Lazdijų rajono savivaldybės meras su komanda lankėsi Mockavos terminale

 

Pasibaigus 41-ajam Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdžiui, rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, tarybos nariai, savivaldybės kontrolierius, administracijos vadovai, Architektūros ir aplinkosaugos, Juridinio bei Ekonomikos skyrių vedėjai vyko į Mockavos terminalą, kuris yra vienas iš svarbiausių investicijos objektų mūsų savivaldybėje ir išskirtinis visoje Lietuvoje bei reikšmingas tranzitinis terminalas Europoje.
Iš arčiau susipažinti su terminalo vykdoma veikla tarybos narius ir savivaldybės vadovus pakvietė UAB „Mockavos terminalas“ direktorius Tadas Augustauskas. Pasak T. Augustausko, prieš beveik metus pradėjęs veikti terminalas, atsižvelgiant į rinkos poreikius, nuolat modernizuojamas, plečiamas. Didžiausias terminalo privalumas yra tas, kad jame, kol kas vieninteliame visoje Lietuvoje yra europietiško ir rusiško standarto geležinkelio vėžės, o tai reiškia, jog krovinius galima vežti iš Europos sąjungos šalių į NVS šalis ir atgal. Juos čia galima perkrauti, sandėliuoti. Šiuo metu vežami naftos produktai – dyzelinas ir metanolis iš Mažeikių naftos perdirbimo įmonės bei Baltarusijos ir Rusijos. Terminale jie perkraunami į pastatytas talpyklas, kurių per terminalo veiklos metus padaugėjo daugiau negu dvigubai – nuo trijų iki septynių talpyklų. Vėliau produkcija, perkrauta į cisternas, esančias ant europietiško standarto vėžės, keliauja į Lenkiją, kitas Europos Sąjungos šalis. Dalis kuro lieka ir Lietuvoje.
Per metus terminale dvigubai padidėjo ir darbuotojų skaičius. Šiuo metu čia dirba 17 žmonių. Dauguma jų yra Lazdijų, Būdviečio, Aštriosios Kirsnos ar kitų aplinkinių kaimų gyventojai. Direktoriaus T. Augustausko teigimu, darbininkų terminalui reikės daugiau, nes galutinis taškas šio terminalo statyboje niekuomet nebus padėtas – jis nuolat bus plečiamas, modernizuojamas, numatomos naujos investicijos. „Šiandien dienai turime pasiekę pajėgumą, jog galime iki šių metų pabaigos perkrauti apie 250 tūkstančių tonų naftos produktų, o kitais metais – apie pusę milijono. Jei viskas vyks numatyta eiga, tai, ką suplanavome šiam terminalui, per kitus metus turėtume įgyvendinti“, – teigė terminalo direktorius.
Kalbėdamas terminalo veiklos plėtrą, direktorius ateityje planuojama perkrauti ir kitokius naftos produktus. Vienas iš jų, kuo ši vietovė buvo žymi dar prieš Mockavos terminalo atsiradimą, tai dujų terminalas. Jis čia gyvavo apie 10 metų. Pasak T. Augustausko, dujų perkrovimas į Lenkiją labai aktualus, tad gali būti, kad kitas rezervuarų parkas jau bus skirtas šiai produkcijai. Taip pat yra daug besidominčių chemijos produktų perkrovimu, bet jų perkrovos apimtys, kaip akcentavo terminalo direktorius, yra sąlyginai nedidelės ir turinčios daugybę reikalavimų – įvairių apsaugos zonų, platesnės infrastuktūros išdėstymo ir kt. Todėl T. Augustauskas iškėlė mintį dėl galimybės išplėsti valdomo sklypo ribas. „Mano supratimu, ši vieta investicinei plėtrai yra unikali. Todėl vienas iš artimiausių mūsų perspektyvos darbų – sudėlioti konkrečią viziją ir savivaldybės tarybai teikti prašymą šalia mūsų naudojamo sklypo formuoti papildomą sklypą. Šiuo metu iš savivaldybės esame išsinuomoję 40 ha. Iš vienos agentūros, pritraukiančios investuotojus į Lietuvą, turime paklausimą, ar būtų galimybė šį sklypą praplėsi iki 100 ha. Sklypo padidinimas atvertų naujus kelius besidomintiems investuotojams“, – apie galimybes pritraukti kuo daugiau investicijų kalbėjo T. Augustauskas.
Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio teigimu, Mockavos terminalo atidarymas – viena iš sėkmingiausių investicijų, atkeliavusių į Lazdijų kraštą. Jis prisiminė, jog per dešimtį metų, kai gimė Mockavos terminalo idėja, ne kartą keitėsi objekto savininkai. Tačiau savivaldybė visuomet stengėsi padėti, nedaryti biurokratinių kliūčių, kuo greičiau priimti reikiamus sprendimus, kad investicijos į rajoną ateitų kuo skubiau. „Galime džiaugtis, jog Mockavos terminalas ne tik sėkmingai veikia, bet ir turi konkrečių planų, kaip plėstis. Mums, kaip savivaldybės vadovams, labai svarbu, kad kuo daugiau investicijų atkeliautų į mūsų kraštą, būtų kuriamos naujos darbo vietos, o rajonas būtų patrauklus tiek gyventojams, tiek verslininkams“, – sakė meras. A. Margelis.
Susidomėjimą investicijomis į šį 40 ha sklypą buvo parodę AB „Mažeikių nafta“, koncernas „Achemos grupė“, Vokietijos geležinkelių dukterinė bendrovė Lietuvoje „Schenker“, taip pat nemažai smulkesnių transporto – logistikos įmonių bei nekilnojamojo turto agentūrų. Laimėjusi žemės sklypo aukcioną, 99 metams jį buvo išnuomojusi UAB „Achemos grupė“. Vėliau, „Achemos grupės“ planams pasikeitus, sklypas buvo pernuomotas įmonei UAB „Mockavos terminalas“. Šis savo veiklą pradėjo praėjusių metų rudenį.

Lazdijų rajono savivaldybės  informacija

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą