Turite asbesto atliekų ir norite, kad jos būtų nemokamai surinktos? Praneškite!

Ardant ir laužant asbesto turinčius statinius, konstrukcijas ir gaminius, aplinkoje pasklinda labai smulkios, akimi nematomos asbesto skaidulos. Žmogui įkvepiant asbesto skaidulas, jos lyg adatėlės susminga į kvėpavimo takų audinį, tapdamos įvairių nepagydomų vėžinių susirgimų bei asbestozės priežastimi. Kol asbesto turintys statiniai ar gaminiai yra neliečiami, asbestas didesnio pavojaus nekelia.

1976 metais asbestas įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių medžiagų sąrašą, kaip vėžį sukelianti medžiaga, turinti ilgalaikį 20–30 metų neigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Europos šalyse uždrausta gaminti, prekiauti ir naudoti visų rūšių asbestą bei gaminius ir medžiagas, kurių sudėtyje yra asbesto. Lietuvoje asbestas uždraustas nuo 2005 metų, tačiau asbesto, kaip praeities liekanos, problema Lietuvoje išlikusi, nes jis buvo plačiai naudojamas įvairiose pramonės srityse. Iki šiol asbesto galima aptikti senesnės statybos namų stogų šiferinėse dangose, šiferiu dengtuose daugiabučių balkonuose, namų rūsiuose vamzdynų šilumos izoliacijoje ir kt.

Siekdama saugiai surinkti ir pašalinti asbesto turinčius gaminius, esančius Alytaus mieste, Alytaus miesto savivaldybės administracija š. m. kovo mėn. planuoja teikti paraišką LR aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūrai, kur yra galimybė gauti Atliekų tvarkymo programos finansinę paramą minėtoms atliekoms sutvarkyti. Norint užpildyti paraišką, reikia žinoti, kokius gyvenamuosiuose privačiuose bei visuomeniniuose pastatuose asbesto turinčių gaminių atliekų kiekius reikia sutvarkyti. Alytaus miesto savivaldybė neturi tikslių duomenų apie jos teritorijoje esančio asbesto turinčių gaminių kiekį.

Prašome gyventojus, kurie Alytaus miesto teritorijoje turi arba planuoja, kad artimiausiu metu susidarys, ir nori, kad iš jų apvažiavimo būdu nemokamai būtų surinktos asbesto turinčių gaminių atliekos, iki 2019 m. kovo 10 d. raštu informuoti Alytaus miesto savivaldybės administraciją apie planuojamus sutvarkyti atliekų kiekius, nurodant adresą, iš kur šios atliekos turėtų būti surenkamos. Tikslesnė informacija teikiama tel. 55 117, 55 116.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą