderniose drabužinėse, bus pabaigti trenerių kambariai ir administracijos kabinetai.

Komplekso išskirtinumas – pritaikymas ne tik ugdymo, bet ir įvairioms aktyvaus laisvalaikio veikloms. Čia galės ne tik vykti neformalus ugdymas, bet ir treniruotis įvairių sričių profesionalūs sportininkai.

Išvengė dar vieno vaiduoklio mieste

Planuojamos investicijos apims ir senąjį policijos pastatą, kuris būtų tapęs dar vienu vaiduokliu miesto centre, jei ne Lazdijų rajono savivaldybė, kuri perėmė jį į savo rankas.

Praėjusių metų rudenį Lazdijuose lankydamasis švietimo, mokslo ir sporto viceministras, atsakingas už sporto sritį Linas Obcarskas gyrė už teisingą sprendimą: „Sprendimas išsaugoti ir visiškai įveiklinti buvusį policijos pastatą yra išmintingas ir tvarus. 100 procentų pritariu jūsų projektui ir tam, kaip susiplanavote darbų seką bei būsimas sporto erdves. Neišmintinga būtų tokias patalpas uždaryti, jų nerekonstruoti ir nesujungti su naujuoju sporto centru.“

Dalyje senųjų policijos patalpų jau įrengtos patalpos, kuriose galės gyventi sportininkai, todėl kompleksas taps patrauklus vaikams, jaunimui bei mažiesiems stovyklaujantiems, kurie tokiame sporto centre galės ugdyti savo profesionalumą.

Primename, kad Lazdijų krašto žmonės 2019 metais liko išvis be jokio sporto centro –  senasis, dėl išsikraipiusių konstrukcijų, kurios kėlė pavojų lankytojų gyvybei, buvo uždarytas ir nugriautas.

Naujojo pastato projektavimo darbus atlikusi įmonė didelį dėmesį skyrė nelaimingų atsitikimų dėl paslydimo, kritimo, sniego nuošliaužų, varveklių kritimo, susidūrimo, nudegimo, nutrenkimo ar sužalojimo elektros srove, sprogimo rizikos. Tam bus naudojamos, pavyzdžiui, neslidžios grindų dangos ir kiti sprendimai, susiję su žmonių saugumo užtikrinimu. Pastato saugumas, daugiafunkciškumas ir ilgaamžiškumas buvo vieni svarbiausių prioritetų projektuojant naująjį Lazdijų sporto centrą.

Numatomi keli finansavimo šaltiniai

Lazdijams labai svarbus sporto centras tiek rangos vykdytojų, tiek projekto vystytojų sparčiai auga, todėl naujoji Lazdijų rajono savivaldybės taryba turės priimti sprendimą – ar pritarti lėšų skyrimui  Lazdijų sporto centro sporto salės Lazdijuose rekonstrukcijai toliau pagal siūlomą planą.

Į sporto centrą iš viso yra investuota 2,5 milijono eurų iš savivaldybės lėšų ir Valstybės investicijų programos. Sporto centro Lazdijų rajonui itin reikia, rangovai turi galimybes projektą įgyvendi sparčiau ir greičiau, todėl tam reikalingas finansavimo sutelkimas į šiuos ir kitus metus. Po statybos rangos, techninės ir projekto autorinės priežiūros paslaugų viešųjų pirkimų, planuojamos investicijos sudaro 14,6 mln. Eur.

„Turime grafiką, lenkiantį darbų planą, numatyti finansavimo šaltiniai, turime ir žmogiškų pajėgumų projektą įgyvendinti dar greičiau, todėl tam būtinas tarybos narių pritarimas“,– įsitikinusi Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė Sonata Dumbliauskienė.

Taip pat savivaldybė kreipėsi raštu į Lietuvos Respublikos finansų ir švietimo, mokslo ir sporto ministerijas prašydama peržiūrėti Valstybės investicijų 2023–2025 metų programoje 2023 metams numatytas lėšas ir jas padidinti 3,1 mln. Eur, arba, nesant galimybei, skirti papildomų lėšų, 2024 m. numatytas lėšas – 1,58 mln. Eur perkelti į 2023 metus.

Projektas įtrauktas į 2022–2030 metų Alytaus regiono plėtros plano projektą bei planuojamų Alytaus regiono Funkcinės zonos strategijos įgyvendinimo veiksmų plano projektą. Plane projekto įgyvendinimui numatyta 5,1 mln. eurų ES fondų lėšų.  

lazdijai.lt informacija

Komentarai

  • alexander castro
    prieš 44 minučių
    Tuščios bankomatų kortelės
    Tapti turtingu ir gyventi turtingųjų bei garsių žmonių gyvenimo būdą yra daugelio žmonių svajonė. Ir nors dauguma žmonių eina į darbą arba ieško kitų etiškų būdų užsidirbti pinigų internete.
    Tuščias bankomatas išima pinigus iš bet kokių bankomatų ir jame nėra vardo, nes jis tuščias, tik jame bus jūsų PIN kodas, jo negalima atsekti ir dabar turiu pinigų verslui, apsipirkimui ir pakankamai pinigų man ir mano šeimai. gyventi toliau.
    ROGRAMUOTA tuščia bankomato kortelė, galinti įsilaužti į bet kurį bankomatą bet kurioje pasaulio vietoje.
    El. paštas: atmservices44@yahoo.com
    El. paštas: atmservices44@aol.com

Parašykite komentarą