Ar bus Alytaus rajone vėjo jėgainių parkas?

Alytaus rajone pastatyti vėjo jėgainių parką galimybių ieško bendrovė „Arch studija“, kuri idėją ir sąlygas pristatė rajono vadovams, seniūnams, seniūnaičiams, bendruomenių pirmininkams. Bendrovė „Arch studija“ yra pastačiusi vėjo jėgainių parkus Šilutės ir Kretingos rajonuose, pavienes jėgaines – visoje Lietuvoje. Įmonės teigimu, ji yra viena pirmųjų, kuri pradėjo projektuoti ir vystyti vėjo jėgainių parkus šalyje. Įmonė bendradarbiaudama su savivaldybe ir gyventojais ieško galimybių pastatyti vėjo jėgainių parką Alytaus rajono teritorijoje.

„Arch studija“ direktorius Dainius Jurėnas pristatė viziją savivaldybės merui Algirdui Vrubliauskui ir Architekto skyriaus vedėjai Giedrei Garliauskienei. Savivaldybės meras pasiūlė pristatyti ją ir rajono gyventojų atstovams – seniūnams, seniūnaičiams, bendruomenių pirmininkams.

„Džiaugiuosi matydamas tiek daug žmonių, kuriems rūpi svarbūs sprendimai, atsinaujinanti energetika“, – sakė meras vėjo jėgainių parko rajone vizijos pristatyme. Jis pabrėžė, kad svarstant šį klausimą, labai svarbus visuomenės požiūris. „Kad nebūtų įtarimų, intrigų, piketų, geriausia pačioje pradžioje kalbėtis su žmonėmis“ , – pabrėžė A. Vrubliauskas.

„Arch studija“, pristatydama vėjo jėgainių parko Alytaus rajone viziją, nurodė ir teritorijas, kuriose, vadovaujantis teritorijų planavimo dokumentais, galėtų būti pastatytos vėjo jėgainės – tai Alytaus, Simno, Krokialaukio seniūnijos.

Pasak „Arch studija“ atstovų, jų keliamas triukšmas yra mažesnis už dulkių siurblio, neigiamos įtakos žemės ūkio veiklai, gyvulių auginimui nedaro.

Vėjo jėgainės gali būti pastatytos ne mažiau kaip 500 m nuo gyvenamųjų namų, vienai jėgainei reikalingas 15 arų sklypas. Žemės sklypai būtų nuomojami iš savininkų penkiasdešimčiai metų. Per metus už jo nuomą būtų sumokama 2000 Eur, o vietos bendruomenė gautų paramos įvairiai veiklai.

Pasak „Arch studija“ direktoriaus D. Jurėno, jėgainių parkas rajone galėtų pradėti veikti maždaug po pusantrų metų, jeigu įgyvendinimo procedūros vyktų sklandžiai.

Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas atkreipė dėmesį, kad vėjo jėgainių parko statybai numatyta teritorija yra gan derlingose žemėse, o tikėtasi, kad jas galima bus statyti mažiau derlingų ir nederlingų žemių savivaldybės teritorijose. Pasak „Arch studija“ direktoriaus D. Jurėno, šiose teritorijose vėjo jėgaines draudžia statyti Lietuvos kariuomenė.

Dėl šio klausimo Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas kreipsis į Lietuvos kariuomenę.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą