V. Venciaus viešas pareiškimas dėl nutraukiamos narystės partijoje

Šiandien, savo gimtadienio išvakarėse, priėmiau man asmeniškai svarbų ir jautrų sprendimą trauktis iš Lietuvos socialdemokratų partijos narių. Lygiai 17 val. nuspaudžiau prašymo nutraukti narystę Teisingumo ministerijos informacinėje partijų narių sistemoje mygtuką. Gavosi savotiška dovana sau.

Kodėl? Visų pirma ramiau ir laisviau gyventi bei dirbti Alytaus miesto taryboje – pareiškiu, kad palieku ir LSDP frakcijos gretas Alytaus miesto taryboje. Tai nebuvo spontaniškas sprendimas ir, prisipažinsiu, nėra man malonus žingsnis, nes šios vienintelės partijos nariu buvau nuo 1996 metų. T.y. beveik 25-rius metus. Nelengvus dvejus iš jų teko vadovauti ir partijos Alytaus miesto skyriui. Manau, kad bet kokie pokyčiai žmogui yra gerai ir ypač kai jie vyksta sąmoningai pasirenkant pačiam žmogui. Kokios priežastys? Atsakysiu paprastai ir atvirai. Visų pirma, būnant partijos nariu ir vadovaujantis partijos Statutu esi priverstas derinti savo veiksmus, net ir viešai išsakomą nuomonę su partijos atitinkamais organais. Deja, mano nuomonė, ypač pastaruosius porą metų, dažnai išsiskirdavo ir tai įnešdavo trintį, bereikalingas emocijas partijos skyriuje ir viešoje erdvėje. Kadangi Alytaus miesto valdymo vairą laiko socialdemokratai man tapo morališkai sudėtinga savo požiūrį miestui svarbiais klausimais suderinti su dabar jau buvusiais bičiuliais miesto vadovais ir tarybos nariais. Kiek galėjau ir kaip galėjau aš dariau teigiamą įtaką įvairiems procesams  ir partijos viduje, ir Alytaus miesto taryboje. Ir noriu pasidžiaugti, kad teigiami rezultatai yra. Pavyko įtikinti ne tik buvusius bičiulius, bet ir kitus kolegas tarybos narius pakeisti nuomones bei pritarti svarbiems miestui mano inicijuotiems pasiūlymams.

Kitas motyvas, kurio negaliu ir nenoriu slėpti, pastaruoju metu partijos skyriaus vadovybės dėmesys nukreiptas į priešininkų  paieškas bičiulių gretose, tarpusavio santykių aiškinimąsi skyriaus etikos ir procedūrų komisijoje. Partinė biurokratija buvo pajungta ir mano sutramdymo tikslui pasiekti. Deja, ji naudojama ne pirmą kartą ir dėl panašių priežasčių per pastaruosius penkerius metus partiją yra palikęs ne vienas puikus bei aktyvus žmogus. Man peršasi išvada, kad labiau vertinami lengviau pasiduodantys įtakai asmenys. Besidomintys politika alytiškiai apie tai tikrai gerai žino.

Nežiūrint į visa tai, palikdamas partijos gretas neturiu ir neturėsiu absoliučiai jokių priekaištų ar nuoskaudų. Lapas užverstas. Aš į viską žvelgiu pozityviai. Tai man buvo labai svarbi gyvenimo dovana – patirtis, žinios, asmeninių savybių ugdymo erdvė. Ne retai būdamas ne komforto zonoje ypač sutvirtėjau kaip asmenybė. Net jaučiu dėkingumą už visa tai. Ir visai nesvarbu, jog per tuos metus galvoje atsirado ne vienas papildomas žilas  plaukas. Visada sakiau ir sakysiu – kai užsidaro durys, atsidaro langas. Langas su kitomis galimybėmis ir laisvėmis veikti.        Džiaugiuosi, kad skyriuje lieka ir dori, sąžiningi, ištikimi tikrosioms socialdemokratinėms idėjoms, asmenybės bruožų turintys bičiuliai. Linkiu jiems kuo geriausios kloties ir man visada bus malonu šiuos žmones sutikti bei pabendrauti bet kokiomis temomis.

Manau, kad priklausomybė partijoms ar odos spalva nelemia žmogiškųjų santykių ir tuo labiau darbo kokybės alytiškių bei Lietuvos labui. Mes visi pirmiausiai esame žmonės, su savo požiūriu, sąžine, tolerancija, gebėjimais ir kompetencija. Nepriklausymas partijai man suteikia dar daugiau laisvės dirbti vadovaujantis tik savo įsitikinimais, patirtimi, sąžine bei visais atvejais prisiimti tik asmeninę atsakomybę.

Pasinaudodamas šia proga alytiškiams praskleisiu pastarųjų dienų politikos užkulisių skraistę – esu pirmasis pasirašęs po interpeliacijos, politinio pasitikėjimo asmenų Alytaus miesto savivaldybėje atžvilgiu, tekstu. Ar tai virs konkrečiu rezultatu, priklausys ir nuo mero komandos apsisprendimo rytojaus tarybos posėdžio metu sprendžiant švietimo pertvarkos sprendimų atšaukimo klausimus, mano kolegų tarybos narių požiūrio, jų drąsos bei kitų aplinkybių. Asmeniškai aš nepretenduoju į jokias pareigas ir neturiu absoliučiai jokių kitų asmeninių interesų. Šį mano apsisprendimą lėmė vienintelė priežastis – toliau taip valdyti Alytaus miestą negalima.

Valerijus Vencius

2020-05-27

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą