Alytaus rajonas – ant sausros slenksčio


Balandžio 29 dieną  įvyko skubus Alytaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Skubiai sušaukti posėdį prireikė dėl užsitęsusios sausros ir su tuo susijusios ekstremalios situacijos galimo paskelbimo.
Kaip sakė Alytaus rajono savivaldybės Teisės ir vidaus administravimo skyriaus vyriausiasis specialistas Gintautas Vėsa, kol kas Alytaus rajone stichinės sausros rodikliai nepasiekti ir ekstremaliai situacijai paskelbti nėra pagardino, tačiau, jeigu artimiausiu metu nepalis, ekstremalią situacija gali būti paskelbta.
Posėdyje dalyvavęs Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas Kęstutis Rydolis informavo, kad, analizuojant to paties laikotarpio praėjusių ir šių metų duomenis užfiksuotas gaisrų skaičiaus padidėjimas. „Pernai buvo užfiksuoti 156 gaisrai, šiemet – 172, iš jų pernai balandžio mėnesį 57, o šiemet 85. Atvirose teritorijose pernai užfiksuota 81 gaisro atvejis, balandžio mėnesį – 42, šiemet iš viso – 93, o iš jų 66 gaisrai balandį“, – kalbėjo K. Rydolis.
K. Rydolio teigimu, šiuo metu vandens kiekis telkiniuose sumažėjęs ties minimalia riba. „Šių metų balandžio mėnesį vandens lygis yra dvigubai mažesnis nei vidutinis“ , – tvirtino K. Rydolis.
Jis pažymėjo, kad Alytaus priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba yra pasiruošusi gaisrams gesinti, iš atostogų atšaukti gaisrininkai, kiek įmanoma parengta technika.
Lietuvos hidrometeorologijos tarybos Miškų gaisringumo Valstybinių miškų urėdijų regioninių padalinių veiklos teritorijų pateiktame žemėlapyje beveik visa Lietuvos teritorija, įskaitant ir Alytaus rajoną, patenka į IV miškų gaisringumo klasę. Gyventojai prašomi nekurti laužų deginimo miškuose, nedeginti senų lapų ar šakų.
Lietuvoje sausra yra vertinama pagal Selianinovo hidroterminį koeficientą (HTK). HTK – tai kritulių kiekio ir oro temperatūros sumų santykis per 30 dienų laikotarpį, kai vidutinė paros oro temperatūra yra aukštesnė nei 10 Celsijaus. Jeigu HTK < 0,5 nenutrūkstamai išsilaiko 15–30 dienų, yra pasiekiamas pavojingo reiškinio rodiklis – sausringas laikotarpis aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu. Jeigu sausringas laikotarpis tęsiasi ilgiau nei 30 dienų, yra konstatuojama stichinė sausra.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą