Buhalterio darbas: įdomus, atsakingas, o gal monotoniškas?

 

Skaičiuotuvas, šūsnis sąskaitų ir viena po kitos rengiamos ataskaitos – ko gero taip daugelis iš mūsų įsivaizduojame buhalterio darbą. Nuobodoka? Tikrai ne – pasakytų Alytaus miesto savivaldybės administracijos Buhalterinės apskaitos skyriaus darbuotojai, jeigu į darbą žiūri kaip į kūrybą, juo mėgaujiesi, tuomet kiekvienas darbas teikia džiaugsmą.
Minėdami Buhalterio dieną pažvelkime į šį atsakingą ir begalinio atidumo reikalaujantį darbą iš arčiau. Sužinokime, kuo jis įdomus ir kokiomis asmeninėmis savybėmis turi pasižymėti geras buhalterinės apskaitos specialistas.
Alytaus miesto savivaldybės administracijos Buhalterinės apskaitos skyriaus darbuotojai kiekvieną dieną tvarko savivaldybės biudžeto ir nebiudžetinių lėšų, europinių projektų, viso neprivatizuoto miesto turto apskaitą, atlieka pervedimus už savivaldybės administracijai suteiktas įvairias paslaugas, atliktus darbus ir įsigytas prekes, socialinių pašalpų ir išmokų mokėjimą miesto gyventojams, perveda lėšas visoms savivaldybės viešosioms įstaigoms ir projektų vykdytojams, teikia daugybę ataskaitų finansuojančioms institucijoms, mokėjimo prašymus mokėjimo agentūroms ir kitus darbus.
Šiame skyriuje darbuojasi ilgametę darbo patirtį turintys ir puikiai savo darbą išmanantys darbuotojai. Jau 25 metus Buhalterinės apskaitos skyriuje dirba ir šio skyriaus kolektyvui vadovauja Aldona Sviderskienė.
„Kai pradėjau dirbti Alytaus miesto savivaldybės administracijoje, tuometinėje Alytaus miesto valdyboje, – prisimena Aldona. – Tuo metu apskaita buvo tvarkoma Švietimo, Kultūros ir sporto, Komunalinio ūkio, Statybos, Socialinės paramos, Turto skyriuose atskirai, todėl dirbau viena ir tvarkiau lėšų, nepriskirtų skyriams, apskaitą. Tais pačiais metais prasidėjo skyriuose buvusių buhalterijų centralizacija. Pirmiausia buvo prijungta Kultūros ir sporto skyriaus, paskui ir visų kitų skyrių apskaita – tokiu būdu tapome Buhalterinės apskaitos skyriumi, kuriam ir vadovauju iki šiol. Vėliau pradėta projektinė veikla, įsikūrė viešosios įstaigos, jos ir projektų vykdytojai finansuojami, tvarkoma pagal panaudas įstaigoms perduoto turto apskaita, pradėjome gauti finansavimą iš Europos Sąjungos, todėl atsirado Europos Sąjungos projektų apskaita ir daug kitų naujų darbų“, – pasakoja Buhalterinės apskaitos skyriaus vedėja.
„Buhalterija yra nematoma, nes netvarko miesto, netiesia kelių, neorganizuoja renginių ir neatlieka kitų miestui reikšmingų darbų, bet kiekvienas savivaldybėje atliekamas darbas pasibaigia buhalterijoje, nes dokumentai iš visų skyrių „atkeliauja“ iki mūsų. Visus juos reikia labai atidžiai suderinti, sutikrinti, įtraukti į apskaitos registrus ir padaryti galutinį darbą – apmokėti“, – teigia Buhalterinės apskaitos skyriaus vedėja.
Tuo, kad buhalterio darbas yra įdomus ir jame nėra monotonijos, įsitikinusi jau devyniolika metų buhalterės darbą dirbanti vyriausioji specialistė Lina. „Šis darbas nėra vien tik ataskaitos ir jose esantys įvairūs skaičiai. Šių skaičių prasmė, kitimas, analizavimas, naujų teisės aktų taikymas yra kita buhalterinio darbo pusė. Kartais pavyksta suplanuoti savo darbo dieną, bet dažnai atsiranda nenumatytų situacijų, todėl monotonijos darbe nėra“, – teigia ji.
Buhalterio darbas nėra nuobodus, jis – labai atsakingas. Paklausta, kokiomis savybėmis turi pasižymėti geras buhalteris, skyriaus vedėja Aldona teigė, kad buhalteris darbe turi būti kruopštus, atidus, turėti analitinių įgūdžių, gebėti logiškai mąstyti, mokėti atkreipti dėmesį į smulkmenas ir būti labai atsakingas. Taip pat buhalteris turi turėti bendradarbiavimo ir organizacinių įgūdžių, mokėti gerai dirbti su informacinėmis technologijomis. „Įstaigos vadovui labai svarbu, kad buhalterijoje dirbtų labai kompetentingi ir atsakingi žmonės, kurie atidžiai patikrintų visus dokumentus, atliktų visas nustatytas vidaus kontrolės procedūras, kad jis ramiai galėtų pasirašyti galutinius buhalterinius dokumentus (teikiamas ataskaitas, mokėjimo nurodymus bankui)“, – priduria ji.
Tuo, kad buhalterio darbe būtinas kruopštumas ir atsakomybė, neabejoja ir Lina, dar mokykloje be galo mėgusi matematiką ir skaičius – dėl šios priežasties ji pasirinko buhalterio profesiją. „Buhalteris turi siekti naujų žinių, nuolat tobulėti, būti kruopštus, atsakingas, kantrus, atidus ir nuoseklus“. Dar, anot jos, buhalterio darbe labai svarbus ir sveikas humoras, kurio šiame skyriuje niekuomet netrūksta.
Nelengvame darbe šio skyriaus darbuotojams padeda ne tik sveikas humoras, bet ir skyriuje tvyrantis puikus mikroklimatas. „Darbo krūvis, tenkantis šio skyriaus darbuotojams, išties nemažas, tačiau mes labai džiaugiamės tuo, kad kolektyvas yra stiprus ir darnus, kad jame tvyro labai geras psichologinis mikroklimatas, geri tarpusavio santykiai ir tarpusavio pagalba“, – teigia septintus metus šiame skyriuje dirbanti Jolanta.
„Skyrius įveikė ne vieną išbandymą, ypač sunku buvo įgyvendinti viešojo sektoriaus apskaitos reformą. Be to, vyksta nuolatiniai teisės aktų pokyčiai, todėl turim nuolat mokytis, tobulėti ir neskaičiuoti darbo valandų, nes viešojo sektoriaus apskaita pasižymi tuo, kad ji yra dviguba –finansinė ir biudžeto vykdymo“, – mintimis dalijasi skyriaus vedėjo pavaduotoja Dalia, ji šiame skyriuje dirba nuo pat jo įkūrimo.
„Buhalterinės apskaitos skyriaus kolektyvas vienija įvairiapusius žmones, kurie laisvalaikiu šoka, sportuoja, skaito, keliauja, kuria, net skaito paskaitas, yra pilietiški ir visuomeniški, todėl dirbti įdomu ir nenuobodu“, – šauniu kolektyvu džiaugiasi kitas skyriaus vedėjo pavaduotojas Daivaras. Jis nuolat dalyvauja Teisingumo ministerijos organizuojamame Konstitucijos egzamine. Ne vienerius metus iš eilės Daivaras tapo Konstitucijos egzamino nugalėtoju.
Buhalterinės apskaitos skyriaus darbuotojų išsakytos mintys neabejotinai dar kartą patvirtina – šiame skyriuje išties tvyro puiki atmosfera. Puikus mikroklimatas šio skyriaus komandai netgi padėjo iš kitų skyrių prisivilioti darbuotojų, kurie sėkmingai įsiliejo į kolektyvą ir džiaugiasi būdami buhalteriai. Tai patvirtino ir neseniai prie Buhalterinės apskaitos skyriaus komandos prisijungusi Asta.
„Aš labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi savo kolektyvu – jis ataskaitiniu laikotarpiu savo darbui paaukoja ne vieną laisvalaikio valandą, tačiau sugeba išlikti optimistiškas, geranoriškas ir linksmas. Tariu nuoširdų ačiū už atsakomybės jausmą ir atsidavimą savo profesijai“, – darniu kolektyvu džiaugiasi ir Buhalterių dienos proga juos sveikina šio skyriaus vedėja A. Sviderskienė.

 Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą