Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis šalyje mažėja

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje mažėja.

Septintąją šių metų savaitę (2018 m. vasario 12-18 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 139,0 atv./10 tūkst. gyventojų. 2017 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 78,9 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų septintąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Telšių administracinėje teritorijoje.

Šių metų septintąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyta 219 asmenų. Iš jų – 24 vaikai iki dvejų metų, 100 asmenų – 2-17 metų, kiti – suaugusieji. Ligoninėje gydytos trys nėščiosios. Keturiolika asmenų gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausiai ligoninėje gydytų asmenų buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse. 2017-2018 m. gripo sezonu registruoti keturi mirties nuo gripo atvejai.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės
 
ULAC medikai primena, kad gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus ir primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.
 
Šiuo metu gripo epidemija paskelbta 32 šalies savivaldybėse: Kauno, Birštono, Alytaus, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Vilniaus miesto savivaldybėse ir Prienų, Raseinių, Švenčionių, Kėdainių, Jonavos, Klaipėdos, Ukmergės, Lazdijų, Joniškio, Šilalės, Kazlų Rūdos, Šilutės, Ignalinos, Visagino, Marijampolės, Telšių, Jurbarko, Kauno, Akmenės, Šakių, Vilkaviškio, Mažeikių, Kretingos, Kaišiadorių, Kelmės rajono savivaldybėse.
 
Pasaulio sveikatos organizacija skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu.

Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?
  • 65 m. ir vyresniems asmenims;
  • nėščiosioms;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.
 ULAC.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą