Alytaus savivaldybės patirtis „Lean“ sistemoje pristatyta „Lietuvos geležinkeliams“

 

Gegužės 18 d. Alytaus miesto savivaldybėje viešėjo AB „Lietuvos geležinkeliai“ aštuonių darbuotojų komanda iš Pokyčių ir procesų skyriaus, atvykusi pasisemti patirties, kaip geriau taikyti „Lean“ sistemą, siekiant efektyvesnio procesų valdymo. Geležinkelininkai susipažino su LEAN taikomais įrankiais Alytaus miesto savivaldybės administracijoje, pasiekimais, lankėsi administracijos vadovų kabinetuose, Teisės, Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos, Turto valdymo ir verslo, Buhalterinės apskaitos, Informacinių ir ryšių technologijų skyriuose. Juose buvo pristatytos skyrių lentos ir kaip jos padeda valdyti skyriaus veiklą, spręsti problemas ir vesti kasdienius rytinius pasitarimus, susipažino su kas mėnesį vykstančiais rodiklių dienos metu skyrių atsiskaitymais už pasiektus rezultatus.
„Lean“ sistemos tikslas – tobulinant procesus, sukurti didesnę vertę su mažesniais ištekliais. Nors viešasis sektorius dar tik pradėjo kalbėti apie „Lean“ metodikos taikymą plačiu mastu, Alytaus savivaldybėje ji jau taikoma daugiau kaip metai ir duoda konkrečius rezultatus. Pavyzdžiui, įvertinta, kad pernai sutaupyta 1 873 darbo valandų. Darbo valandos taupomos, mažinant pildomų formų ar popierinių dokumentų skaičių, trumpinant dokumentų derinimo procesus ir tai lengvina biurokratinę naštą ne tik savivaldos darbuotojams, bet ir gyventojams.
„Lean“ sistema – tai visų pirma mąstymo ir darbo tobulinimo kultūra, – teigia V. Jastremskas. – Nuolat tobuliname Alytaus gyventojams teikiamas paslaugas. Jau sutrumpinome atsakymų į paklausimus teikimo laiką nuo įstatyme numatytų dvidešimties dienų iki ne ilgiau kaip 10 dienų, leidimų išdavimo laiką, mažiname perteklinius reikalavimus.“
„Lean“ sistemos taikymas bene didžiausią teigiamą poveikį padarė Socialinės paramos skyriuje. Skyriaus vedėjos Sonatos Dumbliauskienės teigimu, įdiegta „Lean“ sistema turėjo lemiamą reikšmę tam, kad pasikeitus vaiko pinigų mokėjimo sistemai, bene vieninteliame Alytuje išmokų vėlavimų nebuvo, kai tuo tarpu Vilniuje metų pradžios vėlavimai sukėlė didelį tėvų nepasitenkinimą.

Alytaus miesto savivaldybės informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą