Kaip saugiai važiuoti autobusu

 

Artėjant šventiniam Kalėdų laikotarpiui ir mokinių atostogoms, vis daugiau mokinių vyksta į ekskursijas autobusais. Keliauti yra smagu. Kelionės dovanoja ne tik nepamirštamus dar nematytų vietų ar renginių įspūdžius, bet ir galimybę su draugais pabūti kitoje aplinkoje, artimiau pažinti vieniems kitus ir susidraugauti.
Visgi kartais kelionės tikslas nepasiekiamas. Tikimybė, kad į nelaimingą atsitikimą kelyje paklius autobusas, tokia pati kaip ir važiuojant lengvuoju automobiliu. Tik autobuso avarijos padariniai gali būti kur kas baisesni, nes keleiviai važiuoja neprisisegę saugos diržų, dažnai vaikšto autobuse ir nesilaiko pagrindinių saugumo reikalavimų. Kyla klausimas, kaip apsaugoti autobusų keleivius, kokių saugumo reikalavimų turi laikytis vežėjai ir patys keliautojai? Beje, kasdien šimtai mokinukų keliauja į mokyklą ir iš jos mokykliniais autobusais. Nesvarbu, kur ir kokiu autobusu keliauja vaikas – kasdien į mokyklą ar į vienkartinį renginį su klase – saugumo reikalavimai yra tokie patys. Juos reikia žinoti, kaskart pasikartoti ir laikytis.

Įlipant į autobusą:
Autobuso laukite atokiau nuo važiuojamosios gatvės dalies, nesistumdykite, neišdykaukite.
Prieiti prie autobuso galima tik šiam visiškai sustojus. Nesaugu stoviniuoti šalia autobuso, ypač ties jo ratais, nes vairuotojas taip arti jūsų nemato. Saugus atstumas yra apie 10 didelių žingsnių nuo autobuso.
Pirmieji įlipa jaunesni mokiniai.
Įlipdami laikykitės turėklų.

Autobuse:
Autobuse nusiimkite kuprinę ir laikykite ją arba ant savo kelių, arba po savo sėdyne. Nedėkite jokių nešulių, daiktų praėjime tarp eilių – jis turi būti laisvas.
Būtinai prisisekite saugos diržą, jeigu jis yra. Užsegtas saugos diržas gali išsaugoti ne tik jūsų, bet ir kitų keleivių gyvybes.
Autobusui judant griežtai draudžiama vaikščioti ar stovėti.
Nekaišiokite rankų, galvos pro langus, geriau jų visai neatidarinėti.
Kalbėkite tyliai, nesipeškite, nešūkaukite ar kitaip neblaškykite vairuotojo dėmesio.
Nerekomenduojama autobuse valgyti ir gerti. Važiavimas tikrai nėra palanki sąlyga valgymui ar gėrimui, nes galite užspringti. Be to, visada kartu gali važiuoti žmonių, alergiškų kokiam nors maisto produktui.

Išlipant iš autobuso:
Atsisegti saugos diržą ir atsistoti galima tik autobusui visiškai sustojus.
Pirmieji išlipa vyresni mokiniai. Nesistumdykite. Išlipus reikia greitai paėjėti toliau nuo autobuso, nestoviniuoti šalia.
Išlipdami laikykitės turėklų.
Neikite per kelią pro autobuso galą ar priekį, palaukite, kol jis nuvažiuos, arba paėjėkite toliau nuo autobuso galo, kad matytumėt kelią.
Tamsiuoju paros metu nešiokite atšvaitus.

Mokykliniai autobusai yra viena saugiausių transporto priemonių keliauti į mokyklą ir į namus, tačiau daugeliu atvejų mokinių saugumas priklauso nuo jų elgesio autobuse. Ekskursijas organizuojantys suaugusieji turėtų pasirūpinti, kad nuomojami autobusai būtų su saugos diržais, o vairuotojas visiems griežtai pasakytų, jog būtina juos prisisegti. Kadangi patariama sėdėti prisisegus, nėra jokio tikslo šiaip sau vaikštinėti po autobuso saloną. Tai ypač svarbu keliaujant vaikams. Kartu važiuojantys suaugusieji turėtų pasirūpinti, kad visi vaikai sėdėtų savo vietose. Juk dažniausiai vaikams sunku nustygti vietoje, jie nori lakstyti, bėgioti, eiti pas kitoje autobuso pusėje sėdinčius draugus. Tai mūsų, suaugusiųjų, pareiga autobuse tvarkingai susodinti vaikus ir juos prižiūrėti. Atsitikus bet kokiam nenumatytam atvejui, mokinių negalima palikti vienų, be priežiūros.
Saugumo reikalavimai skirti apsaugoti mus nuo nelaimingų atsitikimų, todėl laikytis jų turime visi: ir vaikai, ir suaugusieji.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą