Paaiškėjo, kurią kraujo grupę turintys žmonės dažniau patiria insultą

A kraujo grupę turintys žmonės dažniau patiria insultą iki 60 metų, palyginti su kitais žmonėmis, nurodo žurnale „Neurology“ paskelbtas tyrimas.

Insultas – ūmus sutrikimas, kurio metu pažeidžiamas smegenų audinys. Vienas iš labiausiai paplitusių insulto tipų yra išeminis insultas, kai nutrūksta smegenų aprūpinimas krauju.

Visgi insulto riziką galima sumažinti, jei kontroliuojami rizikos veiksniai, tokie kaip aukštas kraujospūdis ir širdies ligos.

Insulto tikimybę padidinti gali ir veiksniai, kurių žmogus pakeisti negali. Mokslininkai mano, kad dalis rizikos veiksnių iki šiol neišaiškinti arba nėra iki galo suprasti. Susidomėjimo sulaukia klausimas, kaip kraujo grupė gali padidinti insulto riziką.

Šiame tyrime nagrinėtas ryšys tarp kraujo grupės ir ankstyvo išeminio insulto, kuris žmogų ištinka iki 60 m. amžiaus, rizikos.

Analizuoti duomenys apėmė 48 tyrimų informaciją, 16 730 insulto atvejų, o kontrolinėje grupėje – beveik 600 tūkst. insulto nepatyrusių žmonių.

Paaiškėjo, kad didžiausia riziką patirti ankstyvą insultą turi A kraujo grupės žmonės. Insultą patyrę pacientai santykinai dažnai turėjo B kraujo grupę.

Pastebėta, kad O kraujo grupės žmonės insultą patiria rečiau.

Tyrėjų nuomone, rezultatai gali būti susiję su tuo, kad A kraujo grupę turintys žmonės susiduria su didesne kraujo krešulių susidarymo rizika.

„Rezultatai rodo, kad kraujo grupės gali lemti didesnį imlumą ankstyvam insultui, galbūt padidindamos polinkį į trombozę“, – teigė tyrimo autorius, Merilando universiteto profesorius Braxtonas D. Mitchellas.

Vienas nurodomų tyrimo trūkumų – aiškiai nenustatytas ryšys tarp kraujo grupių ir insulto priežasties, todėl tolesnis duomenų rinkimas gali būti sutelktas į priežastinius veiksnius.

Savaime suprantama, kad žmogus savo kraujo grupės pakeisti negali, bet ne vieną rizikos veiksnį galima koreguoti. Gerai žinoma, jog aukštas kraujospūdis, cukrinis diabetas, didelis cholesterolio kiekis, rūkymas ir nutukimas didina insulto pavojų.

Taigi, A kraujo grupę turintys žmonės turėtų skirti didesnį dėmesį įvardytų rizikos veiksnių korekcijai ir valdymui.

Norint sumažinti insulto pavojų derėtų laikytis sveikatai palankios mitybos principų ir reguliariai mankštintis.

Gyvenimo būdo pokyčiai, sumažinantys insulto riziką:

– Meskite rūkyti;

– Jei turite aukštą kraujospūdį, reguliariai matuokite jį namuose, užsirašykite kraujospūdžio rodmenis.

– Rinkitės Viduržemio jūros regiono dieta, kurioje gausu vaisių, daržovių, nesmulkintų grūdų, žuvies ir riešutų;

– Reguliariai mankštinkitės „bet kokia forma“, skirkite tam tiek laiko, kiek pavyksta, išeikite pasivaikščioti;

– Sekite cholesterolio kiekį, lankykitės pas gydytoją.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą